Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Sukilusių respublikonų neužteko: sankcijų O.Deripaskos kompanijoms nebeliks

JAV Senato respublikonų dauguma trečiadienį per plauką išvengė antausio iš savo partijos kolegų, kurie prisijungė prie opozicinių demokratų, bandžiusių užblokuoti prezidento Donaldo Trumpo administracijos sprendimą atšaukti sankcijas Rusijos oligarcho Olego Deripaskos verslo imperijai, rašo „The New York Times“.
Olegas Deripaska
Olegas Deripaska / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė „Washington Post“, daugiau kaip 120 respublikonų prisijungė prie Atstovų rūmų demokratų ir pareiškė nepritarimą sankcijų įtakingo Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininko O.Deripaskos įmonėms panaikinimui.

Prie demokratų balsuojant dėl sankcijų O.Deripaskos įmonėms prisijungė net 11 respublikonų.

Tačiau balsų pritrūko – kad suvaržymai būtų palikti, reikėjo 60 senatorių paramos. Už sankcijų atšaukimo užblokavimą balsavo 57 Senato nariai, prieš – 42. Vienas demokratas senatorius balsavime nedalyvavo.

Tad dabar beveik neabejojama, kad sankcijos kompanijoms, kurias kontroliuoja O.Deripaska, jau šią savaitę bus panaikintos.

Suvaržymai bus atšaukti

Susitarimą su verslininku anksčiau pasiekė JAV Iždo departamentas, pareikalavęs, kad O.Deripaska atsisakytų dalies aliuminio milžinės „Rusal“ ir dviejų susijusių įmonių akcijų.

JAV vyriausybė pirmiausia atidėjo sankcijų taikymą, o gruodį paskelbė, kad suvaržymai apskritai bus atšaukti.

Sankcijos pačiam O.Deripaskai, paskelbtos pernai balandį, ir toliau galioja. Bet ruso kontroliuojamos kompanijos praėjusiais metais užkūrė agresyvią lobizmo kampaniją prieš sankcijas.

Tokie veiksmai padėjo. JAV vyriausybė pirmiausia atidėjo sankcijų taikymą, o gruodį paskelbė, kad suvaržymai apskritai bus atšaukti.

Respublikonai, Senate balsavę prieš tokį sprendimą, nusprendė laikytis JAV konservatoriams anksčiau įprastos kietos linijos Rusijos atžvilgiu.

Tuo tarpu D.Trumpas su Maskva nusiteikęs bendrauti šilčiau, be to, niekaip nenusipurto klausimų dėl Kremliaus pastangų padėti jam laimėti 2016-ųjų rinkimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

O.Deripaska figūruoja tyrime

Demokratai senatoriai aiškino, kad praėjusį mėnesį Iždo departamento ir O.Deripaskos valdomų kompanijų pasiektas susitarimas leidžia Maskvai pernelyg lengvai išsisukti – esą klausimų dėl D.Trumpo, jo komandos ir Rusijos ryšių vis dar per daug.

Tad opozicija ragino administraciją atidėti sprendimą dėl sankcijų ir sulaukti, kol paaiškės specialiojo prokuroro Roberto Muellerio vykdomo tyrimo dėl galimo Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus D.Trumpo naudai išvados.

Šiame tyrime mirga O.Deripaskos pavardė – verslininkas aktyviai bendravo su buvusiu D.Trumpo kampanijos vadovu Paulu Manafortu, kuris jau yra įkalintas.

Sankcijos „Rusal“ ir kitoms O.Deripaskos kontroliuojamoms kompanijoms buvo paskelbtos pernai balandį. Tada aiškina, kad toks žingsnis įrodo, jog D.Trumpo administracija ryžtingai reaguoja į priešiškus Maskvos veiksmus.

„Scanpix“/AP nuotr./Stevenas Mnuchinas
„Scanpix“/AP nuotr./Stevenas Mnuchinas

Tačiau iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas ir Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas netrukus pradėjo skelbti, kad sankcijas įmonėms reikėtų atšaukti, nes aliuminio tiekimo sutrikdymai gali pakenkti kitoms kompanijoms JAV, Europoje, Jamaikoje ar Gvinėjoje.

Tie patys 11 respublikonų sukilėlių antradienį balsavo už tai, kad kitą dieną būtų sprendžiamas sankcijų likimas. Bet antradienį 60 senatorių pritarimo nereikėjo, o trečiadienį jis jau buvo būtinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius