-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sulaukęs kritikos J.Bidenas leis šįmet į JAV atvykti iki 62,5 tūkst. pabėgėlių

Aštrios kritikos sulaukęs JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį paskelbė, kad didina numatytą maksimalų pabėgėlių, kuriems per šiuos metus bus leista atvykti į šalį, skaičių iki 62 500.
Iš JAV deportuoti migrantai
Iš JAV deportuoti migrantai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jo pirmtakas Donaldas Trumpas šiems metams buvo nustatęs 15 tūkst. pabėgėlių limitą.

J.Bidenas nusprendė padidinti šį skaičių sulaukęs aštrios politinių sąjungininkų kritikos dėl savo ankstesnio sprendimo palikti D.Trumpo nustatytus limitus. Toks politiniu požiūriu brangiai kainuojantis blaškymasis nebūdingas naujajai Baltųjų rūmų administracijai, kurios pirmieji trys darbo mėnesiai pasižymėjo geležine drausme.

„Šiuo sprendimu keičiamas istoriškai mažas ankstesnės administracijos nustatytas 15 tūkst. [pabėgėlių] limitas, neatspindintis Amerikos, kaip šalies, kuri priima ir palaiko pabėgėlius, vertybių“, – nurodė J.Bidenas išplatintame pareiškime.

„Naujas limitas taip pat sustiprins pastangas, kurių jau imamasi siekiant išplėsti Jungtinių Valstijų pajėgumus priimti pabėgėlius, kad galėtume įgyvendinti tikslą priimti 125 tūkst. pabėgėlių, kurį ketinu nustatyti ateinantiems biudžetiniams metams“, – sakė prezidentas.

Šį sprendimą suskubo pasveikinti Senato užsienio reikalų komitetas, kurį kontroliuoja J.Bideno Demokratų partija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas JAV Kongrese
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas JAV Kongrese

„Sveikinu Bideno administracijos pareiškimą, kad ji padidins pabėgėlių, kuriems bus leista persikelti į Jungtines Valstijas, skaičių. Tai svarbus žingsnis tęsiant mūsų didžią, abiejų partijų palaikomą tradiciją užtikrinti pabėgėliams apsaugą, suteikiant jiems galimybę persikelti“, – tviteryje parašė komiteto pirmininkas senatorius Bobas Menendezas.

J.Bidenui reikia partijos vienybės

D.Trumpas ėmėsi priemonių prieš pabėgėlius, vykdydamas griežtą sienų politiką, kuri buvo viena iš jo nacionalistinės politinės programos ašių.

J.Bidenas savo prezidento rinkimų kampanijos metu žadėjo, kad tapęs valstybės vadovu grįš prie labiau tradicinės JAV pabėgėlių politikos. Tačiau jis atsitraukė nuo šios pozicijos, jo vyriausybei susidūrus su sunkumais tvarkantis su išaugusiu nelegaliai per Meksikos sieną į šalį atvykstančių ar prieglobsčio prašančių migrantų srautu.

Praėjusį mėnesį Baltieji rūmai pareiškė, kad jiems reikia daugiau laiko „atkurti“ pabėgėlių programą po D.Trumpo prezidentavimo eros, todėl šiems metams nustatytas 15 tūkst. pabėgėlių limitas nebus keičiamas.

„Scanpix“/AP nuotr./Migrantai JAV ir Meksikos pasienyje
„Scanpix“/AP nuotr./Migrantai JAV ir Meksikos pasienyje

Keliems aukšto rango demokratams ir pagalbą pabėgėliams teikiančioms organizacijoms sukritikavus šį J.Bideno sprendimą ir pavadinus jį „didžiai nuviliančiu“, o nustatytą limitą – „pasibaisėtinai mažu“, Baltieji rūmai po kelių valandų išplatintame pareiškime nurodė, kad tai yra negalutinis skaičius.

Balandį J.Bidenas taip pat paskelbė, kad didinamos kvotos pabėgėliams iš Centrinės Amerikos, Artimųjų Rytų ir Afrikos, be to, atveriamos durys Somaliui, Sirijai bei Jemenui.

Baltieji rūmai viliasi, kad pirmadienį paskelbtas sprendimas nuramins politines aistras tarp demokratų, nes prezidentui šiuo metu itin reikalinga vienybė partijoje, jam stumiant Kongrese trilijonų dolerių vertės socialinių išlaidų ir infrastruktūros modernizavimo planus.

„Išgyvename didžiausią istorijoje pasaulinę pabėgėlių krizę, ir po ketverių metų, per kuriuos priimamų pabėgėlių skaičius buvo rekordiškai apkarpytas, turime sugrįžti prie mūsų lyderystės“, – sakė demokratų senatorius Timas Kaine'as.

„Man teikia vilčių šiandien paskelbta žinia, prisidėsianti prie mūsų vertybių dėl pabėgėlių priėmimo puoselėjimo“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius