Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 12 13 /2018 12 14

Strasbūre išpuolį per kalėdinę mugę surengęs užpuolikas – nušautas

Prancūzijos policija „neutralizavo“ Strasbūre anksčiau šią savaitę per kalėdinę mugę išpuolį surengusį užpuoliką Cherifą Chekattą – per susišaudymą su pareigūnais, jis buvo nušautas, skelbia BBC.
Cherifas Chekattas
Cherifas Chekattas / „Scanpix“/AP nuotr.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Christophe'as Castaneras atskleidė daugiau sulaikymo detalių.

Jo teigimu, į Ch.Chekattą panašų asmenį patriuliuojantys policijos pareigūnai pastebėjo gatvėje Noidorfo rajone. Kadangi „įtartinas asmuo“ buvo nusisukęs, norėdami įsitikinti, ar tikrai tai ieškomas užpuolikas, pareigūnai vyro paprašė sustoti ir atsisukti. Tačiau sustojęs ir staigiai atsisukęs vyras pradėjo šaudyti.

Policijos pareigūnai atsišaudė ir „neutralizavo“ užpuoliką. Per sulaikymą pareigūnai nenukentėjo.

Tyrimui artimo šaltinio teigimu, viena moteris ketvirtadienio popietę pastebėjo vyrą sužeista ranka, kurio išvaizda atitiko Ch.Chekatto apibūdinimą, ir pranešė apie tai pareigūnams. Jie aptvėrė vietovę ir sraigtasparniu su šilumine kamera ieškojo įtariamojo.

Žmonės rinkosi prie policijos užtvarų, kur Ch.Chekattas buvo nukautas, ir plojo pareigūnams, o kai kurie iš susirinkusiųjų net šaukė: „Bravo!“, sakė šaltinis.

„Tikrai didelis palengvėjimas“, – sakė Strasbūro vicemeras Alainas Fontanelis. Jis kalbėjo apie vietinių nerimą po antradienio atakos.

„Iš tikrųjų nesijautėme labai saugūs“, – naujienų agentūrai AFP sakė 18-metis Arthuras.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas savo ruožtu padėkojo saugumo pajėgoms ir pareiškė tviteryje, kad „mūsų įsipareigojimas kovoti su terorizmu yra absoliutus“.

Kiek anksčiau jis išreiškė „visos šalies solidarumą“ su išpuolio aukomis.

„Smogta ne tik Prancūzijai... bet ir puikiam Europos miestui“, – sakė E.Macronas, turėdamas galvoje, kad šiame rytiniame Prancūzijos mieste, esančiame pasienyje su Vokietija, yra įsikūręs Europos Parlamentas.

Daugiau kaip 700 Prancūzijos saugumo pajėgų narių mėgino rasti Cherifo Chekatto pėdsakų po antradienį įvykdyto kruvino išpuolio, per kurį užpuolikas šaudė ir badė žmones, atėjusius į populiarią kasmet Strasbūre vykstančią kalėdinę mugę.

Per išpuolį žuvo trys žmonės, dar 12 buvo sužeisti. Anksčiau skelbta, kad šaudyti pradėjęs Cherifas Chekattas šaukė „Allahu Akbar“ (Dievas yra didis).

Atsakomybę už antradienio ataką prisiėmė IS.

Džihadistų judėjimo propagandos agentūra „Amaq“ paskelbė, kad Ch.Chekattas buvo vienas IS „karių“.

„Atakos Strasbūro mieste (vykdytojas)... yra vienas iš „Islamo valstybės“ karių; jis įvykdė operaciją reaguodamas į raginimus taikytis į (su IS kovojančios) koalicijos piliečius“, – sakoma „Amaq“ žinutėje, paskelbtoje socialiniame tinkle „Twitter“.

Tiesa, Prancūzijos vidaus reikalų ministras penktadienį atmetė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) pareiškimą, kad ji yra atsakinga už ataką Strasbūre, kaip „visiškai oportunistinį“.

„Visiškai oportunistinis „Daesh“ pareiškimas nieko nekeičia“, – pareiškė Ch.Castaneras, apsilankęs vėl atidarytoje Strasbūro Kalėdų mugėje.

„Turime reikalų su vyru, kurį valdė blogis“, – pridūrė Ch.Castaneras.

Prancūzijos policija, anksčiau ketvirtadienio vakarą surengė didelį reidą Strasbūro pietiniame Noidorfo rajone, kur įtariamas užpuolikas buvo paskutinį kartą matytas po antradienį miesto centre įvykdyto išpuolio, buvo sutelktos stiprios policijos pajėgos, įskaitant elitinio specialiojo RAID dalinio pareigūnus. Noidorfo rajono gatvėse buvo sustabdytas automobilių eismas.

Vis dėlto BFM nurodė, kad per šią operaciją niekas nebuvo sulaikytas.

Kas žinoma apie užpuoliką?

„Facebook“ nuotr./Cherifas Chekattas
„Facebook“ nuotr./Cherifas Chekattas

29-erių Cherifas Chekattas gyveno Strasbūro Potri rajone, kurį per 20 minučių galima pasiekti tramvajumi iš šio Prancūzijos miesto centro ir jame veikiančios kalėdinės mugės, antradienio vakarą tapusios atakos taikiniu.

„Tai yra pastatas, skirtas viltį praradusiems žmonėms. Niekas nenori ten gyventi“, – prie Hohbergo rajone esančiame devynaukščio daugiabučio, kur gyveno įtariamasis, naujienų agentūrai AFP sakė vietos gyventojas Bemba N'diaye.

Kiti kaimynai teigia, kad įtariamasis rajone turėjo prastą reputaciją dėl ankstesnių nusikaltimų, nors ir stengėsi neatkreipti į save dėmesio.

Cherifas Chekattas buvo 27 kartus nuteistas Prancūzijoje, Vokietijoje ir Šveicarijoje – daugiausiai už smurtą ir apiplėšimus.

Žinoma, kad jis „yra padaręs ne vieną baudžiamąjį nusikaltimą, bet anksčiau nebuvo siejamas su teroro aktais“, trečiadienį radijui „France Inter“ pareiškė Prancūzijos vidaus reikalų viceministras Laurent'as Nunezas.

Anot jo, 2015-aisiais įtariamasis buvo įtrauktas į potencialių ekstremistų sąrašą atlikdamas bausmę viename Prancūzijos kalėjime, nes „ragino išpažinti religijos radikaliąją formą“.

Nuo to laiko vyrą stebėjo Prancūzijos vidaus žvalgybos agentūra DGSI, patirianti sunkumų dėl didelio ekstremistų skaičiaus šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius