Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sulaikyto kinų aktyvisto žmona teisingumo vardan nusiskuto galvą plikai

Sulaikyto kinų teisininko žmona ir trys šalininkės pirmadienį plikai nusiskuto galvas ir pabandė pateikti Pekino teismui peticiją, kuria protestuoja prieš neterminuotą aktyvisto sulaikymą.
Li Wenzu nusiskuto galvą plikai
Li Wenzu nusiskuto galvą plikai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Areštas

Keturios moterys nuėjo į aukštąjį teismą Pekino pietuose simboliškai protestuoti prieš tai, kas, pasak jų, akcentuoja įstatymų nepaisymą šalyje.

„Mes galime nusiskusti plikai, bet šalis negali nepaisyti įstatymų“, – prie teismo rūmų šaukė moterys, kurioms policija neleido patekti į pastatą.

Kinų kalbos žodžiai „vufa“, reiškiantys būti visiškai plikam ir įstatymų nepaisymo padėtį, yra homonimai.

Prieš šių moterų sutuoktinius buvo imtasi priemonių šaliai 2015 metų liepos 9-ąją surengus susidorojimo kampanijas prieš aktyvistus ir teisininkus.

Advokatas Wang Quanzhangas, kuris gynė politinius aktyvistus ir žemės konfiskavimo aukas, dingo per tą vajų prieš komunistų valdžios kritikus teismuose.

2016 metų sausį jis buvo apkaltintas „ardomąja veikla“. Wang Quanzhangas yra vienas iš daugiau kaip 200 teisininkų ir aktyvistų, areštuotų per tas „709 priemones“ ir dar neteistų ar nepaleistų.

„Mano vyras laikomas atskirtas nuo išorinio pasaulio, be deramo paaiškinimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė jo žmona Li Wenzu.

„Noriu atsakymų, kodėl valdžia nesilaiko deramo proceso. Noriu žinoti, kodėl jie neleidžia šeimos advokatui aplankyti Wang Quanzhango“, – sakė ji.

Pasak Li Wenzu, per pastaruosius trejus metus ji pateikė daugiau kaip 30 informacijos laisve paremtų prašymų policijai, kurie buvo parsiųsti atgal be atsakymų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Li Wenzu ir dar keturios aktyvistės nusiskuto galvas plikai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Li Wenzu ir dar keturios aktyvistės nusiskuto galvas plikai

Balandžio mėnesį Li Wenzu norėdama atkreipti dėmesį į savo vyro padėtį bandė nueiti 100 km iki sulaikymo centro kaimyniniame Tiandzine, bet galiausiai jai sutrukdė policija.

„Noriu paraginti Aukščiausiąjį Liaudies Teismą vykdyti savo priežiūros prievolę ir ištirti, kodėl antrasis tarpinės instancijos teismas Tiandzine, kuris turi mano vyro bylą, delsia veikti“, – sakė Li Wenzu.

„Teismas viršijo įstatyme numatytą laiko limitą tokioms byloms“, – pabrėžė ji.

Susirūpinimas sveikata

Teisių gynėjo Zhai Yanmino žmona Liu Ermin sakė, kad protestuoja prieš savo vyro kankinimą kalėjime.

„Jo sveikata pablogėjo ir mes vis dar nuolat stebimi“, – sakė ji.

Trečioji moteris yra Yuan Shanshan, teisininko Xie Yanyi žmona.

Xie Yanyi, kuris gynė uždrausto dvasinio judėjimo „Falun Gong“ sekėjus, 2017 metų sausį buvo paleistas už užstatą. Jis pateikė informacijos apie sulaikytų teisininkų kankinimą.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel gegužės mėnesį lankydamasi Pekine susitiko su Li Wenzu. Tai buvo retas pasaulio lyderių parodytas solidarumo gestas.

Prie protesto taip pat prisidėjo teisininko Li Hepingo žmona Wang Qiaoling. Li Hepingui 2017-ųjų balandį buvo paskirta lygtinė trejų metų įkalinimo bausmė už ardomąją veiklą.

Praėjus trejiems metams po to, ką aktyvistai vadina koordinuotu bandymu nuslopinti Kinijos judėjimą už teises, dauguma tuomet sulaikytų asmenų yra laikomi kalėjime arba namų arešto sąlygomis.

Kai kurie jų padarė viešus prisipažinimus ir buvo nuteisti. Šeimos sako, kad jų teismo procesai buvo arba slapti, arba surežisuoti.

Kai kurios šių bylų patraukė tarptautinį dėmesį.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel gegužės mėnesį lankydamasi Pekine susitiko su Li Wenzu. Tai buvo retas pasaulio lyderių parodytas solidarumo gestas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius