Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarbūs klausimai, kurie kyla po Osamos bin Ladeno mirties

Po Osamos bin Ladeno mirties pasipylė įvairių vertinimų – nors analitikai pripažįsta, kad tai yra labai svarbus žingsnis kovoje su pasauliniu terorizmu, kai kurie klausimai lieka neatsakyti.
Osama bin Ladenas
Osama bin Ladenas buvo ieškomiausias teroristas pasaulyje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Publicistas, mokslininkas, tarptautinių santykių specialistas Jamesas M.Lindsay CNN sakė, kad O.bin Ladeno nužudymas duoda ne tik daugybę atsakymų, bet ir iškelia kai kurių svarbių klausimų. Specialistas atsakė į kelis iš jų.

Ar O.bin Ladeno mirtis paveiks „al Qaeda“ ir kitų kraštutinių islamo ekstremistų veiklą visame pasaulyje? Greičiausiai ne. „al Qaeda“ jau seniai nebėra centralizuota organizacija. Paskutinį dešimtmetį O.bin Ladenas buvo daugiau simbolis nei organizatorius. Teroristų atakos, kaip ir tos, kurios Vokietijoje buvo išaiškintos praėjusią savaitę, buvo organizuotos nepriklausomų „al Qaeda“ „junginių.“

Ar įmanoma sunaikinti simbolį? Pranešdamas apie O.bin Ladeno mirtį Barackas Obama pastebėjo, kad du dešimtmečius jis buvo „al Qaeda“ lyderis ir simbolis. Žmonės miršta, simboliai ne. Net ir miręs O.bin Ladenas įkvėps džihadistus lygiai taip pat, kaip ir būdamas gyvas. Didžiausias pavojus O.bin Ladeno pasekėjams kyla ne dėl amerikiečių kulkų, o dėl to, kad arabų revoliucijos pakeis politinę tvarką Artimuosiuose Rytuose.

Kur yra Aymanas al-Zawahiris? Po O.bin Ladeno mirties žmogus, apibūdinamas kaip „al Qaeda“ „smegenys“, tampa ieškomiausiu teroristu pasaulyje. Skelbiama, kad 2008 metais jis buvo sunkiai sužeistas Pakistane. Iš Egipto kilęs A.al-Zawahiris, turint omenyje jo organizacinius sugebėjimus, yra daugiau nei pajėgus organizuoti didelius teroro aktus.

Ar Pakistanas yra patikimas JAV partneris kovoje su terorizmu? Nors B.Obama savo kalboje pareiškė, kad O.bin Ladenas buvo susektas su Pakistano pagalba, Pakistanas nebuvo įspėtas iš anksto apie šią operaciją, o šios šalies kariai nedalyvavo šturme. Namas, kuriame slėpėsi O.bin Ladenas, yra vos už keliasdešimties kilometrų nuo Islamabado, kuriame sutelktos Pakistano karinės pajėgos, ir tai daug pasako, kiek tvirtas yra JAV ir Pakistano ryšys.

Ar dabar JAV kariai jau gali palikti Afganistaną? Per artimiausius kelis mėnesius B.Obama apsispręs dėl karių išvedimo iš Afganistano. Praėjusią savaitę Pentagonas paskelbė palyginus optimistines naujienas apie karo Afganistane progresą. Turint omenyje daugelio amerikiečių nuomonę, kad JAV turėtų mažinti karių Afganistane skaičių, o pats B.Obama išreiškė požiūrį, kad karas Afganistane yra pateisinamas siekiant sunaikinti „al Qaeda“, O.bin Ladeno mirtis gali tapti paaiškinimu, jog tikslas pasiektas.

Ar B.Obama laimės politiškai dėl O.bin Ladeno mirties? Nors metų pradžioje B.Obamos reitingai kiek išaugo, pastaruoju metu jie vėl ėmė kristi. Galima neabejoti, kad O.bin Ladeno mirtis vėl pakels B.Obamos reitingus, tačiau tai tebus trumpalaikis efektas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius