-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbiausi Rusijos ir Turkijos susitarimo dėl Sirijos punktai

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir jo Turkijos kolega Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį per ilgai trukusias derybas suderino 10 punktų memorandumą dėl Sirijos, kurį Rusijos lyderis pavadino „labai svarbiu jei ne lemiamu“, o R.T.Erdoganas – „istoriniu“ susitarimu. Jis buvo paskelbtas po abiejų šalių lyderių susitikimo Rusijos Juodosios jūros kurorte Sočyje.
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Sirija Turkija Rusija

Svarbiausi susitarimo punktai

Rusija ir Turkija susitarė užtikrinti kurdų pajėgų atitraukimą iš Sirijos ir Turkijos pasienio teritorijų ir pradėti bendrą patruliavimą jose.

Turkija perėmė vadinamosios saugiosios zonos kontrolę Sirijoje. Ši susitarime status quo laikoma teritorija užima maždaug 120 kilometrų ilgio ir 32 metrų pločio atkarpą.

Pagal susitarimą Turkija išlaikys šią zoną tarp pasienyje esančių Tel Abjado ir Ras al Aino miestų.

Nuo trečiadienio 12 val. vietos (ir Lietuvos) laiku Rusijos karo policija ir Sirijos pasieniečiai įsipareigojo skatinti kurdų Liaudies apsaugos dalinių (YPG) kovotojų bei jų ginkluotės „atsitraukimą“ iš pasienio rajonų už 30 kilometrų nuo Turkijos ir Sirijos sienos.

Ankara laiko Sirijos kurdų pajėgas uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), nuo 1984 metų tęsiančios Turkijoje kruviną sukilimą, „teroristine atšaka“.

Kurdų pajėgų atitraukimas turi būti baigtas per 150 valandų.

Tada Rusijos ir turkų pajėgos pradės patruliavimą dviejose zonose – 10 kilometrų į rytus ir į vakarus nuo teritorijos, užimtos per turkų pajėgų operaciją „Taikos pavasaris“.

Tai leis turkams patruliuoti su rusų pajėgomis Sirijos rajonuose, kurie nebuvo užimti per Turkijos įsiveržimą.

Strateginiai miestai

Pagal susitarimą, visi YPG kovotojų „padaliniai ir jų ginklai“ bus atitraukti nuo strategiškai svarbių šiaurinių Manbidžo ir Tal Rifato miestų Sirijoje.

„Visi YPG teroristai Tal Rifate ir Manbidže bus iškelti už šio regiono, kartu su jų ginklais“, – sakė R.T.Erdoganas.

Tal Rifatas yra Alepo provincijos miestas, esantis už 20 kilometrų į pietus nuo sienos. Keletą kartų jis ėjo iš rankų į rankas. Sirijos demokratinės jėgos (SDF), kuriose daugumą sudaro YPG kovotojai, buvo perėmę jį iš Sirijos sukilėlių 2016 metais, nepaisant Turkijos pastangų juos sulaikyti.

Pernai Turkija grasino pradėti operaciją Sirijoje, kad užimtų Tal Rifatą, bet Rusija ją patikino, kad YPG kovotojų mieste nebėra.

Kovo mėnesį Turkija ir Rusija pradėjo patruliavimą Tal Rifate.

Praėjusią savaitę Sirijos režimo pajėgos perėmė už 30 kilometrų nuo Turkijos sienos esančio Manbidžo kontrolę, kai iš ten esančios bazės buvo išvesti JAV kariai.

SDF, padedamos JAV pajėgų, 2016 metais atėmė miestą iš džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojų. Tai sukėlė Turkijos pasipiktinimą dėl kurdų pajėgų buvimo šalia pietinės jos sienos.

Pabėgėliai

Memorandume numatyta, kad Rusija ir Turkija bendromis pastangomis „skatins saugų ir savanorišką pabėgėlių sugrįžimą“. Turkijoje yra 3,6 mln. Sirijos pabėgėlių.

Taikos derybos

Susitarime numatyta, kad abi šalys rems taikos derybų procesą, pradėtą Turkijos kartu su Rusija ir Iranu, siekiant surasti „ilgalaikį politinį sprendinį“ konfliktui užbaigti.

2017 metais prasidėjęs Astanos taikos derybų procesas yra vadinamas Kazachstano sostinės ankstesniu vardu, nors dabar šis miestas vadinamas Nur Sultanu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius