-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedijoje atliktas tyrimas išteisino medikus dėl subadytos ministrės mirties

Autoritetinga Švedijos sveikatos apsaugos priežiūros taryba pirmadienį išteisino medikus, gydžiusius prieš septynerius metus parduotuvėje peiliu subadytą šalies užsienio reikalų ministrę Anną Lindh.
Anna Lindh
Anna Lindh / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Tyrimas Švedija

Prašymą atlikti tyrimą dėl A.Lindh medicininės priežiūros Nacionalinei sveikatos apsaugos ir socialinio aprūpinimo tarybai praėjusį spalį pateikė Karolio universitetinės ligoninės, į kurią buvo atgabenta sužeistoji, vadovybė.

Ligoninė klaidų sakė nepadariusi, tačiau nepriklausomo tyrimo paprašė po vienos televizijos laidos, kurioje pasigirdo priekaištų, kad ministrė galėjo išgyventi, jei būtų tinkamai gydoma.

Per užpuolimą viename Stokholmo prekybos centre 2003 metų rugsėjį, be asmens sargybinio atėjusi apsipirkti ir psichinio ligonio užpulta A.Lindh patyrė daugkartinių durtinių sužalojimų rankų, krūtinės ir pilvo srityse.

Praėjus 13 valandų po užpuolimo A.Lindh mirė ligoninėje nuo stipraus vidinio kraujavimo.

Pirmadienį taryba paskelbė tyrimo išvadą, kuriame sakoma kad ji „neturi pagrindo kritikuoti gydymą“, kuris buvo skirtas A.Lindh.

Tyrimą atlikę trys ekspertai iš Suomijos, Norvegijos ir Danijos išstudijavo įrašus A.Lindh medicininėje kortelėje ir apklausė nelaimės dieną ligoninėje dirbusius medikus.

„Tarybos atliktas bendras medicininių įrašų įvertinimas ir ekspertų išvados rodo, kad visos medicininės procedūros buvo pagrįstos mokslinėmis žiniomis ir praktika, kuri buvo taikoma 2003 metais“, – sakoma tarybos pirmininko Larso Eriko Holmo pareiškime.

Paprastai senesnės nei dvejų metų senumo bylos nėra tiriamos, tačiau šįkart Taryba padarė išimtį, atsižvelgdama į didžiulį visuomenės susidomėjimą A.Lindh atveju.

Televizijos kanalas TV4 savo laidoje „Nuogi faktai“ parodė dviejų ekspertų pareiškimus, kuriuose buvo teigiama, kad A.Lindh mirties buvo galima išvengti. Vienas jų JAV chirurgas traumatologas Donaldas Trunkey'is mirties atvejį apibūdino kaip „galimai išvengiamą“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius