Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukrėtimai Kremliuje: Vladimiro Putino bičiulis atsisakė jam pasiūlyto posto

Buvusio Rusijos geležinkelių vadovo Vladimiro Jakunino pasitraukimas neįvyko taip lengvai, kaip buvo manoma. Praėjus savaitei nuo oficialaus pareiškimo apie atsistatydinimą, V.Jakuninas pareiškė, kad atsisako jam siūlomo Kaliningrado atstovo Rusijos federacijos taryboje vietos, rašo rferl.org.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Procesus Kremliuje stebintiems analitikams šis žingsnis sukėlė daug klausimų: kodėl vienas artimiausių Putino rato žmonių staiga traukiasi? Ar šis atsistatydinimas buvo panaudotas kaip pašalinimo priemonė?

Mažai kas tikėjosi, kad įtakingą postą praradęs V.Jakuninas taps paprasčiausiu įstatymų leidėju. Jam prognozuota Federacijos tarybos vicepirmininko, pirmininko ar bent jau svarbaus komiteto vadovo vieta. Tačiau taip nenutiko.

Dar keisčiau tai, kad pats V.Jakuninas paskelbė, jog atsidės akademinei karjerai ir taps konkrečias problemas sprendžiančio specialistų kolektyvo (vadinamojo think-tanko) dalimi.

„Vladimiro Jakunino perkėlimas į Federacijos tarybą dabar atrodo kaip garbingas atleidimas, o ne naujos politinės karjeros pradžia“, – teigė politikos apžvalgininkas Ilija Karpiukas.

Vladimiras Jakuninas
Vladimiras Jakuninas

„Tikiuosi, kad galėsiu likti naudingas visuomenei, koncentruodamasis akademinei ir visuomeninei veiklai, gilindamasis į tarptautinių santykių ir tarpcivilizacinio dialogo temas“, – aiškino V.Jakuninas.

Sunku nedaryti išvados, kad V.Jakuninas buvo tiesiog išstumtas iš įtakingųjų rato, o tai, žinia, reiškia reikšmingus pasikeitimus Kremliuje. 

Sunku nedaryti išvados, kad V.Jakuninas buvo tiesiog išstumtas iš įtakingųjų rato, o tai, žinia, reiškia reikšmingus pasikeitimus Kremliuje. Pastarąjį kartą toks sukrėtimas V.Putinui artimą ratą ištiko tada, kai 2011 metais rugsėjo mėnesį buvo priverstas atsistatydinti finansų ministras Aleksejus Kudrinas. A.Kudrinas pastaruoju metu aršiai kritikavo Rusijos finansų krizės valdymo politiką.

Šie pasikeitimai įvyko likus kelioms dienoms iki V.Putino grįžimo į prezidento postą ir likus keliems mėnesiams iki Kremlių išgąsdinusių gausių protestų didžiausiuose Rusijos miestuose.

V.Jakunino pasitraukimas taip pat leidžia teigti, kad sistema, kuria rėmėsi V.Putino valdymas, artimo draugų rato parama ir solidarumas žlunga. Neaišku, kaip toliau pasisuks V.Putino likimas Kremliuje, tačiau V.Jakunino pasitraukimas gali tapti rimtų pokyčių pradžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius