Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suomijoje tūkstančiai žmonių pasitraukė iš Bažnyčios dėl jos požiūrio į gėjų teises

Suomijoje per pastarąją savaitę daugiau nei 25 tūkst. žmonių oficialiai paskelbė nutraukiantys ryšius su Evangelikų liuteronų bažnyčia dėl jos konservatyvios pozicijos, išsakytos per televizijos debatus apie gėjų teises.
Gėjų eisenos dalyviai
Gėjai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tik kitą rytą suvokėme, kad rodant šią laidą iš Bažnyčios pasitraukė 220 žmonių – tai yra dvigubai daugiau negu eilinę dieną“, – internetu pateikiamus pareiškimus dėl pasitraukimo registruojančio Bažnyčios biuro atstovas Petri Karisma sakė naujienų agentūrai AFP.

Šis precedento neturintis išėjimas greitai įsibėgėjo ir kasdien buvo užregistruojami tūkstančiai išsižadėjusiųjų.

Šis precedento neturintis išėjimas greitai įsibėgėjo ir kasdien buvo užregistruojami tūkstančiai išsižadėjusiųjų.

Šią bangą išprovokavo dvi valandas trukusi televizijos debatų laida, kurią spalio 12 dieną rodė Suomijos nacionalinis transliuotojas YLE. Jos metu politikai, Bažnyčios atstovai ir teisininkai diskutavo dėl gėjų teisių, tos pačios lyties asmenų santuokų ir homoseksualių porų teisės įsivaikinti.

Pasak P.Karismos, kelių Bažnyčios atstovų išsakyta nuomonė beveik nesiskyrė nuo ankstesnių jos pareiškimų, tačiau eiliniai žmonės tikriausiai pirmąkart tai išgirdo ir pamanė: „Po galais! Negi žmonės iš tikrųjų gali taip galvoti?“

Pavyzdžiui, Krikščionių demokratų partijos pirmininkė Paivi Rasanen per šiuos debatus tvirtino, kad „žmogus akivaizdžiai žino, kad, vertinant iš krikščioniškų pozicijų, jis elgiasi klaidingai užmegzdamas homoseksualų ryšį“.

Viena ministrė sakė pritarianti gėjų santuokoms, tačiau kitų dalyvių požiūris nebuvo toks atviras: pavyzdžiui, Tamperės vyskupas Matti Repo pareiškė neįsivaizduojantis, kaip galėtų palaiminti tos pačios lyties asmenų sąjungą, nes ji prieštarauja Biblijos mokymui.

Beveik 80 proc. Suomijos gyventojų priklauso Evangelikų liuteronų bažnyčiai ir moka valstybės renkamą Bažnyčios mokestį.

Suomijos įstatymai leidžia tos pačios lyties asmenims registruoti partnerystę, tačiau ne visavertes santuokas. Be to, homoseksualiems asmenims leidžiama įsivaikinti tik partnerių biologinius vaikus.

Anksčiau šiemet Suomijos visuomenę sukrėtė skandalas dėl įtariamos dvasininkų pedofilijos, tačiau per patį jo įkarštį iš Bažnyčios kasdien pasitraukdavo tik apie 500 žmonių.

Beveik 80 proc. Suomijos gyventojų priklauso Evangelikų liuteronų bažnyčiai ir moka valstybės renkamą Bažnyčios mokestį.

Vienas dienraštis apskaičiavo, kad dėl pastarąją savaitę pasitraukusių žmonių Bažnyčia kasmet neteks per 7 mln. eurų (24,2 mln. litų), o ši suma didės augant ryšius nutraukiančiųjų skaičiui.

„Nenumanome, kuo viskas baigsis. Kai kurie prognozuoja, kad šiemet pasitrauks 60–100 tūkst. žmonių“, – sakė P.Karisma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius