Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stulbinantys Kinijos premjero turtai

Kinijos premjeras Wen Jiabao neabejotinai tapo vienu turtingiausių pasaulyje žmogumi. „New York Times“ duomenimis, jam ir jo šeimai priklauso ne mažiau kaip 2,7 mlrd. vertės turtas. Pasirodžius šiam straipsniui Kinijoje buvo užblokuota šio JAV laikraščio svetainė.
Kinijos premjeras Wen Jiabao (baltais marškiniais)
Kinijos premjeras Wen Jiabao (baltais marškiniais) / AFP/Scanpix nuotr.

Paveikslas, kurį apie save susikūrė Kinijos premjeras, tai nuosaikaus, kuklaus politiko portretas. „Mano šeima buvo labai paprasta“, – pernai savo kalboje sakė Kinijos premjeras. Jis nori būti arčiau žmonių, tarp kurių daugelis neįperka brangių maisto produktų. 

„New York Times“ puslapiuose – didžiulis straipsnis apie Kinijos lyderį, pavadintas „Milijardai paslėptų Kinijos lyderio turtų“. Tekste piešiamas kitoks politiko portretas. Jame rašoma, jog politikas ir jo šeima vyro politinės karjeros metu sukaupė didžiulį turtą. Skaičiuojama, kad Wen Jiabao „klanas“ sukaupė 2,7 mlrd. turto. Vyras 1998 metais tapo Kinijos ministro pirmininko pavaduotoju, o nuo 2003 kovo – premjeru. 

„New York Times“ teigimu, premjeras ir jo draugai draudimo bendrovėje „Ping An Insurance“ turi akcijų, kurių vertė 2,2, mlrd. dolerių. Šie duomenys yra 2007 metų, tačiau tik pernai pasklido viešumoje. Skelbiama, kad vien politiko 90-metei motinai priklausanti draudimo kompanijos dalis vertinama 120 mln. dolerių. 

Suveikė cenzūra

Kinijos užsienio reikalų ministerija ir šeimos nariai su „New York Times“ bendrauti atsisakė ir susilaikė nuo bet kokių komentarų.

Kinijoje cenzoriai sureagavo labai greitai – 5 val. ryto vietos laiku, vos nytimes.com pasirodė tema apie premjerą, portalas Kinijoje buvo užblokuotas, skelbia „Washington Post“. Tai patvirtino ir vokiečių „Spiegel“ žurnalistas, esantis Kinijoje. 

Šis straipsnis pasirodė itin nepalankiu metu. Lapkričio 8 dieną vyks komunistų partijos suvažiavimas, kuriame turi būti išrinktas naujas partijos lyderis, greičiausiai, Kinijos viceprezidentas Xi Jinpingas. Jis, kaip manoma, taps ir šalies prezidentu. Komunistų partijos vadovai baiminasi, kad JAV laikraštyje ir internete pasirodęs straipsnis sumenkins pasitikėjimą partijos vadovybe. Be to, šalyje auga nepasitenkinimas didele infliacija ir per mažais augimo tempais. 

Cenzūros mastai Kinijoje milžiniški. Neseniai buvo paskelbta apie kito komunistinės partijos aukšto rango politiko, Xi Jingpingo, turtą. Apie jį pranešė „Bloomberg“. Puslapis dar ir šiandien Kinijoje tebėra užblokuotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius