Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Sutartį dėl elektros tiekimo iš Ukrainos tikimasi pasirašyti gegužę

Lietuva, Baltarusija ir Ukraina gegužę turėtų pasirašyti susitarimus dėl elektros energijos tiekimo į Lietuvą.
Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrų susitikimas
Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrų susitikimas / URM nuotr.

Tai pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas po šeštadienį Vilniuje įvykusio susitikimo su Ukrainos ir Baltarusijos užsienio reikalų ministrais Volodymyru Ogryzko bei Sergejumi Martynovu.

„Šių metų pabaigoje bus uždaryta Ignalinos atominė elektrinė, todėl Lietuva yra suinteresuota įsigyti elektros energijos iš kitų rinkų, – per spaudos konferenciją sakė V.Ušackas. – Šiandien suteikėme politinį impulsą ekspertams susitarti iki gegužės mėnesio (...) Pavedėme darbo grupei parengti konkrečius planus, sutartis pasirašymui šiam pavasariui, t. y. gegužės mėnesiui.“

V.Ušackas atkreipė dėmesį, kad energetikai paprastai iki liepos 1 d., kai būna likę pusę metų iki kitų metų, sutaria dėl elektros perdavimų srautų apimties bei kainų.

Drauge su užsienio reikalų ministrais į Vilnių yra atvykę ir Baltarusijos bei Ukrainos energetikos ministerijų atstovai, energetikos įmonių vadovai.

Baltarusijos užsienio reikalų ministras S.Martynovas per spaudos konferenciją šeštadienį garantavo, kad jokių techninių kliūčių perduoti elektros energiją iš Ukrainos į Lietuvą nėra.

Šių metų gruodį Ignalinos atominę elektrinę uždaryti turinti Lietuva derasi su Ukraina dėl elektros energijos tiekimo per Baltarusiją nuo 2010 metų.

Paklaustas apie naujos atominės elektrinės statybą netoli sienos su Lietuva, Baltarusijos užsienio reikalų ministras užtikrino, kad visi parengiamieji darbai atliekami prižiūrint tarptautinėms organizacijoms. „Mūsų įsipareigojimai dėl radiacijos bus vykdomi. Taip pat norėtume, kad Lietuvoje ir Baltarusijoje planuojamų atominių jėgainių statyba tapti ne nesutarimų, o pasitarimų objektu“, – pabrėžė S.Martynovas.

Užsienio reikalų ministrai Vilniuje taip pat aptarė krovininio traukinio „Vikingas“ galimybes ir perspektyvą. V.Ušackas perdavė Lietuvos susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio kvietimą susitikti su Baltarusijos ir Ukrainos transporto ministrais.

V.Ušackas taip pat tvirtino kolegas supažindinsiąs su Europos Sąjungos (ES) siūloma Rytų partnerystės programa.

„Tikiuosi, kad mūsų kaimynai suinteresuoti dalyvauti šioje programoje. Manau, ji ne tik padės suartėti mūsų kaimynams su ES, bet ir atviros visuomenės, demokratijos įtvirtinimui tose šalyse“, – sakė Lietuvos ministras.

Po susitikimo trijų šalių užsienio reikalų ministrai apsilankė jubiliejinėje dešimtoje Vilniaus knygų mugėje, skirtoje Lietuvos vardo tūkstantmečio ir Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009 paminėjimui.

Šeštadienio vakarą trys užsienio reikalų ministrai su žmonomis ketina praleisti praleisti Druskininkuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius