-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukilimą Sirijoje paskatino ne Basharo al Assado diktatūra, o klimato kaita?

Dėl žmogaus kaltės vykstanti klimato kaita paskatino Arabų pavasarį Sirijoje. Tokia išvadas paskelbta tyrime, kuriame analizuota, kaip visuotinis atšilimas 2006-2007 metų žiemą sukėlė precendento neturinčią sausrą Sirijoje, ir buvo viena iš priežasčių, kodėl šalyje 2011 metais prasidėjo sukilimas, rašo „Quartz“.
Sausra Sirijoje
Sausra Sirijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalifornijos universiteto klimatologas Colinas Kelley ir vienas iš tyrimo autorių tvirtina, kad atspirties taškas analizei tapo „New York Times“ komentatoriaus Thomaso Friedmano tekstas. 2012 m. jis rašė: „Įtampa dėl žemės, vandens ir maisto mums kai ką sako: Arabų pabudimą paskatino ne tik politinės ir ekonominės priežastys, tačiau ir ne tokios matomos – aplinkosauginės, susijusios su gyventojų skaičiumi ir klimatu“.

Sausra Sirijoje prasidėjo 2006 m. ir ji tapo siaubingiausia užfiksuota sausra. Paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad ji buvo žmogaus kišimosi į klimato sistemą pasekmė.

Šalis nebuvo pasiruošusi tokioms ekstremalioms sąlygoms ir į jas sureagavo jautriau nei kaimyninės Turkija ir Irakas. Sirai yra itin priklausomi nuo žemės ūkio, o dešimtmečiais vykdyta itin prasta agrikultūros politika sausros pasekmes padidino. 

Dėl aštuntajame dešimtmetyje prezidento Basharo al Assado tėvo Hafezo vykdytos politikos žemės ūkis šalyje ne vystėsi, o tik mėgino išgyventi.

Sirija priklauso nuo kviečių ir medvilnės – o tam reikia daug lietaus. Kvotos žemės ūkio produkcijai buvo didelės, o tai privedė prie begalinio skaičiaus nereguliuojamų vandens šulinių kasimo

Sirija priklauso nuo kviečių ir medvilnės – o tam reikia daug lietaus. Kvotos žemės ūkio produkcijai buvo didelės, o tai privedė prie begalinio skaičiaus nereguliuojamų vandens šulinių kasimo. Didelė trejus metus trukusi sausra išsekino neprižiūrimus šalies vandens išteklius, ir visoje šalyje derlius buvo tragiškai mažas. 

Sirai visomis šeimomis ėmė migruoti iš kaimų į miestų pakraščius, kur jau ir taip bandė sutilpti 1,5 mln. pabėgėlių iš Irako.

Per aštuonerius metus miestų gyventojų skaičius padidėjo 50 proc. Dėl sausros staigiai kilo maisto produktų kainos, o B. al Assado ekonominė politika reiškė ir degalų bei maisto subsidijų karpymą. Žmonių nepasitenkinimas augo, ir galiausiai tai peraugo į revoliuciją.

Klimatologai ir politologai anksčiau kalbėjo, kad Sirijos revoliuciją galėjo paskatinti sausra, tačiau naujas tyrimas, paskelbtas žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“ žingsnis po žingsnio analizuoja, kaip klimato kaita prisidėjo prie sukilimo.

Mokslininkai įspėja, kad regionas ir toliau karštės bei sausės, todėl yra būtina imtis naujos aplinkosauginės politikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius