Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Su rusais bendravo mažiausiai 14 D.Trumpo rinkimų kampanijos pareigūnų. Kodėl tiek daug?

Rusijos ambasadorius. Rusijos vicepremjeras. Popžvaigždė. Sunkumų kilnotojas. Teisininkė. Sovietinės armijos veteranas, siejamas su šalies žvalgybos aparatu. Per 18 kampanijos mėnesių prieš 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus Donaldo Trumpo komandos nariai bendravo su visu būriu Rusijos piliečių, rašo „The Washington Post“.
Donaldo Trumpo aplinka prieš 2016 metų rinkimus aktyviai bendravo su Rusijos piliečiais
Donaldo Trumpo aplinka prieš 2016 metų rinkimus aktyviai bendravo su Rusijos piliečiais / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Vieni jų siūlė padėti kampanijai ar D.Trumpo nekilnojamojo turto verslui. Kiti siūlė jo varžovę demokratę Hillary Clinton neva kompromituojančios informacijos. Daugelis ragino D.Trumpą sutaikyti JAV ir Rusiją bei sutarti dėl draugiško susitikimo su Vladimiru Putinu.

„The Washington Post' suskaičiavo, kad per rinkimų kampaniją ir – jau po rinkimų – per pereinamąjį laikotarpį su rusais bendravo mažiausiai 14 D.Trumpo komandos narių.

„Tai yra visiškai neįprasta, – sako buvęs JAV ambasadorius Maskvoje Michaelas McFaulas. – Ir kontaktų kiekis, ir jų turinys yra neeilinis.“

Vašingtone kalbama, kad specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimas dėl galimo D.Trumpo kampanijos komandos susimokymo su Rusija artėja prie pabaigos. Ir kad išvados prezidentui greičiausiai gali būti nepalankios.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Muelleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Robertas Muelleris

Su rusais kalbėjosi, bet melavo, kad ne

R.Muelleris pamažu atskleidžia, kokių įrodymų jo komanda, tirianti galimą D.Trumpo kampanijos komandos susimokymą su Rusija, yra surinkusi nuo 2017-ųjų gegužės, kai jis buvo paskirtas.

R.Muellerio komanda teismui praėjusią savaitę įteiktuose dokumentuose aiškiai parašė, kad „Rusijos vyriausybė nuosekliai stengėsi kištis į JAV prezidento rinkimus“.

Kol kas R.Muelleris dar nėra įtikinamai parodęs, kad dešimčių asmenų D.Trumpo orbitoje pokalbiai su rusais reiškė konkretų kampanijos ir Kremliaus veiksmų koordinavimą.

Vis dėlto prokuroro komanda teismui praėjusią savaitę įteiktuose dokumentuose aiškiai parašė, kad „Rusijos vyriausybė nuosekliai stengėsi kištis į JAV prezidento rinkimus“. O tuo pat metu D.Trumpo komandos nariai aktyviai bendravo su Rusijos piliečiais.

R.Muellerio biuras taip pat atkreipė dėmesį į kampanijos dienas, kai galėjo susidaryti įspūdis, kad Rusija klausėsi D.Trumpo paraginimų.

Antai 2016-ųjų liepą šis kandidatas per spaudos konferenciją pareiškė: „Rusija, jei klausotės, tikiuosi, kad surasite trūkstamus 30 tūkst. elektroninių laiškų.“ Omenyje D.Trumpas laiškus, kuriuos H.Clinton ištrynė iš savo asmeninės paskyros.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Hillary Clinton
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Hillary Clinton

Kaip tik tą pačią dieną rusų programišiai pirmą kartą pabandė įsilaužti į serverius, kuriuos naudojo H.Clinton.

D.Trumpas ir jo padėjėjai visą laiką aiškino, kad jokių ryšių su Rusija nepalaikė. Bet praėjus vos dviem dienoms po rinkimų Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas pasisakė išties įdomiai.

„Nesakau, kad jie visi, bet visa jų krūva ragino palaikyti kontaktus su Rusijos atstovais“, – taip apie D.Trumpo kampanijos komandą naujienų agentūrai „Interfax“ pasakė S.Riabkovas.

„Scanpix“ nuotr./Sergejus Riabkovas
„Scanpix“ nuotr./Sergejus Riabkovas

D.Trumpo komanda vėl viską neigė – iš pradžių išrinktojo prezidento tuometė atstovė Hope Hicks, tiek pats milijardierius. Tačiau dabar jau aišku, kad buvo meluojama.

Su rusais, kurie siūlė pagalbą respublikonų kandidatui, bendravo vyriausi D.Trumpo vaikai – Donaldas Trumpas jaunesnysis ir Ivanka Trump. Bendravo ir Ivankos vyras Jaredas Kushneris.

Taip pat – 2016-ųjų vasarą D.Trumpo rinkimų kampanijai vadovavęs Paulas Manafortas, asmeninis turtuolio teisininkas Michaelas Cohenas, ilgametis politinis patarėjas Rogeris Stone'as.

Advokatai jau nekomentuoja

Po D.Trumpo pergalės prezidento rinkimuose kontaktai – logiška – aptilo. Tačiau anksčiau rinkimų kampanijas kitiems kandidatams rengę veteranai pastebi, kad neįprastas vien toks ryšių su Amerikai priešiškos valstybės atstovais kiekis dar prieš balsavimą.

„Anksčiau nieko panašaus nebuvau girdėjęs“, – teigė, pavyzdžiui, Trevoras Potteris, kuris dirbo senatoriaus Johno McCaino kampanijoje 2008 metais.

T.Potterio teigimu, J.McCainas kaip Senato narys, be abejo, keliavo po pasaulį, bet su užsienio šalių valdžios pareigūnais bendravo konsultuodamasis su JAV valstybės departamentu. Be to, kalbamasi būdavo ne apie asmeninį verslą ar rinkimų kampanijos subtilybes, o apie darbą.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Johnas McCainas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Johnas McCainas

Savo ruožtu D.Trumpo atveju žinių apie kontaktus su Rusijos piliečiais tik daugėjo. Pernai „The Washington Post“ skaičiavo, kad su rusais kalbėjosi devyni D.Trumpo kampanijos komandos nariai, o šių metų pabaigoje jau aišku, jog kontaktus mezgė – ar bandė megzti – 14 trumpistų.

Pernai tuometis Baltųjų rūmų advokatas Ty Cobbas tikino: „Manau, kad Amerikos žmonės supranta, jog kalbama apie izoliuotus, akivaizdžiai nesusijusius susitikimus. Jų per mažai prezidentinės kampanijos kontekste.“

Pats prezidentas tviteryje nereguliariai didžiosiomis raidėmis vis parašo: „JOKIO SUSIMOKYMO!“ Bet dabartinis D.Trumpo advokatas Jay Sekulowas nuo komentarų jau susilaiko.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Mat nauji R.Muellerio komandos paviešinti dokumentai per pastarąsias pustrečios savaitės parodė, kad rusai su D.Trumpo komanda bendravo aktyviau nei buvo manoma anksčiau.

Antai rašoma, kad 2015 metų lapkritį M.Cohenas kalbėjosi su Rusijos piliečiu, kuris jam teigė esantis „patikimas žmogus“ ir siūlė kampanijai „politinės sinergijos“ ir „sinergijos vyriausybiniu lygiu“.

Nauji R.Muellerio komandos paviešinti dokumentai per pastarąsias pustrečios savaitės parodė, kad rusai su D.Trumpo komanda bendravo aktyviau nei buvo manoma anksčiau.

Anot prokurorų, rusas atkakliai siūlė surengti D.Trumpo ir V.Putino susitikimą, teigdamas, kad abiejų lyderių pokalbio poveikis būtų „fenomenalus“, nes „didesnės garantijos projektui“ nei V.Putino parama nėra.

Beveik neabejojama, kad M.Cohenas tada bendravo su Dmitrijumi Klokovu, buvusiu sunkiaatlečiu, kuris dabar yra pasukęs į verslą ir iš Maskvos visam pasauliui parduoda treniruočių įrangą, sportinius drabužius bei fitneso programas.

D.Peskovas prisipažino

Praėjusį savaitgalį paklaustas, ar bendravo su M.Cohenu, D.Klokovas atsakė, kad „tai yra kažkieno nesąmonė“.

Tačiau JAV prokurorai teigia, kad ryšio būta. Esą pirmiausia į I.Trump kreipėsi D.Klokovo žmona, kuri pareiškė, kad galėtų padėti jos tėvui pastatyti „Trump Tower“ Maskvoje – esą D.Trumpas jau seniai troško įgyvendinti šį projektą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Klokovas 2010 metais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Klokovas 2010 metais

Ivanka tos moters nepažinojo, bet suvedė ją su M.Cohenu, kuris vėliau ir susisiekė su D.Klokovu. M.Cohenas, tiesa, rusui pasakė, kad su Rusijos valdžia bendrauja per verslo partnerį – Felixą Saterį.

Jau žinoma tai, kad M.Cohenas dar prieš tai, 2015-ųjų rugsėjį, tarėsi su D.Trumpu dėl galimo susitikimo su V.Putinu, o dėl „Trump Tower“ dangoraižio Maskvoje kalbėjosi su V.Putino atstovu Dmitrijumi Peskovu. Pastarasis iš pradžių muistėsi, bet galiausiai prisipažino bendravęs su M.Cohenu.

R.Muelleris taip pat leido suprasti, kad renka duomenis apie P.Manaforto bendravimą su Konstantinu Kilimniku, savo buvusiu pavaldiniu biure Kijeve.

Prokurorai kaltina P.Manafortą daug kartų melavus tyrėjams apie savo ryšius su K.Kilimniku, kuris, Federalinio tyrimų biuro (FTB) vertinimu, yra susijęs su Rusijos žvalgyba.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Paulas Manafortas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Paulas Manafortas

„The Washington Post“ anksčiau skelbė, kad P.Manafortas prašė K.Kilimniko perduoti pasiūlymą oligarchui Olegui Deripaskai „dėl privačių ataskaitų“ apie D.Trumpo rinkimų kampaniją.

Kontaktai nelaikytini labai rimtais

Būta ir tiesioginio bendravimo su Rusijos vyriausybės atstovais. Antai Rusijos ambasadorius JAV Sergejus Kisliakas per 2016 metų respublikonų nacionalinį suvažiavimą buvo susitikęs su dabar jau buvusiu Amerikos generaliniu prokuroru Jeffu Sessionsu.

Buvęs D.Trumpo kampanijos patarėjas užsienio politikos klausimais Carteris Page'as yra atskleidęs, kad pasakęs kalbą Maskvoje 2016-ųjų liepą buvo pasveikintas Rusijos vicepremjero Arkadijaus Dvorkovičiaus.

D.Trumpui artimiems asmenims rusai dukart siūlė H.Clinton esą kompromituojančios informacijos. 2016 metų liepą D.Trumpas jaunesnysis susitiko su ruse teisininke Natalija Veselnickaja, kuri, kaip jam buvo pasakyta, turėjo „purvo“ apie H.Clinton.

„Scanpix“/AP nuotr./Natalija Veselnickaja
„Scanpix“/AP nuotr./Natalija Veselnickaja

Tą susitikimą Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“ suorganizavo Maskvos milijardierius Arasas Agalarovas ir jo dainininkas sūnus Eminas.

Nors susitikimo dalyviai vėliau teigė, kad N.Veselnickaja nieko naudingo neatsivežė, keli asmenys tvirtino pastebėję, kad D.Trumpo sūnus nori, jog Rusija padėtų jo tėvo kampanijai.

Be to, buvo ir daugiau bandymų surengti D.Trumpo ir V.Putino susitikimą – apie tai kalbėjosi ne tik M.Cohenas ir D.Klokovas, bet ir su Kremliumi susijęs rusas politologas Ivanas Timofejevas bei D.Trumpo patarėjas George'as Papadopoulos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./George'as Papadopoulosas
AFP/„Scanpix“ nuotr./George'as Papadopoulosas

Kitaip tariant, susitikimų, pokalbių ir pasiūlymų – aibė. Antra vertus, akivaizdu, kad bent dalis šių pokalbių nebuvo labai svarbūs ir primena neaiškias, konkretumo stokojančias diskusijas.

„Kalbame ne apie tokius žmones, su kuriais šnekamasi apie JAV ir Rusijos santykius ar apie START sutarties ateitį, – pripažino M.McFaulas. – Bet Rusijos pusė turėjo įsidėmėti, kad Trumpo aplinka nori bendrauti. Manau, kad rusai siekė vystyti tuos kontaktus ir siekti naudos Kremliui.“

Ir vis dėlto klausimas atviras: kodėl būtent su Rusijos piliečiais taip noriai bendravo D.Trumpo aplinka tokiu metu, kai turtuoliui reikėjo žūtbūt kaip nors pakenkti H.Clinton?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius