Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suimtas aktyvistas, kaltintas sąmokslu prieš Vladimirą Putiną, teigia buvęs kankinamas ir sulaukęs grasinimų nužudyti jo vaikus

Vienas Rusijos opozicijos aktyvistas teigia buvęs pagrobtas iš Ukrainos, veikiausiai Maskvos specialiųjų tarnybų, ir kankinamas, kad prisipažintų dalyvavęs sąmoksle prieš prezidentą Vladimirą Putiną, sakoma trečiadienį paskelbtame pranešime.
Leonidas Razvozžajevas
Leonidas Razvozžajevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Leonidas Razvozžajevas, kuris šiuo metu laikomas viename Maskvos kalėjime ir, pasak tyrėjų, prisipažino laisva valia, sakė jį arešte aplankiusiems žmogaus teisių aktyvistams, kad buvo kankinamas ir kad buvo grasinama jo šeimai, nurodė savaitraščio „Novoje Vremia“ svetainė.

Pasakodamas apie incidentą, galinti tapti trilerio siužetu, L.Razvozžajevas tvirtino, kad jį pagrobė po to, kai jis buvo įvardytas įtariamuoju tyrime dėl vienos televizijos laidos.

Pasakodamas apie incidentą, galinti tapti trilerio siužetu, L.Razvozžajevas tvirtino, kad jį pagrobė po to, kai jis buvo įvardytas įtariamuoju tyrime dėl vienos televizijos laidos, paskelbusios, jog opozicijos protestų organizatoriai planuoja sukilimą, kuris būtų finansuojamas iš užsienio.

39 metų L.Razvozžajevas, kuris dirbo vieno Rusijos Valstybės Dūmos opozicijos deputato padėjėju, antradienio vakarą davė interviu savo kameroje vienai visuomeninei organizacijai, stebinčiai padėtį kalėjimuose. Viena iš šios organizacijos narių yra „Novoje Vremia“ žurnalistė Zoja Svetova.

Jis teigė, kad Kijeve, kuriame jis buvo pasiprašęs politinio prieglobsčio, jį sučiupo kaukėti vyrai ir įgrūdo į mikroautobusą.

Jungtinių Tautų (JT) pabėgėlių reikalų agentūra antradienį pareiškė esanti „labai susirūpinusi“ dėl L.Razvozžajevo dingimo penktadienį, kai jis išėjo papietauti po pasitarimo su viena nevyriausybine teisinės pagalbos organizacija.

Tačiau L.Razvozžajevas sakė, jog jį pagrobė ketvirtadienį, rašo „Novoje vremia“.

L.Razvozžajevas sakė buvęs išvežtas per sieną į Rusiją ir kankinamas viename apleistame name, kur buvo laikomas rūsyje lipnia juosta surištomis kojomis ir uždėtais antrankiais. Vyras sakė, kad dvi dienas negavo valgyti ir gerti, taip pat nebuvo išleidžiamas į tualetą.

„Visi tardymai vyko rūsyje. Man buvo uždėta kaukė, o ant veido užmaukšlinta kepurė, nepaliekant jokių plyšelių, – savaitraštis citavo aktyvisto pasakojimą. – Jie man sakė: jeigu neatsakinėsi į mūsų klausimus, tavo vaikai bus nužudyti.“

„Visi tardymai vyko rūsyje. Man buvo uždėta kaukė, o ant veido užmaukšlinta kepurė, nepaliekant jokių plyšelių, – savaitraštis citavo aktyvisto pasakojimą.

L.Razvozžajevas sakė prisipažinęs dėl jam inkriminuojamų nusikaltimų, kai tardytojai pagrasino sušvirkšti jam „tiesos serumo“, dėl kurio jis esą galėjo visam gyvenimui likti neįgalus.

Vyras pasirašė prisipažinimą surakintomis rankomis, taip pat buvo filmuojamas, kai prisipažino.

„Viskas, ką parašiau vadinamajame prisipažinime, buvo parašyta jaučiant spaudimą“, – sakė jis.

Rusijos tyrėjai pirmadienį paskelbė, kad L.Razvozžajevas prisipažino, kai pasidavė policijai ir buvo suimtas.

Vienas Rusijos naujienų portalas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matoma, kaip iš teismo vedamas aktyvistas šaukia, jog buvo pagrobtas ir kankinamas.

Tačiau trečiadienį Tyrimų komitetas pažymėjo, kad L.Razvozžajevas nepateikė jokio oficialaus skundo dėl kankinimų, nors pridūrė, kad bus patikrinta, ką jis sakė išėjęs iš teismo ir papasakojo žiniasklaidai.

„Jo žodžius reikia patikrinti, tačiau viskas, ką jis sakė, yra įtikinama“, – žmogaus teisių aktyvistas Valerijus Borščevas, kuris buvo tarp aplankiusių aktyvistą kalėjime, sakė nepriklausomai televizija „Dožd“.

L.Razvozžajevas dirbo opozicijos partijos „Teisingoji Rusija“ deputato Iljos Ponomariovo, kuris buvo vienas iš iškiliausių oratorių per protestus, padėjėju.

Jis pats priklauso radikaliam judėjimui „Kairysis frontas“, kurio lyderis Sergejus Udalcovas yra vienas iš pagrindinių masinių protestų prieš V.Putiną organizatorių. Savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ L.Razvozžajevas save vadina „revoliucionieriumi profesionalu“.

Kaltinimai L.Razvozžajevui buvo pateikti antradienį, o tyrėjai sakė planuojantys penktadienį pateikti kaltinimus S.Udalcovui toje pačioje baudžiamojoje byloje.

Si byla susijusi su Kremliaus politiką palaikančios televizijos NTV pareiškimais, kad S.Udalcovas ir kiti aktyvistai planuoja Rusijoje sukurstyti sukilimą, finansuojami vieno Gruzijos įstatymų leidėjo. Televizija savo pranešimą grindė slapta nufilmuotu vaizdo įrašu.

S.Udalcovas neigė šiuos kaltinimus, sakydamas, kad jie yra „kliedesiai“. Tokią pačią poziciją išsakė su šiuo incidentu siejamas Gruzijos deputatas Givis Targamadzė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius