Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susitarimai su Rusija dėl dujų – Baltarusijos liaudies labui, teigia Aliaksandras Lukašenka

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pavadino naudingais šaliai susitarimus su Rusija dujų srityje, sakydamas, kad nėra kalbos apie jokį suvereniteto praradimą.
Vladimiras Putinas, Dmitrijus Medvedevas ir Aliaksandras Lukašenka
Vladimiras Putinas, Dmitrijus Medvedevas ir Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes į tai ėjome daugiau kaip dvejus metus. Šitai, dėl ko mes susitarėme Maskvoje, yra Baltarusijos liaudies labui“, – penktadienį žurnalistams pareiškė A.Lukašenka.

Prezidentas pažymėjo, kad Maskvoje pasiekti susitarimai „atmezgė santykių su Rusija problemų mazgą“. „Tačiau svarbiausia, kad mes nieko neprarandame, bet žymiai daugiau įgyjame, gavę didžiulę nuolaidą gamtinėms dujoms“, – sakė A.Lukašenka.

Pasak jo, „ši ekonomija per metus vien iš dujų sudarys 2,5–3 mlrd. dolerių. „Dar 2,5 mlrd. jie perves už 50 proc. „Beltransgaz“ akcijų, – tęsė prezidentas. – Paskui būsime pririšti prie Rusijos vidaus kainų, t. y. mes lygiomis teisėmis konkuruosime su Rusijos Federacija.“

A.Lukašenka priminė, jog Baltarusija ir anksčiau neprieštaravo, kad „būtų parduota 100 proc. vamzdyno („Beltransgaz“), tačiau mes kėlėme sąlygas, kad jis būtų visada užpildytas ir juo tekėtų dujos per Baltarusiją“. „Turėdama 50 proc. „Beltransgaz“ akcijų Rusija prekiautų su mumis, kaip su Vokietija“, – pažymėjo prezidentas, nurodydamas, kad jeigu 50 proc. likusių akcijų nebūtų parduota, „kitais metais už tūkstantį kubinių metrų dujų mokėtume 400–420 dolerių“. „Mes susitarėme, kad dujas gausime už 165 dolerius, taigi kaina nukrito per pusę. To mes tvirtai reikalavome“, – pareiškė A.Lukašenka.

Pasak jo, „Rusija už likusius 50 proc. sutiko su mūsų sąlygomis“. „Be to, jie mums suteikė 10 mlrd. dolerių kreditą atominei elektrinei statyti“, – pažymėjo prezidentas. Jis sakė, kad „dar laukia keli klausimai, kurie bus mums naudingi“. „Naftos kaina irgi gali sumažėti, jeigu mes susitarsime su Rusija“, pažymėjo Baltarusijos vadovas.

Komentuodamas priekaištus dėl „Beltrangaz“ pardavimo Rusijai, prezidentas pažymėjo: „Pateikiamas argumentas, kad Lukašenka prarado svertus spausti Rusiją. Bepročiai. Tarsi Lukašenka ištrauks tą vamzdį iš žemės ir pradės juo mosuodamas lakstyti po Rusiją jai grasindamas“, – sakė A.Lukašenka. „Su Rusija kariauti neketinu, mums to nereikia“, – tvirtino jis.

Kalbėdamas apie savo oponentų kritiką, A.Lukašenka pareiškė: „Jeigu rytoj tą „Beltrangaz“ nusipirktų Europos Sąjunga ar JAV, būtų visiška tyla ir nepriklausomybė nebūtų atiduota, kaip jie kalba. Tai supuvusi, liguista politika.“

„Ne tam esu šalyje, kad parduočiau suverenitetą ir nepriklausomybę, aš turiu priiminėti geriausius sprendimus“, – pareiškė A.Lukašenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius