Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susikompromitavusi Šiaurės Airijos pirmojo ministro žmona atsistatydina

Susikompromitavusi Šiaurės Airijos pirmojo ministro Peterio Robinsono žmona Iris Robinson, kuri yra politikė, buvo pašalinta iš partijos, šeštadienį sakė šaltiniai.
Iris Robinson su savo vyru
Iris Robinson su savo vyru / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Airija

P.Robinsono, kuris taip pat raginamas atsistatydinti, Demokratinė junionistų partija (DUP) 60-metės I.Robinson narystę nutraukė dėl jos finansinių reikalų su paaugliško amžiaus meilužiu. Kitą savaitę I.Robinson užleis savo vietas britų parlamente ir Šiaurės Airijos asamblėjoje, BBC ir naujienų agentūrai „Press Association“ sakė DUP pareigūnai.

„Kelios artimiausios dienos partijai yra absoliučiai kritinės. Norėjome parodyti žmonėms, kad veikiame ryžtingai, – sakė šaltinis partijoje. – Nebuvo jokio klausimo dėl to, (ar) ji turi pasitraukti ir pasitraukti dabar. Nebuvo absoliučiai jokios užuojautos dėl padėties, kurioje ji atsidūrė“.  I.Robinson jau paskelbė, kad dėl didelės depresijos traukiasi iš politikos.

Ją ir jos vyrą krizė ištiko paaiškėjus, kad ji iš dviejų turtingų nekilnojamojo turto supirkėjų išsirūpino 50 tūkst. svarų (194 tūkst. litų), kad padėtų tuomet 19 metų savo meilužiui įkurti Belfaste restoraną.

P.Robinsonas tvirtino nieko nežinojęs apie žmonos finansinius reikalus ir žadėjo apginti savo garbę, tačiau vis dažniau sulaukia raginimų atsistatydinti ar svarstyti savo ateities perspektyvas, o jo partijoje neslopsta didelis susirūpinimas.

Įtariama, jog pirmasis ministras nepranešė pareigūnams, kad žmona nedeklaravo savo piniginių interesų meilužio versle, nors dirbo taryboje, kuri 2008-aisiais išdavė jam leidimą.  Laisvųjų Presbiterionų Bažnyčia, kuri yra glaudžiai susijusi su protestantiška DUP, P.Robinsono nepaguodė, kai vienas ministras paragino jį atsistatydinti iš pirmojo ministro posto.

„Tikrai manau, kad jo pozicija tampa vis nepalankesnė“, – sakė pastorius Davidas McIlveenas.Šis skandalas kilo tvyrant didelei įtampai tarp probritiškos DUP ir jos partnerės Šiaurės Airijos vyriausybėje „Sinn Fein“, kuri nori suvienytos Airijos.

DUP, konservatoriai protestantai junionistai, ir „Sinn Fein“, katalikai socialistai respublikonai, nuo 2007-ųjų dalijasi valdžia, bet susirūpinimą dėl smurto atsinaujinimo pakurstė dviejų britų karių ir policininko žūtis per praėjusiais metais respublikonų disidentų įvykdytus išpuolius.

Naujų būgštavimų dėl smurto atsirado penktadienį, kai vienas policininkas katalikas buvo rimtai sužeistas sprogus bombai, padėtai po jo automobiliu. To policininko, kuris incidento metu vyko į darbą, būklė tebėra kritinė.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius