Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Suomiai pasitinka D.Trumpą ir V.Putiną: „Kūdikis vyro veidu susitiks su šnipu blogiečiu“

Protestuotojai Suomijos sostinėje sekmadienį smerkė artėjantį JAV ir Rusijos prezidentų Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimą, kurį temdys įtariamas Maskvos kišimasis į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.
Eitynės „Helsinkis skambina“ Suomijos sostinėje
Eitynės „Helsinkis skambina“ Suomijos sostinėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį Helsinkyje įvyksiančio susitikimo metu prezidentai turėtų derėtis dėl iššūkių įvairiausiuose frontuose, pradedant Sirija, Ukraina ir baigiant branduoliniu nusiginklavimu.

Tvyrant šventinei nuotaikai, daugiau nei 2 tūkst. žmonių smerkė išpuolius prieš žmogaus teises ir spaudos laisvę. Jie žygiavo iki Helsinkio centrinės Senato aikštės netoli šalies Prezidentūros, kur vyks JAV ir Rusijos vadovų susitikimas.

„Irzlus, išprotėjęs kūdikis vyro veidu susitiks su šnipu blogiečiu. Kas gali nutikti blogo?“, – tokį užrašą ant plakato užsirašė viena protestuotojų.

Minia taip pat kartojo šią savaitę Londone prieš D.Trumpo vizitą protestavusių žmonių skanduotę „Ne Trumpui, ne Kukuksklanui, ne fašistinei JAV!“.

Vis dėlto šalia Rusijos sienos esame Helsinkyje justi antipatija ne tik Amerikos lyderiui, bet ir Rusijos prezidentui.

Vienas suomis ant savo plakato anglų ir rusų kalbomis užsirašė: „Putinui – kalėjimą iki gyvos galvos“.

V.Putinas į Suomiją atvyks po jo šalyje pasibaigusio Pasaulio futbolo čempionato.

Tuo metu JAV prezidentas pastarąjį savaitgalį ilsėjosi viename savo golfo aikštynų kompleksų Škotijoje.

Nebus taip lengva

Nors D.Trumpas prieš išvykdamas į Europą teigė, kad susitikimas su Rusijos prezidentu gali tapti lengviausiu iš visų čia įvyksiančių derybų, posėdį Helsinkyje temdys naujos įtampos, dvylikai Rusijos karinės žvalgybos agentų sulaukus JAV teisėsaugos kaltinimų dėl kišimosi į 2016 metų prezidento rinkimus.

D.Trumpas teisėsaugos tyrimą vadina raganų medžiokle, skirta sumenkinti jo legitimumą po pergalės rinkimuose prieš demokratų kandidatę Hillary Clinton.

Demokratai ragino prezidentą atšaukti susitikimą su V.Putinu Helsinkyje.

D.Trumpas šeštadienį televizijai CBS sakė, kad galbūt paspaus V.Putiną dėl apkaltintųjų rusų žvalgų ekstradicijos.

Kalbėdamas apie artėjantį susitikimą jis teigė: „Nevykstu su dideliais lūkesčiais, (...) bet manau, kad susitikti yra geras dalykas“.

„Dėl to nenutiks nieko blogo ir gali nutikti kas nors gero“, – sakė D.Trumpas, pabrėždamas ankstesnes jo derybas su Kinijos ir Šiaurės Korėjos lyderiais.

Per susitikimą su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong Unu prezidentas sutarė sustabdyti bendras amerikiečių ir pietų korėjiečių karinės pratybas.

Perkrova

Kremlius teigia D.Trumpą laikantis „derybų partneriu“.

„Dvišalių santykių padėtis yra labai bloga, – penktadienį sakė Kremliaus patarėjas Jurijus Ušakovas. – Turime pradėti juos taisyti“.

Vis dėlto JAV sąjungininkės ir dalis pareigūnų Vašingtone yra susirūpinę dėl to, ką su V.Putinu gali sutarti prezidentas.

Prieš kelias savaites jis Didžiojo septyneto susitikime Kanadoje pasiūlė sugrąžinti Rusiją į šį pasaulio galingųjų klubą ir iš naujo įvertinti, ar reikia toliau taikyti sankcijas Maskvai dėl Krymo aneksijos.

Žiniasklaida anksčiau pranešė, kad V.Putinas aktyviai palaikytų JAV planus atitraukti karius iš Sirijos, o už tai galėtų pažadėti D.Trumpui papildomą įtaką Irane.

Anot pranešimų, 2014 metais įvykusios Krymo aneksijos pripažinimas ir sankcijų Rusijai nutraukimas taip pat galėtų būti šio susitarimo dalis.

D.Trumpas žada spausti Rusijos prezidentą dėl spartaus jo šalies branduolinio arsenalo augimo ir modernizavimo.

Tačiau V.Putinui vien galimybė susėsti su JAV vadovu prie bendro stalo reiškia „neformalų Rusijos kaip didžiosios galios pripažinimą“, teigė politikos ekspertas Aleksejus Malašenko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius