-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedija keičia akcentus

Briuselis lengviau atsikvėpė pasibaigus Čekijos pirmininkavimui Europos Sąjungai, kurį pusmečiui perėmė Švedija.
Europos Sąjunga
Europos Sąjunga / „Scanpix“ nuotr.

Nuo šiandien Europos Sąjungai (ES) pirmininkauja Švedija, ir tai sukėlė nemažą palengvėjimą ne tik Briuselyje, bet ir kitose Europos sostinėse. Mat pasibaigusį Čekijos pirmininkavimą lydėjo daugybė nesusipratimų; įpusėjus mandatui žlugo jos vyriausybė, o prezidentas iki šiol apsėstas minties paskandinti Lisabonos sutartį.

Vienas sunkiausių uždavinių, laukiančių Švedijos, - surengti sėkmingą viršūnių susitikimą dėl klimato kaitos tuo metu, kai visa ES išgyvena ekonomikos krizę. 9 mln. gyventojų (mažiau nei 2 proc. ES gyventojų) turinčiai šaliai teks spręsti ir kitus sunkius klausimus, susijusius su šalių biudžeto reikalais bei ES plėtra. Tačiau politikos ekspertai mano, jog šiai mažai šaliai gali neblogai pavykti, nes "mažos šalys dažnai moka geriau išklausyti ir tarpininkauti, o tai esminiai įgūdžiai". Diplomatai ir apžvalgininkai taip pat nusiteikę optimistiškai, nes Švedija linkusi į vadinamąją tyliąją diplomatiją, o verslą suka "kraują venose stingdančiu būdu".

Analitikai mano, jog Švedijos pirmininkavimas labai skirsis nuo Čekijos - neverta tikėtis, kad Švedijos premjeras Fredrikas Reinfeldtas kalbės apie JAV prezidento Baracko Obamos "kelią į pragarą", kaip to sulaukta iš buvusio Čekijos premjero. Jo dėmesio centre bus ekonomika, kurią reikia pastatyti ant kojų, ir klimato kaita. Bet ne Lisabonos sutartis. Jei airiai per referendumą ją dar kartą atmestų, padariniai būtų liūdni, tačiau Švedija nenori koncentruotis į problemas, kurių sprendimo negali parengti. Premjeras F.Reinfeldtas nenori net kalbėti apie galimą airių verdiktą. "Pakankamai ilgai esu politikoje, kad apie tokius dalykus garsiai nemąstyčiau", - nukirto jis.

Tačiau jis tikrai daug kalbės apie milžiniškus uždavinius finansų srityje. Didžiulį nerimą F.Reinfeldtui kelia didėjanti Europos skola. Pirmininkaudamas jis žada spausti ES vadovus mažinti biudžeto deficitą. Tai didelis akcento pasikeitimas Europoje po virtinės priimtų ekonomikos skatinimo priemonių. Pirmininkaujant Švedijai įsiskolinimų mažinimas bus naujas prioritetas.

Švedijos pirmininkavimo politika turi ir kritikų, o pirmiausia - namuose. "Vyriausybės ambicijos pernelyg didelės, ypač kalbant apie klimato kaitą", - sakė Dickas Erixonas, rašantis viename skaitomiausių Švedijoje politinių dienoraščių.

Kad ir kaip būtų, šalis jau pradėjo įgyvendinti savo politiką ir jos rezultatai netruks išryškėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius