Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sueco kanalą blokavo dėl „vėjo gūsio“ nuo kurso nukrypęs laivas

Sueco kanale įstrigo „vėjo gūsio“ iš kurso išmuštas didžiulis konteinerinis laivas, trečiadienį paskelbė laivo operatorė. Dėl incidento laivų eismas viename judriausių pasaulio prekybos kelių visiškai sustojo.

Antradienį paskelbtoje nuotraukoje matyti šonu įstrigęs 400 m ilgio ir 59 metų pločio Taivano laivas „MV Ever Given“ ir jį iškasti bandantys ekskavatoriai.

Laivas „netyčia įstrigo ant seklumos po numanomo vėjo gūsio“, naujienų agentūrai AFP nurodė laivo operatorė „Evergreen Marine Corp“.

„Kompanija paragino laivo savininką pranešti incidento priežastį ir diskutuoja su atitinkamomis šalimis, įskaitant kanalo vadovybę, dėl kuo skubesnės pagalbos laivui“, – sakoma pranešime.

Naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad dėl incidento susidarė daugiau kaip 100 laivų, norinčių perplaukti kanalą, eilės.

„Įvyko incidentas, užplaukta ant seklumos“, – agentūrai sakė laivo „MV Ever Given“ valdytojos „BSM Hong Kong“ laivyno direktorius Alokas Roy.

Socialinio tinklo „Instagram“ vartotoja Julianne Cona paskelbė už „MV Ever Given“ nuotrauką, padarytą iš laivo „Maersk Denver“, kuris yra vienas iš įstrigusių kanale.

„Laivas priešais mus plaukdamas kanalu užplaukė ant seklumos ir dabar yra įstrigęs šonu, – rašė ji. – Atrodo, kad galime čia kiek užtrukti.“

Laivų stebėjimo svetainė „Vessel Finder“ pranešė, kad laivas plaukė į Roterdamą Nyderlanduose ir kad neaišku, kodėl jis sustojo,

Šiuo metu buksyrai bando padėti laivui, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė „Leth Agencies“, aptarnaujanti kanalu plaukiančius klientus.

Prieš daugiau kaip 150 metų iškastas Sueco kanalas yra tarp svarbiausių pasaulyje prekybos kelių, juo keliauja 10 proc. visų tarptautinės jūrų prekybos krovinių.

VIDEO: Dėl „vėjo gūsio“ nuo kurso nukrypęs didžiulis laivas užblokavo Sueco kanalą

Pernai kanalą perplaukė 19 tūkst. laivų, gabenusių daugiau kaip milijardą tonų krovinių, nurodo Sueco kanalo administracija (SCA).

Pastaraisiais metais kanalas buvo parama stringančiai Egipto ekonomikai. Pernai šalis iš jo gavo 5,61 mlrd. dolerių (4,72 mlrd. eurų) pajamų.

Prezidentas Abdel Fattahas al Sisi 2015-aisiais pristatė plėtros planus, pagal kuriuos sutrumpėtų laivų laukimo laikas ir iki 2023-iųjų padvigubėtų per dieną kanalą perplaukiančių laivų skaičius.

Vasario mėnesį A.F.al Sisi nurodė savo vyriausybei taikyti kanalui „lanksčią rinkodaros politiką“, turinčią padėti dorotis su pandemijos nulemtu ekonomikos nuosmukiu.

Egipto pareigūnai incidento su konteineriniu laivu kol kas nekomentavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius