-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suimto I.Safronovo buvę kolegos stebisi, bet tikrasis arešto taikinys – D.Rogozinas

Antradienį dviem mėnesiams sulaikyto buvusio Rusijos žurnalisto Ivano Safronovo kolegos negali patikėti jam pareikštais kaltinimais valstybės išdavyste – esą jis negalėtų išduoti tėvynės. O ekspertai savo ruožtu svarsto, kad I.Safronovo areštas gali reikšti prasidedančią kampaniją prieš jo bosą, Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovą Dmitrijų Rogoziną.

I.Safronovo, kuris buvo suimtas praėjus vos dviem mėnesiams po to, kai paliko žurnalistiką ir atėjo dirbti į „Roskomos“ D.Rogozino patarėju, kolegos neabejoja, kad kaltinimai susiję su jo darbu žiniasklaidoje, nors Kremlius tai neigia.

VIDEO: Rusijoje ant kortos pastatyta nepriklausoma žiniasklaida – dėl „valstybės išdavystės“ suimtas buvęs žurnalistas

Žurnalistas dešimtmetį dirbo gynybos korespondentu dienraštyje „Kommersant“, o nuo 2019-ųjų iki šių metų gegužės – leidinyje „Vedomosti“. Abu laikraščius pastaraisiais metais prispaudė Kremlius, juos paliko daug žurnalistų.

„Niekada nepatikėsiu, kad Vania gali perduoti ar parduoti užsieniečiams valstybės paslaptis ir bet kokią informaciją, kenkiančią Rusijos interesams“, – teigė buvusi I.Safronovo kolegė, viena „Kommersant“ užsienio naujienų skyriaus vadovių Jelena Černenko.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Ivanas Safronovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Ivanas Safronovas

Ar galėjo būti nepatikrintas?

Žurnalistė antradienį buvo sulaikyta, kai Maskvoje su kitais žiniasklaidos atstovais surengė piketą prie Federalinės saugumo tarnybos būstinės.

„Manau, kad jis buvo pakištas. Jis rašė dalykus, kurie akivaizdžiai nepatiko valdžiai“, – pridūrė J.Černenko.

Maskvos Carnegie centro Azijos-Ramiojo vandenyno regiono programos vadovas Aleksandras Gabujevas irgi abejoja FSB pateikiama informacija, esą I.Safronovas pasidalino slaptais duomenimis su Čekijos – NATO narės – žvalgybos tarnybomis.

Dmitrijus Rogozinas yra tokio aukšto rango pareigūnas, kad visi jo patarėjai kruopščiai tikrinami.

„Asmeniškai pažįstu Ivaną maždaug 10 metų ir netikiu kaltinimais jam. Norėčiau, kad tyrimas būtų objektyvus ir skaidrus, nors tai bus sunku“, – pripažino A.Gabujevas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Į teismą vedamas Ivanas Safronovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Į teismą vedamas Ivanas Safronovas

Skelbiama, kad I.Safronovo byla bus nagrinėjama už uždarų durų. Žurnalistui gresia iki 20 metų kalėjimo bausmė.

Kiti ekspertai įtaria, kad I.Safronovas neatsitiktinai buvo sulaikytas būtent dabar – esą taip siunčiamas perspėjimas kitiems žurnalistams, rašantiems apie gynybą ir saugumą.

„Rogozinas yra tokio aukšto rango pareigūnas, kad visi jo patarėjai kruopščiai tikrinami“, – teigė advokatas Vladimiras Žerebenkovas, atstovaujantis amerikiečiui Paului Whelanui, kuris buvo apkaltintas šnipinėjimu ir birželį nuteistas kalėti 16 metų.

„Niekas nebūtų priėmęs Safronovo į darbą, jei jo veikla tuo metu būtų buvusi tiriama. Tai reiškia, kad bylai žalia šviesa turėjo būti uždegta tik neseniai“, – pridūrė V.Žeberenkovas.

Vengia vienos orbitos su D.Rogozinu

Pats D.Rogozinas antradienį tikino, kad I.Safronovas per tuos du mėnesius, kai dirbo jo patarėju, neturėjo prieigos prie slaptos informacijos.

Tačiau portalas MK.ru, turintis šaltinių Kremliuje, įtaria, kad būtent D.Rogozinas, anksčiau dirbęs Rusijos ambasadoriumi prie NATO ir garsėjantis ugningais pareiškimais apie Vakarus, yra tikrasis taikinys.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Rogozinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Rogozinas

Esą I.Safronovo areštas yra laiko bomba, padėta po D.Rogozino karjera – šiuo pareigūnu, suprask, labai nepatenkintas Kremlius, nors jis laikomas prezidento Vladimiro Putino patikėtiniu.

Dmitrijus Rogozinas aiškina, kokie nepatikimi naujieji Elono Musko statiniai – nors kad galėtum taip aiškinti, reikia pirmiausia pačiam ką nors pastatyti.

Leidinio teigimu, režimą erzina D.Rogozino pažadai – esą „Roskosmos“ veikloje nematyti jokios pažangos, bet agentūros vadovas vis kalba apie neva visiškai nereikalingą naują kosmoso centrą. Be to, iššvaistyti šimtai milijonų dolerių kosmodromo „Vostočny“ statyboms.

„Dmitrijus Olegovičius kartais elgiasi absurdiškai. Vietoj to, kad skelbtų apie naujus kosminius laivus, jis rūpinasi, kad liftai „kalbėtų“ Jurijaus Gagarino balsu“, ir aiškina, kokie nepatikimi naujieji Elono Musko statiniai – nors kad galėtum taip aiškinti, reikia pirmiausia pačiam ką nors pastatyti“, – rašo MK.ru.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kosmodromas „Vostočny“
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kosmodromas „Vostočny“

Maskvoje kalbama, kad idėja pasikviesti I.Safronovą dirbti patarėju kilo pačiam D.Rogozinui. O keli nutikimai prieš pat žurnalisto sulaikymą išties keisti.

Liepos 2-ąją D.Rogozinas išvyko į „Vostočny“ kosmodromą, kur turėjo susitikti su Rusijos vicepremjeru, už kosmoso pramonę atsakingu Jurijumi Borisovu. Tačiau pastarasis paskutinę akimirką atšaukė vizitą.

Jau liepos 6 dieną D.Rogozinas turėjo dalyvauti pokalbyje su V.Putinu, bet susitikimą atšaukė ir jis, o kitą rytą buvo sulaikytas I.Safronovas.

Anot MR.ru, panašu, kad aukščiausi valstybės pareigūnai lyg tyčia būtent dabar nepanoro „atsidurti vienoje orbitoje kartu su Rogozinu“.

„Tokia įvykių chronologija nepalanki Dmitrijui Olegovičiui. Jei jo patarėjas tikrai buvo sulaikytas norint sukompromituoti Rogoziną, tuomet mūsų buvęs kolega, žurnalistas Ivanas Safronovas ką tik tapo derybiniu įrankiu galingųjų žaidime“, – rašo laikraštis.

Jau nebebuvo žurnalistas

Rusijos žurnalistai dabar vienas po kito aiškina, kaip jie vis labiau persekiojami.

Bet juk tai nieko nauja ir rusai žurnalistai tikrai seniai žino, kuo rizikuoja, 15min sako Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius – kaip ir tai, kad Kremlius visada sakys, jog jokios represijos nevykdomos.

M.Laurinavičius pritaria versijai, kad iš tiesų I.Safronovo areštas yra arba įspėjamasis, arba galutinis signalas būtent D.Rogozinui – esą tai tėra dar vienas mūšis „nuolat vykstančioje“ Rusijos klanų kovoje.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Rogozinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Rogozinas

„Safronovas negali būti persekiojamas kaip žurnalistas vien todėl, kad jis nebėra žurnalistas. Jis – vieno vis dar įtakingo režimo veikėjo patarėjas, todėl negali būti persekiojamas kaip žurnalistas, nes tuomet tas veikėjas jį apgintų“, – dėstė analitikas.

Anot M.Laurinavičiaus, I.Safronovas greičiausiai jau seniai veikė išvien su D.Rogozinu – kaip pastarojo įrankis: „Žurnalistė Svetlana Prokopjeva (pirmadienį pripažinta kalta dėl „terorizmo teisinimo“, – red.) tikrai persekiojama dėl žurnalistinės veiklos.

Safronovas daug metų jau buvo Rogozino klano dalis, jo įrankis, vykdęs užsakymus ir visa kita. Tada tapo patarėju.

O Safronovas – jau nebe žurnalistas. Tai skirtingi dalykai. Be to, skirtingi klanai turi skirtingas žiniasklaidos priemones, o tokių kaip Rogozinas patarėjais tampama ne šiaip sau. Jų ryšiai garantuotai ilgamečiai ir labai glaudūs.

Safronovas daug metų jau buvo Rogozino klano dalis, jo įrankis, vykdęs užsakymus ir visa kita. Tada tapo patarėju.“

„Nusitaikyta tikrai į Rogoziną – tai klanų karai, kurie niekada nesibaigia. Visos tos kalbos apie efektyvumą ar korupciją – taip, logiška, bet tokios kovos baigiasi tuo, kad poziciją užima kito klano žmogus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Laurinavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Laurinavičius

Rogozinui šis areštas yra mažų mažiausiai signalas, o galbūt jau ir plano jį pašalinti dalis – juk Putinas turėjo su juo susitikti, bet nesusitiko. Tokiais atvejais surandamas koks nors pretekstas.

Pinigų švaistymas, įsisavinimas, korupcija – sisteminiai dalykai, kurie Rusijoje skatinami. Bet jei gali parodyti, kad koks nors veikėjas nesusitvarko, tuomet randi pateisinimą išpuoliui prieš konkurentą“, – aiškino ekspertas.

M.Laurinavičius nenori „teoriškai“ atmesti galimybės, kad I.Safronovas tikrai šnipinėjo Vakarams – esą tuomet D.Rogozinas jam niekuo nepadėtų.

„Bet jei tai yra įprastas persekiojimas – kaip, pavyzdžiui, Prokopjevos, tada Safronovas kaip patarėjas būtų tiesiog neliečiamas. Žurnalistus Rusijoje, žinoma, persekioja, bet Safronovas jau buvo ne žurnalistas“, – pastebėjo analitikas.

D.Rogozinas, anot M.Laurinavičiaus, yra vieno iš karinio-pramoninio komplekso ir dalies armijos klanų lyderis. Bet esą tai „ne pirmojo ešelono“ klanas: „Aneksuojant Krymą jis buvo pakilęs į aukščiausią lygą, bet joje neišsilaikė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius