-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 11 /15:48

Su Lenkijos vyriausybe nesutariantis D.Tuskas dalyvauja Nepriklausomybės dienos iškilmėse

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas šeštadienį dalyvauja Nepriklausomybės dienos iškilmėse savo gimtojoje Lenkijoje, į kurias buvo pakviestas prezidento Andrzejaus Dudos, nors ir nesutaria su dabartine konservatyvia Varšuvos vyriausybe.
Su Lenkijos vyriausybe nesutariantis Donaldas Tuskas dalyvauja Nepriklausomybės dienos iškilmėse
Su Lenkijos vyriausybe nesutariantis Donaldas Tuskas dalyvauja Nepriklausomybės dienos iškilmėse / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lenkija, buvusi ilgiau kaip šimtmečiui ištrinta iš žemėlapio tuomečių pasaulio galiūnių, prieš 99 metus, baigiantis Pirmajam pasauliniam karui, atkūrė savo suverenumą.

Visoje šalyje plazdėjo daugybė iškeltų vėliavų, o televizijos pranešėjai buvo įsisekę nacionalinių spalvų – raudonos ir baltos – ženkliukus, minint valstybės atsikūrimą 1918 metais.

A.Duda padėjo vainiką prie Nežinomo kareivio kapo ir praėjo pro garbės sargybos rikiuotę prieš vėliavos pakėlimo ceremoniją ir patrankų saliutą.

D.Tuskas į šias iškilmes atvyko valstybės vadovo kvietimu. Jis tai padarė pirmąkart nuo konservatorių partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) atėjimo į valdžią 2015 metais.

Vėliau šeštadienį Varšuvoje turėtų įvykti kelerios eitynės, tarp jų vienos, organizuojamos ultradešiniųjų nacionalistų, ir kitos, rengiamos prieš dabartinę vyriausybę nusistačiusio Komiteto demokratijai ginti (KOD).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrzejus Duda

„Esu dėkingas, kad prezidentas nori pasirūpinti, jog ši ceremonija artėjant nepriklausomybės šimtmečiui būtų švenčiama kartu, o ne atskirai“, – sakė D.Tuskas ir pridūrė, kad šių metų A.Dudos kvietimo tonas buvo „šiltesnis“.

D.Tuskas: „Esu dėkingas, kad prezidentas nori pasirūpinti, jog ši ceremonija artėjant nepriklausomybės šimtmečiui būtų švenčiama kartu, o ne atskirai.“

Vėliau šeštadienį lenkų nacionalistai surengs savo kasmetines eitynes Varšuvos centre, šįkart su šūkiu „Mes norime Dievo“. Šiuose renginiuose visada dalyvauja nemažai PiS šalininkų.

Be to, planuojamos kelios jų ideologinių priešininkų demonstracijos. Didžiausias iš jų ketina surengti antifašistai ir opozicinis Komitetas demokratijai ginti (KOD).

D.Tuskas pabrėžė esąs įsitikinęs, kad ši šventė gali būti minima „su šypsenomis... be priešiško šūkaliojimo ir sugniaužtų kumščių“.

„1918-ųjų istorijos pamoka – kad kurstantys vidaus nesantaiką ir sėjantys tarp lenkų agresiją ar net neapykantą iš tikrųjų sukelia pavojų mūsų nepriklausomybei“, – sakė jis.

Po Abiejų Tautų Respublikos padalijimo, 1795-aisiais įvykdyto carinės Rusijos, Prūsijos ir Austrijos-Vengrijos imperijos, Lenkija, kaip ir Lietuva, buvo praradusi valstybingumą 123 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius