Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su klimato kaitos poveikiu kovojantis Irakas sako pasodinsiąs 5 mln. medžių

Irako ministras pirmininkas sekmadienį pristatė kampaniją, kuria siekiama kovoti su dideliu klimato kaitos poveikiu šaliai, kurioje trūksta vandens, be kita ko, pasodinant penkis milijonus palmių ir kitokių medžių.
Irako vėliava
Irako vėliava / 123RF.com nuotr.

Naftos turtingas, bet karo nuniokotas Irakas kenčia nuo didelių vasaros karščių, dažnų sausrų, dykumų plitimo ir nuolatinių dulkių audrų. Visas šias problemas dar labiau didina planetos šiltėjimas.

Ministras pirmininkas Mohammedas Shia al Sudani klimato konferencijoje sakė, kad klimato kaita jau paveikė daugiau kaip 7 mln. irakiečių, o šimtai tūkstančių buvo priversti palikti namus dėl sausros.

Jis paminėjo tokius iššūkius, kaip „aukšta temperatūra, lietaus trūkumas ir didėjančios dulkių audros“, taip pat mažėjantys žalieji plotai, kurie „kelia grėsmę maisto, sveikatos, aplinkos ir bendruomenės saugumui“.

Spalio pabaigoje pareigas pradėjęs eiti M.Sh.al Sudani teigė, kad jo vyriausybė pradeda „didžiulę apželdinimo mišku iniciatyvą, pagal kurią visuose Irako regionuose bus pasodinta penki milijonai medžių ir palmių“.

Praėjusių metų pavasarį Iraką užklupo keliolika didelių smėlio ar dulkių audrų, kurios paveikė Bagdadą ir kitas vietoves, tūkstančiams žmonių sukėlė kvėpavimo sunkumų ir privertė uždaryti oro uostus bei mokyklas.

Kalbėdamas pietiniame Basros mieste vykusioje konferencijoje, kurioje dalyvavo užsienio šalių ambasadoriai ir Jungtinių Tautų pareigūnai, M.Sh.al Sudani teigė, kad vyriausybė rengia platesnę „Irako veiksmų klimato srityje viziją“.

Jis sakė, kad planas apims švarios ir atsinaujinančios energijos skatinimą, naujus drėkinimo ir vandens valymo projektus ir dujų deginimo mažinimą, tačiau nepranešė detalių apie finansavimą ar terminus.

M.Sh.al Sudani pridūrė, kad Irakas „siekia sudaryti sutartis dėl atsinaujinančiosios energijos elektrinių statybos, kad iki 2030 metų būtų patenkintas trečdalis mūsų elektros energijos poreikio“.

„30 milijonų palmių šalis“

Premjeras taip pat paminėjo „pastangas išsaugoti Irako teises į Tigro ir Eufrato upių vandenis“. Sumažėjo šių dviejų galingų vandens kelių srautas, o Irako pareigūnai dėl to kaltina Turkijos ir Irano užtvankas, esančias aukščiau upės.

„Vienašališka vandens kontrolė aukštupyje didina klimato kaitos padarinių veikiamų šalių pažeidžiamumą“, – Basroje sakė Irako premjeras.

Kaip platesnio plano dalį vyriausybė paminėjo žaliųjų juostų aplink miestus kūrimą, kad jos apsaugotų nuo dulkių audrų šalyje, kurioje 39 proc. ploto sudaro dykumos arba teritorijos, paveiktos dykumėjimo.

Kadaise Irakas buvo vadinamas „30 milijonų palmių šalimi“, tačiau dešimtmečius trukę konfliktai ir nesėkminga valstybės politika nuniokojo šį nacionalinį simbolį, nes urbanizacija sumažino tradicines žaliąsias erdves.

Vešlios palmių giraitės, kadaise saugojusios didelius miestus, tokius kaip Bagdadas ar Karbala, užleido vietą betoniniams kvartalams.

M.Sh.al Sudani pažadėjo, kad Bagdadas netrukus surengs regioninę konferenciją, kurioje bus stiprinamas bendradarbiavimas ir keičiamasi patirtimi kovojant su klimato kaita ir kitomis aplinkosaugos problemomis.

„Raginu draugiškas šalis ir visas Jungtinių Tautų organizacijas paremti mus kovojant su klimato kaitos padariniais“, – sakė jis.

Saudo Arabija, turtinga Irako kaimynė, 2021 metais paskelbė planą per dešimtmetį savo teritorijoje pasodinti 10 mlrd. medžių, ir, bendradarbiaujant su kitomis šalimis, pasodinti dar 40 mlrd. medžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius