Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su Benito Mussoliniu kolaboravusio karaliaus perlaidojimas skaldo Italiją

Sekmadienį į Italiją pargabenti prieštaringai vertinamo Italijos karaliaus Victoro Emmanuelio III palaikai, šalyje vykstant ginčams, kur su Benito Mussolini kolaboravusio karaliaus palaikai turėtų būti palaidoti.
B.Mussolini
B.Mussolini / „Scanpix“ nuotr.

Nuo 1900 iki jo nuvertimo 1946 metų gegužės 9 d. Italiją valdęs karalius mirė tremtyje Egipte. Savojos karališkajai šeimai Italijos prezidentas leido pargabenti minėto karaliaus palaikus, ir šie sekmadienį buvo parskraidinti iš Egipto, agentūrai AFP sakė istorikas Aldo Mola.

Palaikų pargabenimą suorganizavęs istorikas teigia, kad jie bus palaidoti Šiaurės Italijoje, Vikoforto bažnyčioje.

Tačiau karaliaus proanūkis, nesutariantis su savo giminaičiais dėl to, kas yra teisėtas vienos seniausių pasaulyje dinastijų įpėdinis, mano, kad Victoras Emmanuelis III turi būti palaidotas Romos Panteone kartu su kitais Italijos karaliais.

„Mes svajojome, kad ši diena bus visai kitokia. Kad bus įvykdytas teisingumas tuomet, kai visi mūsų tremtyje palaidoti karaliai atguls poilsio Panteone“, – save „Neapolio princu“ pasiskelbęs vyras sakė dienraščiui „Il Corriere della Sera“.

Victoro Emmanuelio III žmonos Elenos Juodkalnietės palaikai penktadienį buvo parskraidinti iš Prancūzijos. Velionius sutuoktinius ketinama palaidoti kartu.

„Tai neabejotinai yra prieštaringai vertinamas sprendimas. Kiti karaliai Panteone buvo palaidoti tik laikinai, kol buvo projektuojamas ir statomas Viktoro Emanuelio II paminklas“, – sakė A. Mola.

Vėliau turistų „vestuviniu tortu“ pravardžiuojamas pastatas tapo Nežinomo kario kapu.

Kolaborantas

Po Antrojo pasaulinio karo italai nubalsavo už monarchijos panaikinimą ir taip nubaudė karališkąją šeimą už kolaboravimą su B.Mussolini nacistais.

Kai juodmarškiniai atžygiavimo iki Romos 1922 metais, Victoras Emmanuelis III ne tik atsisakė skelbti karo padėtį, bet ir perdavė B. Mussolini valdžią. Vėliau jis smarkiai buvo kritikuojamas dėl to, kad 1938 metais pasirašė žydus diskriminuojantį įstatymą.

1943 metais jis dar mėgino gelbėti monarchijos reputaciją nurodydamas suimti B.Mussolini. Tačiau vėliau jis buvo kaltinamas dėl to, kad jam prireikė 40 dienų sudaryti taikos sutartį su sąjungininkais, kas leido vokiečiams įsitvirtinti.

Tai buvo karalius, kuris „išdavė Konstituciją, priėmė fašizmą, pasirašė įstatymus, ribojančius pagrindines laisves, pasirašė rasistinius įstatymus ir įtraukė Italiją į karą“, pažymėjo istorikas Piero Craveri.

Nors dauguma italų neprieštarauja, kad gėdingojo karaliaus palaikai būtų sugrąžinti, istorikai mano, kad buvusi karališkoji pora tikrai neturėtų būti palaidota Romoje.

„Tiesiog būtų neįmanoma palaidoti Victoro Emmanuelio III Panteone ... –tautos bendros atminties vieta“, – dienraščiui „La Repubblica“ sakė istorikas Gianni Oliva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius