Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedijos atominės jėgainės reaktorius buvo išjungtas dėl medūzų invazijos

Vienos Švedijos atominės jėgainės reaktorius buvo iš naujo įjungtas trečiadienį po tris dienas trukusio sustabdymo, kurio privertė imtis didžiulis kiekis medūzų, susikaupusių aušinimo sistemoje, pranešė elektrinę valdanti bendrovė.
Medūzos
Medūzos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis incidentas įvyko ant Baltijos jūros kranto esančioje Oskašhamno elektrinės 3-ajame reaktoriuje. Tą jėgainę valdo bendrovė OKG, kuri yra Vokietijos energetikos milžinės EON dukterinė įmonė.

„Jų buvo daugiau nei kada nors matėme. Kiekvieną rudenį turime atsikratyti medūzų, tačiau ne tiek daug“, – OKG atstovė Emmy Davidsson sakė naujienų agentūrai AFP.

Bendrovė sekmadienį paskelbė, kad didžiausias Švedijoje 1 400 megavatų galios verdančio vandens reaktorius buvo „išjungtas rankiniu būdu dėl didelio medūzų kiekio aušinimo vandens įsiurbiamajame kanale“.

Dėl šio žingsnio šalyje elektros energijos nepristigo.

Trečiadienį OKG pranešė, kad reaktorius vėl buvo įjungtas, kai medūzos buvo pašalintos iš aušinimo sistemos, o jūroje jų sumažėjo.

Dėl medūzų antplūdžio buvo apgadintas reaktoriaus aušinimui naudojamo jūros vandens filtras, todėl OKG teko pakeisti kai kurias dalis ir nuvalyti įrengimus didelio slėgio vandens čiurkšlėmis, pridūrė E.Davidsson.

Medūzų pagausėjimą Baltijos ir kitose jūrose, kaip manoma, lemia įvairūs veiksniai, įskaitant padidėjusią taršą, vandens atšilimą ir biologinės įvairovės mažėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius