-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Susikompromitavęs buvęs Naujojo Orleano meras nuteistas kalėti 10 metų

Buvęs Naujojo Orleano meras Ray Naginas, pagarsėjęs dėl savo veiksmų per uraganą „Katrina“, trečiadienį buvo nuteistas kalėti 10 metų federaliniame kalėjime už kyšininkavimą ir korupciją.
Ray Naginas
Ray Naginas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

R.Naginas, vadovavęs Naujajam Orleanui 2002-2010 metais, taip pat įpareigotas atlyginti 84 264 dolerių (213,7 tūkst. litų) žalą, kai vasario 20 dieną buvo pripažintas kaltu pagal 20 kaltinimų – dėl sąmokslo, kyšininkavimo, sukčiavimo, pinigų plovimo ir mokesčių tvarkos pažeidimų.

Naujojo Orleano nusikalstamumo komisijos pirmininkas Rafaelis Goyeneche pareiškė, kad R.Nagino pasiuntimas už grotų „užbaigia bjaurų skyrių Naujojo Orleano istorijoje, per kurią žmogus, kuriam buvo patikėta vesti miestą iš krizės, pasirinko praturtinti save, savo šeimą ir draugus“.

R.Naginas ėmė kyšius ir reikalavo „dėkingumo mokesčio“ daugelį mėnesių prieš uragano siautėjimą, taip pat toliau krovėsi kišenes kelerius metus po tos katastrofos. 

58 metų R.Naginas, priklausantis Demokratų partijai, buvo populiarus Naujojo Orleano vadovas, nepaisant nevykusio pradinio atsako į 2005 metais smogusią niokojančią audrą, sukėlusią didžiulius potvynius šiame žemumoje įsikūrusiame pajūrio mieste ir pareikalavusią daugiau nei 1,8 tūkst. žmonių gyvybių JAV Meksikos įlankos pakrantėje.

Tačiau prisiekusieji vasarį pripažino, kad R.Naginas ėmė kyšius ir reikalavo „dėkingumo mokesčio“ daugelį mėnesių prieš uragano siautėjimą, taip pat toliau krovėsi kišenes kelerius metus po tos katastrofos. Jo neteisėtai įgytų lėšų suma buvo apie 500 tūkst. dolerių.

„Dėkingumo mokesčiai“, gauti mainais į palankius sprendimus tvarkant miesto kontraktus, buvo plaunami per R.Naginui priklausančią įmonę, gaminančią akmeninius stalviršius. Jis taip pat gaudavo kyšių grynaisiais pinigais arba kelionėmis privačiais reaktyviniais lėktuvais.

Federalinio tyrimų biuro (FTB) specialusis agentas Michaelas Andersonas sakė: „Atsižvelgiant į buvusio mero Nagino kelerius metus vykdytos nusikalstamos veiklos ir visuomenės pasitikėjimo išdavystės pobūdį bei mastą, tikimės, kad ši baigtis suteiks bent tam tikrą paguodą miestui ir jo gyventojams.“

Niekas nėra aukščiau įstatymų.

R.Naginas tvirtino esantis nekaltas, bet JAV Mokesčių valdybos nusikaltimų tyrimų skyriaus pareigūnas Richardas Weberis pareiškė: „Vasarį Naujojo Orleano piliečių prisiekusiųjų teismas pasiuntė ponui Naginui garsią ir aiškią žinią, kad viešieji pareigūnai bus laikomi atsakingais už viešąją korupciją ir nusikalstamą veiklą.“

„Šiandienos nuosprendis patvirtina tą žinią – valstybės tarnautojai yra renkami tarnauti visuomenei, o ne pelnytis iš savo padėties. Niekas nėra aukščiau įstatymų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius