-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Su sąmokslu ją išstumti kovojančią Th.May persekioja M.Thatcher šešėlis

Pozicijas susilpninę rinkimai ir itin svarbi turėjusi būti kalba, kurios metu kilo ne vienas nesusipratimas, įtraukė Didžiosios Britanijos ministrę pirmininkę Theresą May į lyderystės krizę kritiniu metu, kai „Brexit“ derybininkai siekia susitarimo su Briuseliu.
Theresa May
Theresa May / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Penktadienį buvo atskleistas grupės konservatorių parlamento narių sąmokslas ją nuversti; tai priminė 1990-uosius, kai tą patį patyrė tuometinė premjerė Margaret Thatcher.

Dauguma Th.May kolegų viešai pasmerkė mėginimą ją nuversti ir pareiškė palaiką lyderę, tačiau laikraštis „The Sunday Times“ skelbia, kad mažiausiai trys vyriausybės nariai šią savaitę aptarė būtinybę ją pakeisti.

Penktadienį buvo atskleistas grupės konservatorių parlamento narių sąmokslas ją nuversti.

Pirmadienį posėdžiaus Britanijos parlamentas, ir Th.May turėtų paskelbti kelias politines iniciatyvas savo autoritetui sustiprinti. Taip pat kalbama, kad vyriausybėje gali būti pakeitimų.

Th.May atsidūrė sunkioje padėtyje birželį, kai surizikavo skelbti pirmalaikius rinkimus, bet tai atsisuko prieš ją pačią, nes ji prarado absoliučią daugumą parlamente. Kalbama, kad daugumai konservatorių dabar kyla klausimas, ne ar ji atsistatydins, o kada ji atsistatydins prieš 2022 metų rinkimus. Vis dažniau kalbama, kad tai gali įvykti 2019 metais, kai Didžioji Britanija išstos iš Europos Sąjungos.

„Jos atsikratymas primena vizitą pas dantistą, – laikraštis „The Sun“ cituoja vieną ministrą. – Vis jį atidėlioji, nes tai bus skausminga, tačiau suvoki, kad galiausiai tai reikės padaryti.“

Kalbos apie pokyčius

Kalbos apie galimus pasikeitimus vyriausybėje sklando jau ne vieną savaitę. Kalbama, kad užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas gali pamėginti perimti vadovavimą partijai; mat jis jau išsakė prieštaraujančią nuomonę debatuose dėl „Brexit“. Nors šį savaitgalį B. Johnsonas pažadėjo remti premjerę, jo nepastovus elgesys sulaukė kritikos ir kaltinimų išdavyste.

Tarp kitų galimų kandidatų pakeisti Th.May minima vidaus reikalų sekretorė Amber Rudd. Tuo tarpu „Brexit“ reikalų sekretorius Davidas Davisas ir pirmasis valstybės sekretorius Damianas Greenas laikomi galimais kandidatais į šį postą tik po „Brexit“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May Konservatorių partijos suvažiavime
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May Konservatorių partijos suvažiavime

Britanijos laikraščiai sekmadienį skelbia, kad Th.May svarsto koreguoti ministrų kabinetą ir paaukštinti jaunesnę parlamentarų kartą.

„Tarp mano darbo užduočių yra ir tokia: užtikrinti, kad šalia manęs vyriausybėje visuomet būtų geriausi žmonės, kad pasinaudočiau partijoje esančių talentų gausa“, – laikraščiui „The Sunday Times“ sakė Th.May.

Laikraštis skelbia, kad B. Johnsonas gali būti pažemintas pareigose per vyriausybės pertvarką, kuri esą numatoma po Europos viršūnių susitikimo spalio 19-20 d. d.

Britanija tikėjosi, kad susitikę ES lyderiai sutars dėl kitos derybų dalies, susijusios su būsimais ES ir JK prekybos santykiais. Tačiau tai mažai tikėtina. ES pareigūnai teigia, kad Britanija iki šiol nepasiekė pakankamos pažangos preliminariose derybose, kuriose daugiausia dėmesio buvo skirta „skyrybų sąskaitai“, nepaisant Th.May Florencijoje praėjusį mėnesį savo kalboje pareikšto raginimo siekti proveržio.

„Taip tęstis nebegali“

Th.May tikėjosi, kad sėkmė jai nusišypsos per praėjusią savaitę įvykusi partijos suvažiavimą. Tačiau iš pradžių jos kalbą sutrikdė serijinis pokštininkas, įteikęs jai pranešimą dėl atleidimo, o vėliau premjerę ištiko kosulio priepuolis, dėl to jos „kovine“ turėjusi būti kalba buvo vargiai girdima. Dar didesnio chaoso įspūdis susidarė nuo sienos ėmus kristi šūkio raidėms.

Jeigu vėjas pūs prieš Th.May, jos gali nelikti jau kitos savaitės pradžioje. Tačiau jeigu vyriausybė ją palaikys, ji liks, – sakė I. Beggas.

„Dabar ją gali apimti jausmas, kad taip tęstis nebegali“, – rašė „Times“ apžvalgininkas Philipas Collinsas, vienas iš augančio skaičius komentatorių, manančių, kad vis labiau ryškėja lyderystės krizė.

Už „Brexit“ pasisakantys parlamentarai nenori naujo lyderio rinkimų, nes tai dar labiau sulėtins išstojimo procesą. Tačiau baiminamasi, kad vienybės Konservatorių partijoje stoka gali suteikti daugiau galios opozicinių leiboristų lyderiui Jeremy Corbynui.

Tačiau Londono ekonomikos mokyklos politikos profesorius Iainas Beggas mano, kad dabartinės nuotaikos partijoje yra 1990-ųjų metų įvykių „atgarsiai“. Tuomet daliai konservatorių pavyko nuversti M.Thatcher. Vėliau sekė abipusiai kaltinimai dėl Europos, Johno Majoro atėjimas į valdžią, kurią galiausiai 1997 metais pakeitė Tony Blairo vadovauti leiboristai.

„Jeigu vėjas pūs prieš Th.May, jos gali nelikti jau kitos savaitės pradžioje. Tačiau jeigu vyriausybė ją palaikys, ji liks“, – sakė I. Beggas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius