Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susipažinkite: 73 metų Nina Bahinskaja – nepailstanti baltarusių protestuotoja

Baltarusių aktyvistė Nina Bahinskaja tikina už savo orumą kovojanti jau nuo 1988 metų. Nuolat nešina istorine Baltarusijos vėliava, ji jau tris kartus buvo atsidūrusi laikino sulaikymo centre, o už baudas valstybė pasiima pusę jos pensijos. Vis dėlto N.Bahinskaja sako esanti įsitikinusi, kad dabartiniai protestai baigsis geruoju.
Nina Bahinskaja
Nina Bahinskaja / „Scanpix“ nuotr.

Prieš porą savaičių socialiniuose tinkluose paplito vaizdo įrašas, kuriame baltai-raudonai-baltą vėliavą iškėlusiai N.Bahinskajai kelią bando blokuoti OMON pareigūnai, tačiau – nesėkmingai: aktyvistė pro juos praeina sakydama, kad tiesiog vaikštinėja.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kodėl Baltarusija turi dvi konkuruojančias vėliavas – oficialią ir istorinę?

Šis vaizdas įkvėpė menininkus ir internautus.

Rugpjūčio 26 dieną N.Bahinskaja vėl atsidūrė internautų dėmesio centre – pasirodė vaizdo įrašas, kuriame 1,55 metro ūgio protestuotoja grumiasi su OMON pareigūnais reikalaudama grąžinti jos istorinę vėliavą.

Su N.Bahinskaja žmonės dabar sveikinasi gatvėje, o protestuose pasitinka plojimais. Tačiau aktyvistams 73 metų protestuotojos veidas pažįstamas jau gerokai seniau.

Ilga aktyvizmo istorija

N.Bahinskaja įvairiuose protestuose dalyvauja nuo 1988 metų. Tut.by rašo, kad kartą išėjusi iš KGB pastato, ji šalia sudegino sovietinę vėliavą, taip protestuodama prieš Rusijos veiksmus Ukrainoje 2014 metais. 2017 metais ji ten pat stovėjo su plakatu, reikalaujančiu išlaisvinti politinius kalinius. Dėl savo aktyvizmo N.Bahinskaja tris kartus buvo atsidūrusi laikino sulaikymo centruose.

N.Bahinskaja beveik kas savaitę vyksta į šalia Minsko esančią Kuropatų giraitę, kurioje vietoj Stalino aukų memorialo siekiama pastatyti restoraną.

2019 metais N.Bahinskajai buvo pareikšti kaltinimai statybų darbų trukdymu ir nepaklusimu policijai. Teismo posėdyje į salę įėjus teisėjui aktyvistė nesutiko atsistoti.

„Jūs man – niekas. Nepripažįstu šio teismo“, – N.Bahinskają cituoja charter97.org.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Nina Bahinskaja (dešinėje) per moterų maršą Minske
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Nina Bahinskaja (dešinėje) per moterų maršą Minske

N.Bahinskajai buvo leista dalyvauti posėdyje sėdint, tačiau ji atsisakė liudyti: „Nelaikau šio teismo sąžiningu. Nepažeidžiau konstitucijos.“ Tuomet N.Bahinskaja nusisuko nuo teisėjo pareiškusi, kad nenori klausytis, rašo charter97.org.

Už aktyvizmą N.Bahinskaja sulaukė ne vienos baudos. Ji „Laisvosios Europos radijui“ pasakojo, kad nuo 2016 iki 2017 metų spalio apie 20 proc. jos pensijos baudų padengimui nuskaičiuodavo valstybė. Esą nuo 2017-ųjų spalio nuskaičiuojama jau 50 proc. jos pensijos.

Paklausta apie šio mėnesio grumtynes su OMON pareigūnais, N.Bahinskaja tut.by pasakojo, kad kai iš jos Nepriklausomybės aikštėje buvo atimta vėliava, ji nuėjo iki artimiausio autobuso, skirto vežti sulaikytuosius.

Ten ji pareikalavo, kad būtų grąžinta vėliava. Aktyvistė į autobusą nebuvo įleista, jai liepta kreiptis į milicijos vadovybę, galiausiai pasakiusią, kad apie vėliavą nieko nežino. Tačiau N.Bahinskaja neketina pasiduoti – jau kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją.

Tiki, kad viskas bus gerai

Būdama 19-os metų aktyvistė pateko į avariją – tris dienas praleido komoje, jai buvo atlikta galvos operacija. N.Bahinskaja ir dabar periodiškai praranda sąmonę, jai diagnozuota „potrauminė epilepsija“.

„Anksčiau ar vėliau mes visi mirsime. Nenoriu, kad liga užkirstų kelią man gyventi ir ginti mano orumą“, – sakė ji tut.by.

N.Bahinskaja išlieka drąsi.

„Baimė – normali emocija. Žmogus nuo vaikystės išmoksta bijoti gyvačių, laukinių gyvūnų, plėšikų, tuomet užauga ir ima bijoti mirties. Tačiau šalia mirties yra orumas, kuris daro mus žmonėmis. Kai kalbama apie orumo gynimą, baimės neturi būti“, – aktyvistė sakė interviu tut.by.

Aktyvistė portalui sakė, kad jai atrodo, jog tokių kaip ji šiandien yra daugiau nei prieš 30 metų, o įvykiai klostosi kur kas greičiau.

„Prieš 30 metų kažkaip viskas buvo paslaptyje, reikėjo surasti, kur renkasi žmonės, kur eiti ir kodėl. Judėjimas buvo lėtas, nebuvo tokios vienybės. Dabar žmonės vienijasi taip greitai. Bet, žinoma, šios kartos žmonės yra kitokie, jie taip pat yra abejingesni“, – sakė N.Bahinskaja.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Nina Bahinskaja grumiasi su pareigūnais
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Nina Bahinskaja grumiasi su pareigūnais

N.Bahinskaja sakė po rugpjūčio 9-osios – kai buvo paskelbta abejotina A.Lukašenkos pergalė ir prasidėjo represijos prieš protestuotojus – 95 proc. buvusi tikra, kad reikalai nesiklostys gerai.

„Kad visi jauni žmonės bus nužudyti, likusieji išvyks. Tačiau pamačiau, kad žmonės nesustoja, kad jie eina ir eina: rugpjūčio 10, 11, 12 dieną ir toliau. Ir tada pamačiau tą baltai-raudonai-baltą jūrą... Dabar esu 95 proc. įsitikinusi, kad viskas bus gerai“, – teigė N.Bahinskaja.

Daugiau tokių pozityvių istorijų rasite naujoje 15min rubrikoje amžėjantiems žmonėms TU ESI AŠ.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius