Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Susitikime su Baltijos šalių lyderiais D.Trumpas skirs dėmesį saugumui, prekybai

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas per artėjantį susitikimą su Baltijos šalių lyderiais skirs dėmesį saugumui ir tarpusavio prekybai, penktadienio vakarą paskelbė Baltieji rūmai.
JAV prezidento Donaldo Trumpo  pirmasis metinis pranešimas
D.Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„JAV – Baltijos šalių viršūnių susitikimo metu daugiausia bus sprendžiama, kaip sustiprinti mūsų saugumo, verslo, prekybos, energetikos ir kultūros partnerystę“, – rašoma pranešime spaudai.

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir JAV prezidentų susitikimas Vašingtone vyks balandžio 3 dieną.

Anot Baltųjų rūmų, susitikime bus pabrėžti Baltijos šalių pasiekimai joms iškovojus nepriklausomybę, „įskaitant jų ekonominį augimą ir naujausius pasiekimus vykdant NATO gynybos finansavimo įsipareigojimus“. Šiemet visos Baltijos šalys krašto apsaugai skiria mažiausiai 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

Baltijos šalyse buvo kilęs susirūpinimas, kai D.Trumpas per rinkimų kampaniją žadėjo pagerinti ryšius su Rusija, o NATO vadino atgyvenusiu aljansu. Lietuvos pareigūnai su nerimu stebi jo ginčus su sąjungininkais Europoje ir dažnai neprognozuojamą elgesį.

Šį mėnesį paskelbti apklausos rezultatai parodė, kad du trečdaliai lietuvių nepasitiki, jog D.Trumpas priims teisingus sprendimus svarbiausiais politiniais klausimais.

Tačiau diplomatai ir D.Trumpo šalininkai pabrėžia, kad tapęs prezidentu jis apie NATO ėmė kalbėti palankiau, rūpinasi JAV karine galia, o jo administracijos pareigūnai Baltijos šalims rodo itin didelį dėmesį.

Rusijai aneksavus Ukrainos Krymo regioną, JAV nedelsdamos 2014 metais atsiuntė po kelis šimtus karių į kiekvieną iš Baltijos šalių. Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje įkūrus po tarptautinį NATO batalioną, amerikiečių kuopos buvo atitrauktos, dabar JAV kariai pratyboms atvyksta iš Lenkijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius