Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Susitinkate su Rusijos mokslininku? Jam gali tekti pranešti apie jus

Rusijos mokslininkai išjuokė vyriausybės planą įvesti sovietinio stiliaus apribojimus jų bendravimui su kolegomis iš kitų šalių. Tarkime, prašyti leidimo susitikimams, o po jų pateikti išsamias ataskaitas, apie ką buvo kalbėta, pristatyti užsieniečių pasų kopijas.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“ nuotr.

JAV dienraščio „The New York Times“ interneto svetainėje publikuojamame straipsnyje rašoma, kad Rusijos Mokslo ir aukštojo mokslo ministerija rekomendacijas mokslininkams parengė vasario mėnesį. Tada jos ir įsigaliojo, bet iki šiol apie jas nebuvo plačiai žinoma.

Antradienį žinomas mokslininkas Aleksandras Fradkovas pasmerkė jas atvirame laiške, kurį išspausdino nepriklausomas mokslo laikraštis „Troickij variant“.

Ne vienas apribojimas

Ministerija nurodė Rusijos mokslininkams prašyti leidimo susitikti su kolegomis iš užsienio bent prieš penkias dienas ir pateikti užsieniečių pasų kopijas.

Instrukcijose sakoma, kad mokslininkai susitikimuose neturėtų dalyvauti vieni – juose turėtų dalyvauti kitas Rusijos mokslininkas.

Po susitikimo jų vadovas turėtų atsiųsti ministerijai užantspauduotą pranešimą su „išsamia aptartų temų ataskaita“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Sojuz FG“ raketa Rusijos vėliavos fone
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Sojuz FG“ raketa Rusijos vėliavos fone

Gairėse nurodoma, kad Rusijos mokslininkams reikia gauti vadovų leidimą susitikti su užsienio kolegomis ne darbo vietoje.

Užsienio mokslininkams taip pat numatyti apribojimai. Remiantis minėtomis taisyklėmis, Rusijos mokslo institutuose jiems bus leidžiama naudoti elektroninius prietaisus tik, jei tai numatyta „Rusijos pasirašytose tarptautinėse sutartyse“.

Be leidimo išgerti alaus su profesoriumi Jamesu – pažeidimas

Rusijos mokslininkai atmetė naujas rekomendacijas, sakydami, kad jų niekaip neįmanoma įgyvendinti.

Atvirame laiške daktaras A.Fradkovas klausė, ar jis turėtų prašyti savo viršininkų leidimo „parašyti elektroninį laišką ar pokalbiui su užsienio kolegomis pasinaudoti programa „Skype“, rašoma „The New York Times“ interneto svetainėje.

„Ar iš užsienio mokslininkų, pakviestų perskaityti pranešimus apie savo tyrimus, turėtumėme paimti mobiliuosius telefonus, laikrodžius ir kitus prietaisus?“, – stebėjosi A.Fradkovas, dirbantis Mechaninės inžinerijos problemų institute Sankt Peterburge.

Ar iš užsienio mokslininkų, pakviestų perskaityti pranešimus apie savo tyrimus, turėtumėme paimti mobiliuosius telefonus, laikrodžius ir kitus prietaisus?

Garsus bioinformatikos specialistas Michailas Gelfandas interviu teigė paprasčiausiai nesivadovausiantis šiomis taisyklėmis. Pirmąjį, kuris jam pasakys prašyti leidimo susitikimui ir pateikti ataskaitą apie jį, mokslininkas sakė pasiųsiantis po velnių.

„Šios taisyklės veiktų tik tuo atveju, jeigu valstybė norėtų ką nors terorizuoti. Jie pasakytų kažkam, kad jis pažeidė įstatymą anądien išgėręs alaus su kokiu nors profesoriumi Jamesu“, – komentavo jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mokslininkai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mokslininkai

Minėti ribojimai yra vadinami rekomendacijomis. Tačiau reikalaujama, kad mokslo institutų vadovai atsižvelgtų į jas.

Iš institutų, dirbančių su slapta medžiaga, reikalaujama, kad gairės būtų įtrauktos į jų darbo taisykles.

Įspėjo būti budriais

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė nežinojęs apie apribojimus. Bet, jo nuomone, jie atrodo per griežti.

Kaip bebūtų, D.Peskovas įspėjo, kad „žmonės turėtų būti budrūs“.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Dmitrijus Peskovas

„Užsienio specialiosios tarnybos, žinoma, nemiega. Niekas neatšaukė mokslinio ar industrinio šnipinėjimo. Jis vyksta 24 valandas, septynias dienas per savaitę ir yra nukreiptas prieš mūsų mokslininkus, ypač – jaunus“, – kalbėjo D.Peskovas.

Užsienio specialiosios tarnybos, žinoma, nemiega. Niekas neatšaukė mokslinio ar industrinio šnipinėjimo.

Rusijos Mokslo ministerija pareiškime teigė, kad dokumentas yra „patariamojo pobūdžio ir atspindi tarptautinę praktiką“, skirtas „stebėti tarptautinių ryšių augimą“.

Daug Rusijos mokslininkų pabrėžė, kad šalies mokslas negali egzistuoti, plėtotis, nesąveikaudamas su likusiu pasauliu.

„Šios rekomendacijos yra visiškai absurdiškos ir beprasmės“, – mano Jekaterinburgo Matematikos ir mechanikos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas Michailas Patrakejevas.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos Gynybos ministerijos koordinavimo centras
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos Gynybos ministerijos koordinavimo centras

Dokumentas pasirodė tuo metu, kai Rusija paskelbė apie ambicingą planą tapti viena iš penkių galingiausių valstybių mokslo srityje.

„Bandoma Rusijos mokslą integruoti tarptautiniu mastu, užsienio mokslininkai kviečiami į šalį, skiriamos didžiulės stipendijos. Tuo pačiu metu kiti žmonės rašo tokias rekomendacijas, kurios gali būti geras būdas įdarbinti į pensiją išėjusius saugumo tarnybų žmones, – jie sėdės institutuose ir tikrins, su kuo mes pietavome“, – piktinosi M.Gelfandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius