Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Streikuojančius Lenkijos angliakasius policija tramdė vandens patrankomis ir ašarinėmis dujomis

Beveik dvi savaites besitęsiantis Lenkijos angliakasių streikas paaštrėjo. Prie bendrovės „Jastrzębska Spółka Węglowa“ (JSW) būstinės pirmadienį, po 15 val. vietos laiku, kilo susistumdymai tarp angliakasių ir policijos, pareigūnai panaudojo vandens patrankas, ašarines dujas ir gumines kulkas.
Angliakasių streikas Lenkijoje
Angliakasių streikas Lenkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo tvn24.pl, policijos pareigūnai, saugantys įėjimus į JSW, šaudė į protestuojančius guminėmis kulkomis. Taip pat buvo naudojamos dujos ir vandens patrankos. „Čia labai nesaugu. Į pareigūnų pusę skriejo akmenys ir petardos. Policininkai gaudo minioje agresyviausius asmenis, kurie surakinami antrankiais“, – iš įvykio vietos pranešė portalo žurnalistas.

Pirmadienį prie bendrovės būstinės susirinko keli tūkstančiai kalnakasių. Profsąjungų atstovai tvirtina norintys derybų su bendrovės savininkais arba finansų ministru.

Demonstrantai akcijoje dėvi darbinius šalmus, tikindami, kad taip bando atskirti atsitiktinius protesto akcijos dalyvius. Priešais būstinę sproginėjo petardos, kaukė sirenos, degė padangos.

Streiko komiteto atstovai jau savaitę bando derėtis su bendrovės vadovais, tačiau kol kas nesėkmingai. Kalnakasiai protestuoja prieš planuojamas griežtas taupymo priemones bendrovėje.

Bendrovės vadovas Jaroslawas Zagorowskis yra sakęs, kad dėl streikų patiriami milžiniški nuostoliai, neparduota laukia 445 tūkst. tonų anglies. Įmonei iškilo grėsmė dėl nevykdomų įsipareigojimų, nukentės ir darbuotojai bei visas regionas.

JSW yra Lenkijos pietvakarių regiono bendrovė. Dėl streiko nėra išgauta 530 tūkst. tonų anglies ir patirta 130 mln. zlotų nuostolių. Todėl jei streikas tęsis, įtakos tai turės ir angliakasių atlyginimams.

Tai ne pirmasis angliakasių streikas pastaruoju metu Lenkijoje. Praeitą savaitę kalnakasius parėmė ir Lenkijos ūkininkai, kurie reikalaudami didesnių išmokų blokavo kelius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Angliakasių streikas Lenkijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Angliakasių streikas Lenkijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius