Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sudane prieš prodemokratinius protestus dislokuota kariuomenė

Sudano sostinėje Chartume sekmadienį buvo dislokuotos gausios policijos ir kariuomenės pajėgos prieš masinius protestus, kuriuos planuoja surengti prodemokratinės grupės, nepatenkintos chuntos vado Abdel Fattaho al Burhano valdymu.
Sudanas
Sudanas / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Sudanas

Saugumo pajėgos įrengė barikadas ant tiltų, kertančių Nilo upę ir jungiančių Chartumą su priemiesčiais, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Tačiau šios priemonės protestuotojų neatgrasė – jie pažadėjo užplūsti gatves po palyginti ramaus šventinio laikotarpio musulmoniškoje šalyje.

Demonstrantai priešinasi spalį generolo A.F.al Burhano įvykdytam pučui, taip pat atkreipia dėmesį į įnirtingas kautynes Sudano pietinėje Mėlynojo Nilo provincijoje, esančioje maždaug už 450 km į pietus nuo Chartumo.

Vėliausias Sudano perversmas sužlugdė perėjimą prie civilinio valdymo, išprovokavo beveik kas savaitę rengiamus protestus ir saugumo pajėgų susidorojimo kampaniją. Prodemokratinio judėjimo medikų duomenimis, neramumai šalyje pareikalavo jau mažiausiai 114 gyvybių.

Pasak medikų, devyni asmenys žuvo birželio 30-ąją, kai gatvėse buvo susirinkę dešimtys tūkstančių žmonių, o jų žūtis atgaivino judėjimą.

Šio mėnesio pradžioje A.F.al Burhanas netikėtai pažadėjo užleisti vietą civilinei vyriausybei.

Tačiau pagrindinė šalies pilietinę visuomenę vienijanti organizacija šio žingsnio nesureikšmino ir pavadino jį „gudrybe“. Protestuotojai ir toliau spaudžia kariuomenės vadą atsistatydinti.

Demonstrantai kaltina valdžią užgrobusią chuntą ir buvusius sukilėlių lyderius, 2020 metais pasirašusius taikos susitarimą, siekiu gauti asmeninės naudos kurstant etninę įtampą.

Sekmadienį liudininkai Mėlynajame Nile pranešė, kad ginkluotosios pajėgos buvo dislokuotos Roseireso mieste. Anksčiau pasirodė Sveikatos apsaugos ministerijos pranešimas, kad ten mažiausiai 33 žmonės žuvo, o dar daugiau nei 100 nukentėjo.

Mėlynojo Nilo partizanai kovojo su autoritariniu eksprezidentu Omaru al Bashiru per 1983–2005 metų Sudano pilietinį karą, o 2011-aisiais vėl ėmėsi ginklų.

O.al Bashiras buvo nuverstas 2019-aisiais. Kitais metais laikinoji administracija pasiekė taikos susitarimą su pagrindinėmis sukilėlių grupuotėmis, įskaitant sukilėlius iš Mėlynojo Nilo ir karo nuniokoto Vakarų Darfūro regiono.

Šiuo metu smurto apimtame Mėlynajame Nile vyksta susirėmimai tarp dviejų etninių grupių – bertų ir hausų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius