Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbiuose Italijos rinkimuose pirmauja centro kairieji

Italijoje pirmadienį vėl buvo atidarytos rinkimų apylinkės – antrai ir paskutinei balsavimo dienai itin svarbiuose euro zonos ateičiai rinkimuose, kuriuos turėtų laimėti centro kairės Demokratų partija, nors ji tikriausiai ir negaus valdančiosios daugumos.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį rinkėjų aktyvumas buvo 55 proc. – net septyniais proc. mažesnis nei per praėjusius rinkimus 2008 metais.

„Italija atsuka nugarą politikai, palieka balsadėžes ir štai taip užregistruoja savo protestą“, – rašė kairiosios pakraipos dienraštis „Il Fatto Quotidiano“.

Vienas pagrindinių dienraščių, „Corriere della Sera“, rašė, kad mažas aktyvumas atspindi rinkėjų „stiprią dezorientaciją“, tai, kad jiems įgriso griežtos taupymo priemonės ir „krizė, kurios galo nematyti“.

Nauja protesto partija, kuriai vadovauja buvęs komikas Beppe Grillo, raginantis surengti referendumą dėl euro, turėtų padaryti didelį proveržį – tokiu metu, kai italai išgyvena ilgiausią per du dešimtmečius recesiją.

Rinkimų apylinkės pirmadienį buvo vėl atidarytos 6 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku ir bus uždarytos 14 val. Grinvičo laiku.

Vėliau pirmadienį ir antradienio naktį turi paaiškėti balsavusiųjų apklausų ir preliminarūs oficialūs rezultatai.

Demokratų partijos lyderis Pieras Luigi Bersani sakė esantis geriausias kandidatas, galintis padėti populiarinti Europos ekonomikos augimo programą ir „perversti puslapį“ po daugelio Silvio Berlusconi vadovavimo metų, nors apklausos rodo, kad pastarasis gali iškilti į antrąją poziciją.

Milijardierius žiniasklaidos magnatas S.Berlusconi, tris kartus užėmęs premjero postą, vadovavo populistinei kampanijai, kaltindamas Vokietiją dėl Italijos ekonomikos problemų ir žadėdamas grąžinti italams pinigus, sumokėtus pagal neseniai įvestą nepopuliarų nekilnojamojo mokestį – jeigu prireiks, iš savo paties kišenės.

Tuo tarpu P.L.Bersani sakė, kad laikysis fiskalinės drausmės, nustatytos postą paliekančio premjero Mario Monti – buvusio ES komisaro, kuris buvo pakviestas vadovauti vyriausybei po S.Berlusconi nuvertimo 2011 ir daug nuveikė, stengiantis grąžinti pasitikėjimą finansų rinkoms.

Tačiau buvęs komunistas P.L.Bersani, tapęs liberalių ekonomikos reformų šalininku, susidurs su spaudimu iš profsąjungų ir daugelio eilinių italų pusės, kurie susiduria su nedarbo padidėjimu iki rekordinių aukštumų ir ekonomikos slydimu žemyn vedančia spirale.

„Nenoriu, kad baigtume kaip Graikija“, – sakė 63 metų vadybininkas Alessandro.

Dabartine padėtimi nepatenkintas 47 metų taksistas Daniele skundėsi: „Visa politinė sistema supuvusi. Tai bus žadintuvo skambutis.“

Pragmatiškai į gyvenimą žvelgiantis 61 metų P.L.Bersani, kuris yra automobilių mechaniko iš šiaurė Italijos sūnus, stengėsi atsikratyti partijos nomenklatūrininko įvaizdžio, apsupdamas save jaunais padėjėjais, o jo komandoje dirba daug moterų.

Kol kas neįmanoma prognozuoti, kaip seksis B.Grillo – kandidatui nuolat susitaršiusia šukuosena, kuris per rinkimų kampaniją rėždavo kalbas žmonių pilnose aikštėse visoje Italijoje, pritraukdamas daugybę klausytojų tradicinių politikų kritika ir politikos aktyvistų idealizmu.

„Jie mus atakuoja; jie persigandę, nes mes darome kai ką nepaprasta. Mes iš tikrųjų laimėsime šiuos rinkimus!“ – jis sakė per savo ankstesnę kelionę į Lombardiją – didžiausią Italijos regioną ir S.Berlusconi tvirtovę, tapusią pagrindiniu rinkimų mūšio lauku.

B.Grillo didino įtampą sekmadienį, taip ir neatėjęs balsuoti – tačiau tikimasi, kad ji atiduos savo balsą pirmadienį.

Tuo tarpu S.Berlusconi buvo užpultas trijų pusnuogių feminisčių protestuotojų, kai atvyko į savo rinkimų apylinkę sekmadienį.

76 metų žiniasklaidos magnatas per savo 20 metų politikoje atlaikė daugybę skandalų ir šiuo metu yra kaltinamasis dviejose bylose: dėl mokesčių vengimo ir dėl sekso su nepilnamete prostitute bei įgaliojimų peržengimo.

Daugelis naujausių apklausų rodo, kad P.L.Bersani partija lengvai laimės žemuosiuose parlamento rūmuose, tačiau neįgis daugumos Senate, todėl jam teks kurti koaliciją.

Tai gali reikšti aljansą su ekonomikos profesoriumi M.Monti, kuriam prognozuojama ketvirtoji vieta. Tačiau partnerystė tarp laisvosios rinkos šalininko M.Monti ir P.L.Bersani palaikančių kraštutinių kairiųjų gali būti įtempta, perspėja analitikai.

Politikos profesorius Roberto D'Alimonte sakė, kad šie rinkimai yra svarbiausi Italijai nuo praeito amžiaus 10-o dešimtmečio pradžios, kai virtinė korupcijos skandalų sužlugdė politinę sanklodą, kurioje dominavo krikščionys demokratai.

„1994 metais pasekmės buvo susijusios tik su mumis. Dabar taip nebebus; dabar jos bus susijusios su Europa ir jos ateitimi“, – perspėjo R.D'Alimonte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius