Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Su džihadistais kovojanti koalicija dėl saugumo priežasčių mažina operacijų Irake mastą

JAV vadovaujamos pajėgos, padedančios Irako pajėgoms kovoti su džihadistais, sumažino savo operacijų mastą, šeštadienį pranešė vienas amerikiečių gynybos pareigūnas.
„Islamo valstybės“ vėliava
„Islamo valstybės“ vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Vykdysime ribotas operacijas prieš grupuotę „Islamo valstybė“ su mūsų saugumo partneriais, kur abipusiškai palaikomos pastangos apsaugoti mūsų pajėgas“, – naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas.

Šie sprendimai buvo priimti kitą dieną po JAV aviacijos smūgio Bagdade, per kurį žuvo įtakingas Irano generolas Qasemas Soleimani ir svarbus Irako sukarintų pajėgų vadas Abu Mahdi al Muhandisas.

„Mūsų pagrindinis prioritetas yra koalicijos karių apsauga“, – pareiškė pareigūnas ir pridūrė, kad JAV vadovaujamos pajėgos „apribojo“ savo mokymų ir kitų kovos su džihadistais operacijų mastą.

„Tai nėra [operacijų] sustabdymas“, – pabrėžė šaltinis. – Padidinome saugumą ir gynybines priemones Irako bazėse, kur dislokuota koalicijos karių“.

Pasak pareigūno, tokių pakeitimų imtasi po pastaraisiais mėnesiais proiranietiškų kovotojų vykdytų raketų atakų prieš JAV kontingentą Irake.

Dabar žvalgybos ištekliai bus naudojami siekiant užkirsti kelią naujiems potencialiems išpuoliams, o ne „Islamo valstybės“ veiklai stebėti.

Raketų atakos, per kurias gruodį žuvo vienas amerikiečių kontraktininkas, padidino nuogąstavimus dėl netiesioginio Irano ir JAV karo Irako teritorijoje.

Tokius būgštavimus dar labiau pakurstė penktadienį Vašingtono surengtas antskrydis, per kurį buvo nukautas iraniečių generolas Q.Soleimani, vadovavęs Islamo revoliucijos gvardijos Kudso (Jeruzalės) pajėgoms, atsakingoms už operacijas užsienyje.

Per tą operaciją taip pat žuvo „Hashed al Shaabi“ – daugiausia šiitiškų Irako grupuočių tinklas, palaikantis glaudžius ryšius su Teheranu ir inkorporuotas į vyriausybės Bagdade sausumo pajėgas – vadovo pavaduotojas A.M. al Muhandisas.

Šeštadienį „Hashed al Shaabi“ pranešė, kad į šiaurę nuo sostinės buvo suduotas naujas smūgis jo kovotojų vilkstinei, o Irako valstybinė žiniasklaida apkaltino dėl tos atakos Jungtines Valstijas.

Tačiau JAV vadovaujamos koalicijos atstovas paneigė tokius pareiškimus.

„Amerikiečiai ar koalicija nesudavė jokio smūgio“ – AFP patikino Mylesas Cagginsas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje