Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Svazilande vyksta rinkimai, bet absoliučią valdžią vis tiek turi karalius

Mažytėje Afrikos karalystėje Svazilande – absoliutinėje monarchijoje – penktadienį vyksta rinkimai, kuriuos kritikai vadina apgaule, o šalininkai – unikaliu tradicijos ir politikos deriniu.
Rinkimai Svazilande
Rinkimai Svazilande / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Afrika Rinkimai

Politinėms partijoms dalyvauti uždrausta ir žmonės renkasi iš individualių kandidatų, kurie beveik visi yra lojalūs karaliui Mswati III.

Svazilando karalius yra vienas iš paskutinių absoliučių valdytojų pasaulyje ir visiškai kontroliuoja parlamentą, vyriausybę, teismus, viešąsias paslaugas ir saugumo pajėgas.

Mswati III, kuris turi 14 žmonų ir daugiau kaip 25 vaikus, garsėja išlaidavimu lėktuvams ir rūmams, nors 63 proc. jo pavaldinių gyvena žemiau skurdo ribos.

Be perspėjimo ir konsultacijų jis balandžio mėnesį pakeitė šalies pavadinimą ir dabar ji oficialiai vadinasi „eSwatini“ („Svazių žemė“).

59 rinkimų laimėtojai užims vietas parlamente. 10 parlamentarų karalius paskirs tiesiogiai.

Jis gali vetuoti įstatymus, skiria premjerą ir vyriausybės narius, ir konstituciškai yra virš įstatymų.

Politines partijas 1973 metais dabartinio karaliaus tėvas uždraudė, ir jos iki šiol susiduria su didžiuliais suvaržymais, nors 2005 metų konstitucija teoriškai užtikrina jų teises.

Rinkimų kampanija vyko tyliai, nebuvo jokių mitingų, jokių manifestų, tik – keli kandidatų plakatai pagrindinėse sankryžose aplink sostinę Mbabanę.

Tarp Pietų Afrikos Respublikos (PAR) ir Mozambiko įsiterpusiame Svazilande 27,2 proc. suaugusiųjų yra užsikrėtę ŽIV – tai didžiausias skaičius pasaulyje.

Balsavimo teisę turi 530 tūkst. šalies gyventojų. Pradinių rinkimų rezultatų laukiama šeštadienį. Kitą mėnesį karalius turi paskirti premjerą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius