Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Susitarimas dėl dujų Europai atidėtas (atnaujinta 17.50 val.)

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ sekmadienį paskelbė, kad susitarimas atnaujinti Rusijos gamtinių dujų tiekimą Europai per Ukrainą atidedamas, nes kompanijai dar neatsiųsta pasirašyta naujo susitarimo dėl tranzito kopija.
„Gazprom“
„Gazprom“ generalinis direktorius A.Milleris žada palankesnes dujų kainas Europai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Oficialiais kanalais vis dar negavome visų šalių pasirašytos stebėjimo susitarimo dėl Rusijos dujų (tiekimo) per Ukrainą kopijos. Tai vilkina mūsų darbą“, – per televiziją sakė „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas.

„Grupė stebėtojų iš „Gazprom“ ir Europos Komisijos yra pasirengusi pradėti dirbti dujų matavimo stotis Rusijoje ir Ukrainoje. Jie yra pasirengę kaip įmanoma greičiau skristi į tas vietas“, – sakė jis.

Kaip buvo pranešta anksčiau sekmadienį, Rusija ir Ukraina pasirengė atnaujinti dujų tiekimą Europos Sąjungai (ES), nes buvo pasirašytas susitarimas dėl tarptautinių stebėtojų, kurie padėtų spręsti Maskvos ir Kijevo ginčus dėl dujų, atsiuntimo.

Sąlygos tiekimui iš ES didžiausios dujų tiekėjos Rusijos atnaujinti buvo sudarytos po to, kai Čekijos premjero Mireko Topolaneko diplomatija užtikrino, kad abi šalys sutiktų su stebėtojų atsiuntimu ir Rusijos dujų tranzito į Europą daugiašalės stebėsenos.

„Ukraina priėmė visas sąlygas, leidžiančias Rusijai tiekti dujas. Niekas netrukdo įsikurti stebėsenos grupėms ir atnaujinti dujų tranzitą“, – sakė M.Topolanekas.

M.Topolaneko ir J.Tymošenko derybos Kijeve baigėsi vėlai po vidurnakčio

Ukraina iš pradžių prieštaravo, kad Rusijos stebėtojai dalyvautų stebint tranzitinius dujotiekius jos teritorijoje.

„Oficialiais kanalais vis dar negavome visų šalių pasirašytos stebėjimo susitarimo dėl Rusijos dujų (tiekimo) per Ukrainą kopijos. Tai vilkina mūsų darbą“, – per televiziją sakė „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas.

J.Tymošenko pareiškė, jog tai galima tik tuo atveju, jeigu Ukrainos stebėtojai bus įleisti į dujų matavimo stotis Rusijos teritorijoje.

Ji pabrėžė, kad stebėtojai galės dirbti Ukrainos teritorijoje daugiausia vieną mėnesį.

„Mes manome, jog tai objektyvus terminas, kurio pakanka Ukrainos sąžiningumui ir punktualumui patikrinti“, – pareiškė ji.

Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas šeštadienį sakė, kad jo nuomone, kuo ilgiau stebėtojai bus dujų matavimo stotyse, tuo geriau.

Rusijoje leidžiamas laikraštis „Kommersant“ rašė, kad tiekimas jau greit bus atnaujintas, bet prognozavo, kad ES valstybės ateityje susivienys ir mažins savo priklausomybę nuo Rusijos dujų, o tai reiškia branduolinės energetikos atgimimą ir aktyviau bus domimasi kitais gamtinių dujų šaltiniais - Šiaurės Afrikoje ir Centrinėje Azijoje.

„Nuo rytojaus „Gazprom“ dujų tranzitas į Europos Sąjungą gali būti atnaujintas, ir šis dujų karas vėl taps propaganda“, – rašė „Kommersant“.

„ES neabejotinai bandys rasti būdų sumažinti priklausomybę nuo dujų tiekimo iš Rusijos ir ateityje išvengti tokių krizių“, – teigia laikraštis ir prognozuoja, kad bus siekiama sparčiau nutiesti siūlomą dujotiekį iš centrinės Azijos „Nabucco“.

Maskvai ir Kijevui susitarus, Čekijos prekybos ir pramonės ministras Martinas Rimanas sakė, jog dujų tiekimą Europai iš Rusijos bus galima atnaujinti vėliau sekmadienį, nors ES pareigūnai yra sakę, kad tai tiekimo atnaujinimas iki normalaus lygio gali užtrukti tris dienas.

M.Topolanekas, kurio šalis šiuo metu pirmininkauja ES, sakė, kad stebėtojai bus nusiųsti per kelias valandas.

Taigi Europos šalys, nukentėjusios nuo dujų tiekimo pertrūkių, gali vėl gauti dujas per 36 valandas nuo tranzito atnaujinimo.

Visas dokumento tekstas kol kas nepaskelbtas.

Slovakai nutarė nebelaukti, kaip spręsis Rusijos ir Ukrainos dujų krizė, ir, pažeisdami sutartį su ES, atnaujina įšaldytos atominės elektrinės darbą.

Pasak V.Putino, Rusija pasirengusi vėl tiekti dujas, kai tik prasidės stebėsena.

M.Topolanekas atskrido į Kijevą iš Maskvos, kur šeštadienį susitikime su V.Putinu buvo pasirašytas protokolas įsteigti daugiašalę dujų tiekimo per Ukrainos teritoriją kontrolės komisiją.

Drauge Rusijos premjeras sakė, kad tiekimas vėl bus nutrauktas, jei „dujų vogimas“ pasikartos ir perspėjo Ukrainą, kad Maskva „netoleruos dujų vogimo“.

„Jeigu mes pamatysime, kad vėl vagiama Ukrainos teritorijoje ir dalis patiektų dujų dingsta, mes tokia apimtimi vėl sumažinsime tiekimą“, – sakė V.Putinas.

Ukraina buvo paskutinė šalis, kurios parašo susitarime trūko, kad jis įsigaliotų.

Kaip sakė analitikai, protokolo pasirašymas anaiptol nereiškia, kad baigėsi Rusijos ir Ukrainos ginčas dėl dujų.

Kaip pažymėjo kompanijos „RusEnergy“ analitikas Michailas Krutichinas, neverta tikėtis, kad pasirašius protokolą, bus atsuktas ventilis, ir vartotojai Europoje pradės gauti dujas.

„Liks neišspręsti kai kurie kiti klausimai, pavyzdžiui, mokesčio už tranzitą per Ukrainos teritoriją. Anksčiau tas pats premjeras Putinas paskelbė, jog siekiant, kad dujos eitų per Ukrainos teritoriją, būtina pasirašyti naują susitarimą, tai yra apsispręsti, kiek bus mokama už tranzitą, kas skirs dujas jų pumpavimo agregatų veikimui - o tai 21 mln. kubinių metrų per dieną“, – sakė M.Krutichinas.

Analitiko nuomone, „kol bus nustatyta, kad bus paleistos dujos, galimi įvairūs spėliojimai“.

Maskva oficialiai nutraukė dujų tranzitą sausio 1 dieną, apkaltindama Kijevą kuro, skirto kitoms šalims, vogimu.

Ukraina atmeta šiuos Rusijos kaltinimus.

Dujų srautų stebėsenos schema numato, kad stebėtojai atstovaus keturioms šalims: bendrovei „Gazprom“, Ukrainos bendrovei „Naftogaz“, dujas importuojančioms Europos kompanijoms ir Europos Sąjungai.

ES ėmė tarpininkauti dideliam Rusijos ir Ukrainos konfliktui, kai buvo nutrauktas dujų tiekimo per Ukrainą tranzitas ir daugelis šalių, ypač Rytų Europoje, ėmė jausti didelius dujų tiekimo pertrūkius.

Pirmieji ekspertai-stebėtojai iš Europos atvyko į Kijevą penktadienį.

„Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris penktadienį konstatavo, kad išspręsti ginčą su Ukraina, dėl kurio prasidėjo dujų tiekimo pertrūkiai Europoje, kaip ir anksčiau, nepavyksta.

Ukraina nesutinka su Rusijos siūloma 2009 metais 450 dolerių už tūkstantį kubinių metrų dujų kaina ir užginčijo savo skolą už 2008 metus.

Slovakai iš naujo įjungia atominę elektrinę

Slovakai nutarė nebelaukti, kaip spręsis Rusijos ir Ukrainos dujų krizė, ir, pažeisdami sutartį su ES, atnaujina įšaldytos atominės elektrinės darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje