Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedai klausia: ar narystė NATO suderinama su daug dešimtmečių puoselėtu pacifizmu?

Švedija du šimtmečius vengė karinių aljansų ir laikėsi neutralumo. Tokia politika keičiasi Rusijos invazijos į Ukrainą akivaizdoje – Stokholmas praėjusią savaitę priėmė sprendimą siekti narystės NATO, o tai iš esmės keičia šalies saugumo situaciją. Daugybė švedų dabar sumišę klausia: ar ir toliau galime dėtis pacifistais, jei dalyvaujame branduoliniame aljanse?
Švedijos kariai per pratybas
Švedijos kariai per pratybas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „The Wall Street Journal“, jau daug dešimtmečių labai didelė svarbi Švedijos nacionalinės tapatybės dedamoji – neutralitetas.

Todėl šalies žmonės dabar klausia, kaip valstybė galės toliau siekti lyderystės siekiant taikos pasaulyje ir branduolinio nusiginklavimo, jei jau netolimoje ateityje greičiausiai taps NATO – karinio aljanso, savo galią grindžiančio branduoliniais ginklais – nare.

Švedija kartu su Suomija praėjusią savaitę padavė paraišką dėl prisijungimo prie NATO. Nors abiejose šalyse dar ne per seniausiai visuomenė nepasisakydavo už narystę Aljanse, rusų invazija į Ukrainą pakeitė pusiausvyrą.

Švedijos gynybos universiteto profesorius, Švedijos karališkosios karo mokslų akademijos narys Kjellas Engelbrektas 15min teigė, kad didelės dilemos nemato – esą dabar, prieš narystės ratifikavimą Stokholmui balansuoti gal ir sunkiau, bet prisijungus prie NATO neturėtų kilti didesnių problemų tęsiant dabartinę užsienio politikos liniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius