Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suomijoje griūna koalicija – kalti ugningi euroskeptiškos partijos naujojo lyderio pasisakymai

Suomijos konservatoriams ir centristams trečiosios valdančiosios koalicijos partnerės – euroskeptiškos Suomių partijos – ilgametis lyderis Timo Soini dvejus metus nieko nekliuvo. Bet dabar, kai T.Soini pakeitė radikalių pažiūrų Jussi Halla-aho, teistas už neapykantos kurstymą, regis, apsispręsta reaguoti. Kokios tos J.Halla-aho pažiūros, domėjosi „Financial Times“.
Jussi Halla-aho
Jussi Halla-aho / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Centro partija ir konservatoriai Suomių partiją į valdančiąją koaliciją pasikvietė 2015 metų gegužę. Partnerystė vis braškėjo, bet laikėsi – iki šiol.

Centristas premjeras Juha Sipila pirmadienį paskelbė, kad koalicija nebegali dirbti taip, kaip iki šiol. Esą kaltos J.Halla-aho, kuris yra teistas už neapykantą kurstančius pasisakymus apie islamą ir Somalį, pažiūros.

Naujasis Suomių partijos vadovas 2012 metais buvo nubaustas, kai palygino musulmonus su pedofilais. O po pergalės partijos lyderio rinkimuose pažadėjo raginti kitas koalicijos partneres griežtinti imigracijos politiką.

Dabar jau akivaizdu, kad konservatoriai ir centristai pradės derybas su galimais naujais vyriausybės partneriais. Opozicijos jėgos norėtų pirmalaikių rinkimų, tačiau kol kas nepanašu, kad jie gali būti skelbiami.

Bet kokiu atveju aišku, kad Suomių partijos, kurios populiarumas, beje, ir taip nusmuko nuo 18 proc iki 9 proc., valdžioje nebebus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jussi Halla-aho
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jussi Halla-aho

J.Halla-aho Suomijoje vertinamas itin prieštaringai. Jis jau daug metų aršiai kritikuoja islamą ir imigrantus, o daugelis akademikų atvirai vadina politiką rasistu.

2008-aisiais šis politikas savo tinklaraštyje parašė, kad musulmonų pranašas Mahometas buvo pedofilas ir kad islamas kaip religija skatina pedofiliją. Kitame įraše J.Halla-aho, kad praeivių apiplėšinėjimas ir gyvenimas iš pašalpų gali būti genetinis somaliečių bruožas.

J.Halla-aho reikalavo, kad Europos Komisija baustų aktyvistus, gelbėjančius migrantus iš skęstančių laivų ir valčių Viduržemio jūroje.

Politikui užkliūna ne tik islamas ir musulmonai. 2011 metų rugsėjį J.Halla-aho feisbuke pasvarstė, kad Graikijos problemas dėl skolų gali išspręsti tik karinė chunta.

Nors jis netrukus atsiėmė tokį komentarą, tuometis Suomių partijos vadovas T.Soini pareikalavo laikinai pašalinti J.Halla-aho iš partijos.

J.Halla-aho puikiai kalba rusiškai, o šią kalbą pramoko nuo 1995 metų studijuodamas Helsinkio universitete. Devintajame dešimtmetyje jis su savo tėvu, kuris dirbo autobuso vairuotoju, važinėjo po Sovietų Sąjungą. Vėliau suomis pasakojo, kad išvystas skurdas paskatino jo „antikairuoliškas“ pažiūras.

Anksčiau šiais metais J.Halla-aho pareikalavo, kad Europos Komisija baustų aktyvistus, gelbėjančius migrantus iš skęstančių laivų ir valčių Viduržemio jūroje. Jis taip pat pasisako prieš Suomijos narystę ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius