Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susidūrę povandeniniai laivai galėjo išskirti mirtiną radiacijos dozę

Britų ir prancūzų atominiai povandeniniai laivai, susidūrę giliai Atlanto vandenyse, galėjo nuskęsti arba išskirti mirtiną radioaktyvių medžiagų kiekį.
Didžiosios Britanijos povandeninis karo laivas „Vanguard“ (kairėje) ir Prancūzijos povandeninis karo laivas „Le Triomphant“.
Didžiosios Britanijos povandeninis karo laivas „Vanguard“ (kairėje) ir Prancūzijos povandeninis karo laivas „Le Triomphant“. / „Scanpix“ nuotr.

Didžiosios Britanijos povandeninis karo laivas „Vanguard“ ir Prancūzijai priklausantis povandeninis karo laivas „Le Triomphant“ yra atominiai laivai, gabenę branduolines raketas, praneša „The Sun“.

Laivuose buvo apie 250 jūreivių.

Didžiosios Britanijos karo laivyno atstovas sakė: „Galimos pasekmės yra neįsivaizduojamos. Radioaktyvaus sprogimo galimybė yra neįtikėtina.“

„Bet radioaktyvus nuotėkis buvo galimas. Dar blogiau: mes galėjome prarasti įgulą ir raketų užtaisus. Tai būtų buvusi nacionalinė nelaimė“, – pridūrė jis.

Manoma, kad povandeniniai laivai susidūrė vasario 3 ar 4 dieną Atlanto vandenyno viduryje. Abu laivai vykdė skirtingas misijas.

Skandalas?

Prasidėjus tyrimams, šaltinis kariniame jūrų laivyne sakė, jog tikimybė, kad du povandeniniai laivai atsidurtų greta vienas kito yra lygi vienam iš milijono. Jie turi specialius lokatorius, kurie pagal garso bangas nustato, ar šalia yra kitas povandenininis laivas.

Tačiau šių laivų antiradarai buvo tokie geri, kad laivai vienas kito nepastebėjo.

Didžiosios Britanijos karo laivas „Vanguard“ praėjusią naktį buvo nugabentas į Škotiją. Ant laivo korpuso buvo matyti ryškių susidūrimo žymių. Tuo tarpu „Le Triomphant“ buvo nuvilktas į Brestą (šiaurės vakarų Prancūzija). Šio laivo lokatoriams padaryta didžiulė žala.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius