Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 24 /13:43

Stovykloje ant Everesto šlaitų rasti keturi mirę alpinistai

Gelbėtojai ant Everesto rado keturis mirusius alpinistus, o šį sezoną ant aukščiausio pasaulio kalno žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 10, trečiadienį paskelbė viena ekspedicijas organizuojanti kompanija.
Atšaukus draudimą prasidėjusios ekspedicijos į Everestą pažymėtos mirtimi
Stovykloje ant Everesto šlaitų rasti keturi mirę alpinistai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Keturi mirę alpinistai antradienį buvo rasti palapinėje 4-ojoje stovykloje, 7 950 m aukštyje. Juos rado gelbėtojų komanda, nuvykusi paimti sekmadienį ant kalno žuvusio slovakų alpinisto palaikų.

„Mūsų gelbėtojai vakar palapinėje ketvirtojoje stovykloje rado keturių alpinistų lavonus. Kol kas neturime detalių dėl to, kas jie tokie ir kaip mirė“, – sakė Katmandu įsikūrusios agentūros „Seven Summit Treks“, kuri organizuoja ekspedicijas ir gelbėjimo operacijas į Everestą, vadovas Mingma Sherpa.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad mirė du užsienio alpinistai ir du gidai nepaliečiai.

Su Everesto bazinėje stovykloje dirbančiu Nepalo vyriausybės koordinatoriumi susisiekti kol kas nepavyko.

Autoritetingas alpinizmo komentatorius Alanas Arnette'as sakė, kad minimi keturi alpinistai galbūt mirė apsinuodiję smalkėmis, nes palapinėje naudojosi stovyklautojų viryklėmis. Tokia mirtis, kurios būtų galima lengvai išvengti, rodytų, kad ir alpinistams, ir jų vedliams trūko patirties.

Antradienį ant Everesto siautė stiprus vėjas, dėl kurio daug kas nutraukė bandymus pasiekti viršūnę ir liko palapinėse 4-ojoje stovykloje.

Autoritetingas alpinizmo komentatorius Alanas Arnette'as sakė, kad minimi keturi alpinistai galbūt mirė apsinuodiję smalkėmis, nes palapinėje naudojosi stovyklautojų viryklėmis. Tokia mirtis, kurios būtų galima lengvai išvengti, rodytų, kad ir alpinistams, ir jų vedliams trūko patirties.

„Tai ne tik liūdna, tai absoliučiai neatsakinga ... Mirti apsinuodijus anglies viendeginiu reiškia pažeisti vieną pagrindinių stovyklavimo taisyklių“, – savo tinklaraštyje parašė A.Arnette'as.

„Užsieniečiai sumokėjo „vedliams“, kad šie jais pasirūpintų. Nors aš propaguoju savarankiškumą ir sakyčiau, kad „alpinistai“ taip pat turėjo geriau išmanyti, šitie vadinamieji šerpų vedliai aiškiai neatliko savo darbo“, – sakė jis.

Pastaraisiais metais vis daugiau Katmandu kompanijų ėmė siūlyti kopimus į Everestą ir daug pigiau nei jų konkurentai užsienyje, tradiciškai dominuodavę ekspedicijų į aukščiausią pasaulio kalną rinkoje.

„Nerimą kelianti lygtis“

Everesto veteranas Timas Mosedale'as sakė, kad pigias ekspedicijas prastai pasirengusiems alpinistams organizuojančių nepatyrusių kompanijų iškilimas kelia rimtą susirūpinimą.

„Bėgant metams smarkiai mažėjo darbuotojų sukaupta patirtis ir tuo pačiu metu daugėjo nepatyrusių arba prastų ekspedicijų organizatorių“, – neseniai feisbuke parašė T.Mosedale'as, šešis kartus įkopęs į Everestą ir organizuojantis ekspedicijas Himalajuose.

„Kai tai suderini su mažesne priimamų klientų patirtimi, pasidaro nerimą kelianti lygtis“, – rašė jis.

Šiemet buvo išduota rekordiškai daug – 373 – leidimai užsieniečiams kopti į Everestą iš Nepalo pusės, o dar 136-iems buvo leista kopti šiauriniu keliu iš Tibeto.

Šiemet buvo išduota rekordiškai daug – 373 – leidimai užsieniečiams kopti į Everestą iš Nepalo pusės, o dar 136-iems buvo leista kopti šiauriniu keliu iš Tibeto.

Savaitgalį ant šio 8 848 m aukščio kalno mirė keturi žmonės, tarp jų – amerikiečių gydytojas Rolandas Yearwoodas ir slovakų alpinistas Vladimiras Štrba.

Abu mirė virš 8 km ribos, vadinamojoje mirties zonoje, kur deguonies koncentracija sumažėja iki pavojingo lygio ir padidėja kalnų ligos tikimybė.

Pirmadienį buvo aptiktas 27 metų indų alpinisto Ravi Kumaro, kuris dviem dienomis anksčiau pasiekė viršūnę ir dingo, lavonas.

Be to, sekmadienį žuvo vienas australų alpinistas, kopęs iš Tibeto pusės.

Šis kopimo sezonas taip pat pareikalavo legendinio šveicarų alpinisto Ueli Stecko ir 85 metų nepaliečio Mino Bahaduro Sherchano gyvybių. Pastarasis žuvo bandydamas atsikovoti seniausio į Everestą įkopusio žmogaus titulą.

Šį sezoną Everesto viršūnę iš Nepalo pusės jau sėkmingai pasiekė daugiau kaip 382 alpinistai – ir užsieniečiai, ir nepaliečiai. Mažiausiai 120 tai padarė iš Tibeto pusės.

Daugelis dar laukia savo galimybės pasiekti viršūnę iki musonų laikotarpio, prasidėsiančio birželio pradžioje ir užbaigsiančio trumpą pavasarinių kopimų sezoną.

Pernai ant Everesto žuvo penki alpinistai. Viršūnę pasiekė 640 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius