Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Strasbūro atakos įtariamasis buvo stebimųjų sąraše: ką reiškia kategorija „S“?

Šią savaitę Prancūzijos Strasbūro mieste išpuolį įvykdęs Cherifas Chekattas buvo įtrauktas į sąrašą dėl galimos grėsmės saugumui. Tris gyvybes nusinešusi ataka Prancūzijoje ir vėl paskatino diskusijas apie specialiųjų tarnybų darbą siekiant užkirsti kelią terorizmui, rašo „The New York Times“.
Cherifas Chekattas
Cherifas Chekattas / „Scanpix“/AP nuotr.

29 metų amžiaus įtariamąjį Ch.Chekattą ketvirtadienį po kelias dienas trukusių paieškų nukovė Prancūzijos saugumo pajėgos.

Apsiginklavęs peiliu ir šautuvu, jis antradienio vakarą kalėdinėje mugėje nužudė tris žmones, dar 12 sužeidė.

Ch.Chekattas buvo gerai žinomas teisėsaugai – jaunas vyras teistas net 27 kartus. Jis buvo įtrauktas ne tik į galimų religinių ekstremistų sąrašą, bet ir specialią duomenų bazę: joje – galimai saugumui grėsmę keliantys asmenys, priskiriami „S“ kategorijai.

VIDEO: Šaudynės Strasbūro Kalėdų mugėje: 3 žmonės žuvo, sužeistas šaulys paspruko

Ką reiškia „S“ kategorija?

Į „S“ kategoriją įtraukiami asmenys, dėl vienokių ar kitokių priežasčių dominantys Prancūzijos saugumo tarnybas. Šalyje taip pat egzistuoja kategorijos „M“ (pabėgę nepilnamečiai) ir „V“ (pabėgę kaliniai).

Kategorija „S“ reiškia „Sûreté de l’État“ – valstybės saugumą. Į ją įtraukiami asmenys, kurie, manoma, kelia grėsmę šalies saugumui. Tai gali būti futbolo chuliganai, radikalūs anarchistai, potencialūs džihadistai.

Į šią kategoriją įtraukti asmenys nebūtinai yra teisti ar įtariami įstatymų pažeidimu.

Ch.Chekattas niekada nebuvo nuteistas už su terorizmu susijusius nusikaltimus. Pasak Prancūzijos pareigūnų, nepaisant jo religinio ekstremizmo, nebuvo jokių konkrečių ženklų, kad vyras ruošiasi įvykdyti išpuolį.

Anot Prancūzijos pareigūnų, Strasbūre gimęs Ch.Chekattas policijai buvo žinomas nuo 10 metų amžiaus, pirmąjį teismo nuosprendį jis išgirdo vos 13-os.

Iš viso vyras už įvairius nusikaltimus, įskaitant ginkluotą apiplėšimą, teistas 27 kartus. Daugiausia – Prancūzijoje, tačiau prieš teismus teko stoti ir Šveicarijoje bei Vokietijoje.

Kiek žmonių priklauso „S“ kategorijai?

Prancūzijos Vidaus reikalų ministerijos pernai pateiktais duomenimis, iš viso saugumo tarnybos stebi 25 tūkst. asmenų, 10 tūkst. jų įtariami religine radikalizacija.

„The New York Times“ rašo, kad jei asmuo yra įtrauktas į „S“ kategoriją, jis nebūtinai stebimas 24/7, ne visi šie asmenys stebimi vienodai. Kai kuriais atvejais mirtinų išpuolių Prancūzijoje vykdytojai buvo įtraukti į galimai pavojų keliančių asmenų duomenų bazes, tačiau atakų metu jie nebuvo stebimi.

„S“ kategorija laikoma žvalgybinės informacijos rinkimo įrankiu, o ne pagrindu suimti asmenį. Pavyzdžiui, Prancūzijos pasieniečiams gali būti nurodyta išgauti kiek įmanoma daugiau informacijos apie į šią kategoriją įtrauktus asmenis ir ją perduoti tarnyboms.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Chamzatas Azimovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Chamzatas Azimovas

Štai Čečėnijoje gimęs Prancūzijos pilietis Chamzatas Azimovas, gegužę prie Paryžiaus operos nudūręs asmenį, į duomenų bazę buvo įtrauktas 2016 metais. Pasak Prancūzijos žiniasklaidos, to priežastis – jo bendravimas su asmenimis, norėjusiais vykti į Siriją ir ten prisijungti prie teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ (IS).

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, Ch.Chekattas, panašu, nebandė keliauti į Siriją. Pareigūnai nustatė, kad jis radikalizavosi kalėjime. Prancūzijos žvalgybos vyrą stebėjo nuo jo paleidimo 2015 metų pabaigoje.

Atsakomybę dėl išpuolio prisiėmė „Islamo valstybė“. Propagandinė naujienų agentūra „Amaq“ Ch.Chekattą įvardijo kaip „IS karį“, tačiau vartojo kalbą, leidžiančią spėti, kad užpuoliką įkvėpė grupuotės ideologija, o ne tiesiogiai duotas nurodymas.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava

Raginimai keisti įstatymus

Prancūzijoje ekstremistai pastaraisiais metais įvykdė kelias teroro atakas. Po kiekvieno išpuolio opozicijai priklausantys dešiniųjų ir kraštutiniųjų dešiniųjų politikai ragino, kad visi į stebimųjų sąrašus įtraukti asmenys būtų suimti ar net deportuoti iš šalies.

„Kiek dar atakų turės įvykdyti tie, kurie įtraukti į „S“ kategoriją, kol mes savo įstatymus pritaikysime kovai su terorizmu?“, – praėjus kelioms valandoms po išpuolio Strasbūre tviteryje rašė kraštutinei dešinei priklausantis politikas Laurent'as Wauquiezas.

Tiesa, žmonės į šį sąrašą gali būti įtraukti dėl menkiausių įtarimų ryšiais su džihadistais arba todėl, kad stebimi jų draugai ar giminaičiai.

Laikraščio „Le Parisien“ duomenimis, po išpuolio buvo suimti septyni žmonės, įskaitant Ch.Chekatto tėvus ir du brolius. Dar vienas brolis, 34 metų amžiaus Sami Chekattas, kuris taip pat įtrauktas į stebimųjų sąrašą, buvo sulaikytas Alžyre.

„Nėra pavojingumo kriterijus“

Kai kurie pareigūnai pabrėžia, kad „S“ kategorija yra naudingas įrankis stebėti tuos, kurie gali pasukti terorizmo link, todėl šių asmenų suėmimas ar deportavimas prieštarautų žvalgybinei duomenų bazės funkcijai.

„Į „S“ kategoriją gali būti įtraukti individai, kurie nėra labai pavojingi. Ji naudojama tik sekti jų veiksmus ir keliones šalyje. Tai nėra pavojingumo kriterijus“, – Prancūzijos radijui teigė Vidaus reikalų ministerijos atstovas.

Pareigūnai taip pat teigė, kad kartais į galimai pavojingų asmenų sąrašus yra įtraukiama pernelyg daug žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius