-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 23 /15:54

Sukčiavimu kaltinamam rusų režisieriui K.Serebrenikovui skirtas namų areštas

Iškiliam Rusijos teatro ir kino režisieriui Kirilui Serebrenikovui trečiadienį teismas skyrė namų areštą. Ši kardomoji priemonė režisieriui skirta kitą dieną po to, kai jam buvo pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo stambiu mastu.
Kirilas Serebrenikovas
Kirilas Serebrenikovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Teisėja Jelena Lenskaja nurodė, kad namų areštas K.Serebrenikovui skirtas iki spalio 19 dienos.

Ši byla sukrėtė visą šalies menininkų bendruomenę.

Jam metamus kaltinimus režisierius pavadino „absurdiškais“. Tyrėjai sulaikė jį antradienį Sankt Peterburge ir atvežė jį į Tiriamojo komiteto Maskvos biurą. Naktį iš antradienio į trečiadienį K.Serebrenikovas praleido areštinėje.

Prie teismo rūmų trečiadienį susirinko keli šimtai žmonių, demonstruojančių palaikymą K.Serebrenikovui, tarp jų nemažai opozicijos atstovų. Tiesa, Aleksejaus Navalno nesimatė. Susirinkusieji garsiai šaukė: „Kirilai!“, „Laisvę!“.

Pats K.Serebrenikovas trečiadienį pareiškė: „Niekada nemaniau, kad atsidursiu už grotų. Aš neturiu paso (dokumentas iš režisieriaus buvo atimtas, – red.), aš negaliu niekur pasislėpti.“

47 metų režisierius dirba Rusijos sostinės Gogolio centro teatro meno vadovu, o jo pastatymai rodomi ir legendiniame Maskvos didžiajame teatre.

Tiriamasis komitetas, tiriantis sunkius nusikaltimus, savo pranešime sakė, kad režisierius buvo sulaikytas dėl įtarimų, kad iš valstybės biudžeto 2011–2014 metais jis pasisavino mažiausiai 68 mln. rublių (977 tūkst. Eurų), kurie buvo skirti atskiram K.Serebrenikovo Maskvoje įkurtam teatro projektui „Platforma“.

Režisierius tvirtina, kad tie pinigai buvo panaudoti tam projektui, kuriam ir buvo skirti. Visgi jei bus pripažinta K.Serebrenikovo kaltė, jam gresia iki 10 metų kalėjimo.

Ši byla sulaukė didžiulio pasipiktinimo ir sukėlė būgštavimų, kad Rusijoje ribojama kūrybinė laisvė. Kai kurie šią situaciją pavadino jėgos demonstravimu prieš liberalią kultūrą artėjant kitų metų prezidento rinkimams. Manoma, kad juose vėl kandidatuos dabartinis šalies vadovas Vladimiras Putinas.

K.Serebrenikovo sulaikymas „itin absurdiškoje byloje... yra valdžios signalas kuriančiai visuomenės daliai“, vedamajame straipsnyje parašė verslo dienraštis „Vedomosti“.

„Neįtikinanti“ byla

Tyrėjai gegužę jau apklausė režisierių ir apieškojo jo butą Maskvoje ir Gogolio centro teatrą. Tąkart įtakingiausi Rusijos menininkai protestavo prieš tokius teisėsaugos veiksmus. Tyrėjai jau anksčiau atėmė K.Serebrenikovo pasą, kad jis negalėtų išvykti iš šalies.

Rusijos teatrų sąjungos pirmininkas Aleksandras Kaliaginas antradienį sakė kreipęsis į Tiriamąjį komitetą laiduodamas už K.Serebrenikovą ir prašė jo neįkalinti.

Teismo atstovė naujienų agentūrai TASS sakė, kad Tiriamasis komitetas pateikė prašymą režisieriui skirti namų areštą.

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Kirilas Serebrenikovas
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Kirilas Serebrenikovas

„Manome, kad toks elgesys su Kirilu Serebrenikovu yra nepriimtinas“, – savo vedamajame straipsnyje parašė naujienų portalas „Meduza“. Straipsnyje teigiama, kad jo byla yra „neįtikinanti“, nes joje teigiama, kad spektaklis, sulaukęs puikių Rusijos ir užsienio publikos įvertinimų, niekada nebuvo pastatytas.

Režisierius antradienį buvo nuvežtas į policijos areštinę „žaliomis dienomis, su vienkartine patalyne ir vienkartinėmis šlepetėmis“, pranešė nepriklausomas kanalas „Dožd“, aplankęs K.Serebrenikovą su teisių stebėtoju.

K.Serebrenikovas nepopuliaraus sovietų laikų teatro direktoriumi buvo paskirtas 2012 metais. Jam pavyko jį paversti šiuolaikiniu teatru, dabar vadinamu Gogolio centru. Ten jis statė savo originalius spektaklius bei organizuodavo kino ir šokio festivalius.

Naujausiame K.Serebrenikovo filme „Mokinys“ ((M)učenik), pernai parodytame Kanų kino festivalyje, kritikuojamas Rusijos visuomenėje augantis religinis fundamentalizmas.

Jis ne kartą yra piktinęsis šalyje augančia meno cenzūra, ir pats buvo priverstas dirbti gana konservatyvioje aplinkoje. Režisieriaus klasikinių kūrinių interpretacijas kritikavo net Rusijos kultūros ministras Vladimiras Medinskis.

Nors ir sulaukia kritikos, K.Serebrenikovas šalyje yra itin įtakinga populiariosios kultūros asmenybė. 2016 metais Maskvos didžiajam teatrui jo sukurtas baletas „Mūsų laikų herojus“ („Geroj našego vremeni“) pelnė prestižiškiausią Rusijos teatro apdovanojimą „Auksinę kaukę“.

Neseniai K.Serebrenikovas buvo įsipainiojęs į skandalą dėl savo prieštaringai vertinamo naujo Maskvos didžiajam teatrui pastatyto baleto spektaklio apie žymų šokėją Rudolfą Nurejevą, pabėgusį į Vakarus.

Teatras liepą atšaukė spektaklį likus trims dienoms iki premjeros, nes esą jis buvo nebaigtas. Tokį teatro sprendimą kritikai pavadino beprecedenčiu.

Naujausiame K.Serebrenikovo filme „Mokinys“ ((M)učenik), pernai parodytame Kanų kino festivalyje, kritikuojamas Rusijos visuomenėje augantis religinis fundamentalizmas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius