-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Strasbūro teismas: Lenkija turi sumokėti 16 tūkst. eurų moteriai, kuriai neleista nutraukti nėštumo

Lenkija pažeidė Europos Žmogaus teisų konvenciją, kai nėščiai moteriai atsisakyta atlikti legalų abortą, nors vaisiui buvo diagnozuotas Dauno sindromas. Nėštumo nutraukimas atšauktas dėl Lenkijos teisingumo reformos, skelbia TVN24. Tai ketvirtadienį konstatavo Europos Žmogaus Teisių Teismas Strasbūre. Teismo teigimu, moteris buvo pasmerkta kančioms ir patyrė rimtų psichologinių pasekmių.
Abortų įstatymo liberalizavimo šalininkas
Abortų įstatymo liberalizavimo šalininkas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

EŽTT nusprendė, kad Lenkijos valstybė turi šiai moteriai atlyginti 15 tūkst. eurų neturtinę žalą ir 1004 eurų turtinę žalą.

Besilaukusiai lenkei gydytojai 14-ą nėštumo savaitę patvirtino, kad jos nešiojamas vaisius turi Dauno sindromą. 2021 metais jai planuota atlikti abortą vienoje iš Varšuvos ligoninių, tačiau nėštumo nutraukimas buvo atšauktas dėl teisingumo reformos po Konstitucinio Tribunolo sprendimo.

Negalėdama nutraukti nėštumo Lenkijoje, moteris turėjo vykti į privačią kliniką užsienyje, Nyderlanduose, ir ten atlikti procedūrą, o tai jai brangiai kainavo. Taip pat ji prarado galimybę tuo metu jausti šeimos Lenkijoje palaikymą ir patyrė rimtų psichologinių pasekmių, – konstatavo EŽTT.

Tokiu būdu Lenkija, Teismo sprendimu, pažeidė 8-ą Konvencijos straipsnį, kuris kalba apie teisę į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą.

Skundą pateikusios moters atstovė ir moterų teisėms ir šeimos planavimui ginti skirto fondo FEDERA vicepirmininkė Kamila Ferenc spaudos konferencijoje sakė, kad „šis sprendimas gali tapti lūžiu lenkių moterų likimams“.

Ji pabrėžė, kad tai yra „eilinis argumentas keisti Lenkijos įstatymus“, šalia kitų argumentų, kuriuos esą visi mato gatvėse, kai Lenkijos visuomenė protestuoja, kai ginekologijos ir akušerijos skyriuose miršta dar viena moteris, o parama antiaborcijos įstatymų liberalizacijai tik didėja.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestai dėl abortų draudimo Lenkijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Protestai dėl abortų draudimo Lenkijoje

Jos teigimu, dabar galiojantys įstatymai atima teisę spręsti gydytojams, o moterys yra „netekusios saugumo ir sveikatos apsaugos jausmo, pasmerktos didelei psichologinei žalai“.

K.Ferenc vylėsi, kad naujasis Seimas ir naujoji Vyriausybė imsis pokyčių šioje srityje.

„Džiaugiamės teismo sprendimu, nes turime vilties, kad jau niekas neatsidurs panašioje situacijoje, kaip ši, ir turės galimybę spręsti dėl savo gyvenimo, sveikatos ir gaus tinkamą paramą iš Lenkijos valstybės“, – kalbėjo K.Ferenc.

2020 metų spalio 22 dieną Julijos Przyłębskos vadovaujamas Lenkijos Konstitucinis Tribunolas nusprendė, kad vadinamojo 1993 m. kovos su abortais įstatymo nuostata, leidžianti abortą, esant sunkiam ir negrįžtamam vaisiaus sutrikimui arba nepagydomai ligai, kuri kelia grėsmę jo gyvybei, neatitinka Konstitucijos. Konstitucinio tribunolo nutarimas sukėlė protestų bangą visoje šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius