Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stokholme ir Osle įteiktos Nobelio premijos

Dviejose Europos sostinėse šeštadienį, gruodžio 10-ąją, – Alfredo Nobelio atminimo dieną – vyko Nobelio premijų teikimo ceremonijos, pranešama BBC tinklalapyje.
Nobelio premijos laureatės.
Nobelio premijos laureatės:Ellen Johnson Sirleaf, Liberijos žmogaus teisių gynėja Leymah Gbowee ir aktyvistė iš Jemeno Tawakkul Karman. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Fizikos premija įteikta dviem amerikiečiams Saului Perlmutteriui ir Adamui Riessui bei JAV ir Australijos pilietybę turinčiam mokslininkui Brianui Schmidtui.

„Jie ištyrė kelias dešimtis sprogstančių žvaigždžių, vadinamų supernovomis, ir atrado, kad Visata plečiasi didėjančiu greičiu“, – nurodyta Švedijos karališkosios mokslų akademijos pranešime.

Literatūros premiją gavo švedų poetas Tomas Transtroemeris, o taikos premiją – trys moterys: Liberijos prezidentė Ellen Johnson Sirleaf, Liberijos žmogaus teisių gynėja Leymah Gbowee ir aktyvistė iš Jemeno Tawakkul Karman.

Premijos vertė – 10 mln. Švedijos kronų (3,8 mln. litų).

Moterys – nebe aukos

„Laikai, kai moterys atrodė esančios aukos, baigėsi... Dabar moterys yra lyderės. Jos tampa ne vien savo šalių arba jose vykstančių kovų, bet ir pasaulio lyderėmis“, – jemenietė Arabų pavasario aktyvistė Tawakkul Karman sakė spaudos konferencijoje Osle Nobelio taikos premijos teikimo ceremonijos išvakarėse.

Ši ceremonija Oslo rotušėje prasidės šeštadienį 13 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku.

32 metų T.Karman tapo jauniausia Nobelio premijos laureate per šio apdovanojimo, įsteigto prieš 110 metų, istoriją, taip pat pirmąja bet kokią Nobelio premiją pelniusia arabe.

Šių metų Nobelio taikos premija buvo padalyta – ji teko ir Liberijos prezidentei Ellen Johnson Sirleaf bei Liberijos žmogaus teisių gynėjai Leymah Gbowee.

Šioms trims moterims bus įteikti auksiniai medaliai ir diplomai, taip pat po trečdalį 10 mln. Švedijos kronų (3,8 mln. litų) premijos, pagerbiant „jų nesmurtinę kovą už moterų saugumą ir moterų teises visokeriopai dalyvauti kuriant taiką“, – Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkas Thorbjoernas Jaglandas nurodė spalio 7 dieną, skelbdamas laureačių vardus.

L.Gbowee ir E.J.Sirleaf penktadienį vykusioje spaudos konferencijoje taip pat gyrė didėjantį moterų vaidmenį pasaulyje.

„Mano pasirinkimas, taip pat mano motinos Sirleaf ir mano sesers Tawakkol pasirinkimas atspindi ir patvirtina, kad galų gale Afrikos moterys, pasaulio moterys ir jų vaidmuo taikos procesuose buvo pripažintas“, – pareiškė 39 metų L.Gbowee.

Ši socialinė darbuotoja ragino Liberijos moteris priešintis grėsmingiems karo vadams ir siekti užbaigti jų šalyje 1989–2003 metais vykusį kruviną pilietinį karą.

Tuo tarpu E.J.Sirleaf sakė turinti dėkoti kitoms moterims, kad 2005 metais tapo pirmąja Afrikoje demokratiškai į prezidento postą išrinkta moterimi. Tai įvyko praėjus vos dvejiems metams po karo, kuris nusinešė 250 tūkst. žmonių gyvybių ir smarkiai sužalojo Liberijos visuomenę – joje vaikai dažnai tapdavo kariais, o moterys būdavo žaginamos ir žalojamos.

„Atsidūriau šiame poste dėl moterų (...), kurios nusprendė, jog atėjo metas vadovauti moteriai“, – pridūrė 73 metų Liberijos prezidentė, kuri praeitą mėnesį buvo perrinkta antrai kadencijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius