Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sueddeutsche Zeitung“: Vladimiras Putinas sukėlė karą Ukrainoje

„Sprendimą sukelti konfliktą priėmė vienas asmuo – Rusijos prezidentas“, – tokią išvadą beveik po metus trunkančio karinio konflikto Ukrainoje daro Vokietijos laikraštis „Sueddeutsche Zeitung“. Ir nors redakcinio komentaro autorius, kurį cituoja wyborcza.pl, įspėja, kad neįmanoma atkurti visos įvykių sekos, nėra abejonių, jog Rusija atsakė karu į Ukrainos norą suartėti su Europos Sąjunga.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Vokietijos leidinio teigimu, diskutuodami su Rusija Vakarai irgi padarė ne vieną klaidą. „Rusijos ir ES santykiai nutrūko pavasarį, kai Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasakė, kad V.Putinas „turbūt gyvena kitame pasaulyje“. Tuo momentu politikai, kalbantys panašių argumentų kalba, prarado erdvę diskusijoms“, – situaciją analizuoja laikraščio užsienio naujienų redaktorius Stefanas Korneliusas.

Kita klaida – Baracko Obamos žingsnis, prilyginant Rusiją „vietinės reikšmės imperijai“. Esą ES privalėjo atviriau kalbėti su Ukraina dėl Asociacijos sutarties ir labiau į šį dialogą įtraukti Rusiją. Tiesa, Vokietijos leidinys primena, kad ES jau prieš 10 metų siūlė Rusijai partnerystę siekiant modernumo, o NATO – bendradarbiavimą su Maskva.

„Sueddeutsche Zeitung“ taip pat pabrėžia, kad Rusija nuo pat Sovietų Sąjungos subyrėjimo ieškojo savo vietos po saule ir, atrodo, ją rado „rodydama autoritarinę, centralizuotą valdymo sistemą“. O toks valdžios demonstravimas nesiderina su Vakarų demokratijos ir teisės suvokimu.

Laikraštis priekaištauja V.Putinui, kad jis „hibridiniu karu atsakė į politinio suartėjimo procesus“ tarp Ukrainos ir ES. „Lapkričio 28 dieną 2013 metais Ukrainos tauta sukilo, manydama, kad iš jos pavogta svajonė. Kas ignoruoja daugumos ukrainiečių valią ir kaltina ES karo kurstymu, tas nesupranta nei Europos, nei to, kaip veikiama Vakaruose. Niekas nėra suinteresuotas žeminti Rusiją, niekas nenori jos naikinti“, – tikina „Sueddeutsche Zeitung“.

Rusija yra Europos dalis, rašo Vokietijos laikraštis, tačiau būtina nuspręsti, kokia ta Europa turi būti – ar veikti savo valia, ar paklusti kažkam kitam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius