Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stokholmo taikos arbitražas įpareigojo Maskvą sumokėti 60 mlrd. dolerių investuotojams už „Jukos“ nacionalizavimą

Stokholmo prekybos rūmų arbitražo institutas įpareigojo Rusijos vyriausybę atlyginti grupei Ispanijos investuotojų 60 mlrd. dolerių nuostolius, kuriuos jie patyrė dėl naftos bendrovės „Jukos“ aktyvų perėjimo į Rusijos kontrolę, sakoma pranešime, paskelbtame Michailo Chodorkovskio ir Platono Lebedevo spaudos centro tinklalapyje.
„Jukos“
„Jukos“ / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.
Temos: 1 Maskva

„Ispanijos investuotojai pareikalavo atlyginti nuostolius, remdamiesi Rusijos ir Ispanijos susitarimu. Arbitražo tribunolas nusprendė, kad Rusijos vyriausybė kėlė neteisėtus mokesčių reikalavimus ir kai kuriais jėgos veiksmais bei iš anksto apgalvotu bankrutavimu perdavė „Jukos“ aktyvus valstybei kontroliuoti. Daugumą aktyvų gavo valstybei priklausančios bendrovės „Rosneft“ ir „Gazprom“. Tribunolas įvertino, kad bendrovė nacionalizavimo metu kainavo 60 mlrd. dolerių“, – sakoma pranešime.

Ieškinys buvo paduotas į Stokholmo prekybos rūmų Arbitražo institutą 2007 metų kovą.

Į tribunolą įeina trys juristai: Janas Paulssonas iš „Freshfields Bruckhaus Deringer“ (vadovas), Toby Landau iš „Essex Chambers“; ir teisėjas Charlesas Broweris. Ieškovų (septynių Ispanijos investicijų fondų) interesams atstovavo bendrovė „Covington & Burling“.

Pasak „Covington and Burling“ partnerio, kurio žodžius cituoja spaudos centras, „tribunolo sprendimas įpareigoja Rusiją atlyginti nuostolius buvusiems bendrovės akcininkams“.

Jo nuomone, sprendimas patvirtina Ispanijos investuotojų ir, be abejonės, visų „Jukos“ investuotojų teises.

Pranešime pažymima, kad tai jau antrasis tarptautinio arbitražo sprendimas, patvirtinantis investuotojų teises į žalos atlyginimą. Investuotojas iš Didžiosios Britanijos laimėjo panašią bylą 2010 metų rugsėjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius