-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedijos sostinėje Stokholme – du sprogimai (atnaujinta 13.04 val., nuotraukos)

Švedijos sostinės Stokholmo centre šeštadienį vakare nugriaudėjo du sprogimai. Kaip praneša „Associated Press“, vienas žmogus žuvo, du sužeisti.
Sprogimas Stokholmas
Sprogimas Stokholmas / „Scanpix“ nuotr.

Policija praneša, kad iš pradžių sprogo automobilis prie Drotningatano gatvės, netrukus toje pačioje gatvėje nugriaudėjo ir kitas sprogimas, tapęs žmogaus žūties priežastimi.

Šioje gatvėje įsikūrę daug parduotuvių, ir šeštadienio vakarą ten buvo daug žmonių. Sprogimai sukėlė paniką – liudininkai pasakoja, kad daug žmonių bėgo, girdėjosi šauksmai.

Policijos atstovai praneša, kad sprogusiame automobilyje buvo benzino bakai. Kol kas nepatikslinta, kas tapo antrojo sprogimo priežastimi.

Atnaujinta 09.31 val. Kaip praneša BBC, įvykio vietoje rasta kuprinė su sprogmenimis, o vietos žiniasklaida skelbia, kad ant žuvusiojo kūno rastas savadarbis sprogstamasis užtaisas. Manoma, kad šis vyras buvo mirtininkas sprogdintojas. Tiesa, oficialiai tai nėra patvirtinta.

Švedijos užsienio reikalų ministras jau paskelbė šiuos sprogimus teroro aktais. Prieš sprogimus Švedijos naujienų agentūra TT gavo pranešimus švedų ir arabų kalbomis, kuriuose buvo grasinama Švedijai dėl jos dalyvavimo karo veiksmuose Afganistane ir skelbiama, jog dabar švedai bus žudomi tol, kol „nenutrauks savo karo prieš islamą“. 

Atnaujinta 13.04 val. Užsienio reikalų ministro Carlo Bildto komentarai, išsiųsti iš „Twitter“, yra nedviprasmiški.

„Didžiausią susirūpinimą keliantis bandymas įvykdyti teroro ataką (žmonių) perpildytoje Stokholmo centro dalyje, – rašė jis. – Nesėkmingas, bet galėjęs būti išties katastrofiškas.“

Pirmasis sprogimas nugriaudėjo maždaug 16 val. 50 min. vietos (17 val. 50 min. Lietuvos) laiku – sprogo dujų balionų prikrautas pastatytas automobilis, pranešė policija.

Per šį sprogimą buvo nesunkiai sužeisti du žmonės, kuriems prireikė gydymo ligoninėje, sakė gelbėtojų tarnybos atstovas Bengtas Norbergas.

Antrasis sprogimas nugriaudėjo maždaug 200 m nuo pirmojo, pridūrė jis.

Policijos atstovė Petra Sjolandero sakė, kad antrojo sprogimo vietoje buvo rastas žuvęs žmogus.

„Negaliu patvirtinti, kad šis mirties atvejis yra susijęs su to automobilio sprogimu, bet taip pat negaliu ir paneigti“, – pridūrė ji.

Tačiau televizija SVT pranešė, kad netoli to žuvusio vyro, kuris, kaip manoma, ir yra sprogdintojas, buvo rastas krepšys su vinimis.

Liudininkai, kuriuos cituoja laikraštis „Dagens Nyheter“, sakė, kad žuvusiojo pilve matėsi didelė žaizda, lyg ten kažkas būtų sprogę.

Švedijos naujienų agentūra TT pranešė, kad maždaug 10 min. prieš pirmąjį sprogimą gavo žinutes arabų ir švedų kalbomis, kuriomis buvo perspėjama dėl kažkokių „darbų.“

„Mūsų darbai kalbės už save, – sakoma žinutėje, kurią cituoja TT. – Dabar jūsų vaikai, jūsų dukterys ir jūsų seserys mirs kaip miršta mūsų broliai, mūsų seserys ir mūsų vaikai.“

Žinutėje paminimas švedų karių dalyvavimas karinėje kampanijoje Afganistane, JAV vadovaujamų tarptautinių saugumo pajėgų sudėtyje, priduria TT.

Baudžiamieji veiksmai tęsis „tol, kol nesustabdysite savo karo su islamu, Pranašo žeminimo ir savo kvailos paramos kiaulei Vilksui“, sakoma tame pareiškime.

Švedų karikatūristas Laras Vilksas, kuris yra pavaizdavęs Pranašą Muhammadą šunimi, sulaukė grasinimų mirtimi, jo atžvilgiu buvo rezgamas mažiausiai vienas sąmokslas nužudyti.

Minima žinutė baigiama raginimu „mudžahidams“ sukilti Švedijoje ir visoje Europoje, praneša TT.

Pasak agentūros, panaši žinutė buvo nusiųsta Švedijos saugumo tarnybai SAPO.

NATO Tarptautinėse saugumo paramos pajėgose (ISAF) Afganistane tarnauja 500 švedų karių, bet jų mandatas baigsis jau 2011 metų sausio 1 dieną, o jam pratęsti reiks parlamento pritarimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius