-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 19 /19:54

Nutraukus tyrimą dėl J.Assange'o ir panaikinus Europos arešto orderį, jis džiaugiasi „svarbia pergale“

Švedijos generalinė prokuratūra penktadienį nutraukė septynerius metus vykdytą tyrimą pagal ieškinį prieš vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą, įtartą išžaginimu.
Julianas Assange'as
Švedijos tyrėjai nutraukė tyrimą dėl „WikiLeaks“ įkūrėjo J.Assange'o / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Atnaujinta 19:53 val. Džiaugiasi pergale

„Šiandien (pasiekta) svarbi man pergalė“, – pasirodęs ambasados balkone, sušuko jis iškeldamas į orą kumštį. Joje jis išgyveno beveik penkerius metus, bijodamas išsiuntimo į Švediją.

J.Assange'as sakė turįs vilties, kad pavyks „dialogas“ su britų ir amerikiečių valdžia dėl jo ateities.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Julianas Assange'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Julianas Assange'as

„Mano teisininkai susisiekė su Jungtinės Karalystės pareigūnais, ir mes tikimės, kad bus dialogas, kaip elgtis būtų geriausia“, – sakė jis ir dar pridūrė lygiai taip pat esąs „laimingas“ dėl galimo dialogo su Jungtinėmis Valstijomis.

J.Assange'as būtų areštuotas dėl lygtinio paleidimo sąlygų pažeidimo, nes nesutikęs, kad būtų išduotas Švedijai 2012 metais, o pasiprašęs Ekvadoro politinio prieglobsčio, ir gavęs jį apsigyveno pastarosios šalies ambasadoje.

„Kelias toli gražu dar nenueitas. Karas, tikras karas, tik prasideda“, – sakė išblyškęs J.Assange'as miniai reporterių ir grupelei savo šalininkų, stovinčių su plakatais po balkonu.

Kaltinimus neigia

J.Assange'as į šią žinią reagavo „Twitter“ pasidalindamas iškalbinga nuotrauka.

"Viešosios prokuratūros direktorė Marianne Ny šiandien nusprendė nepratęsti tyrimo dėl išžaginimo, kaip įtariama, įvykdyto Juliano Assange'o", - sakoma jos pranešime.

45 metų australas neigia, kad 2010 metais jis išžagino vieną moterį. Aktyvistas baiminasi, kad dėl šios bylos jis galiausiai bus išduotas Jungtinėms Valstijoms, kur bus teisiamas dėl šimtų tūkstančių JAV kariuomenės paslapčių ir slaptų diplomatinių dokumentų nutekinimo.

J.Assange‘as nuo 2012 metų slapstosi Ekvadoro ambasadoje Londone. Jeigu jis išeitų iš pastato, jį iškart sulaikytų britų policija.

Vėliau surengtoje spaudos konferencijoje prokurorė pridūrė, kad taip pat atšaukiamas Švedijos paskelbtas J.Assange'o Europos arešto orderis.

M.Ny spaudos konferencijoje Stokholme sakė: „Jis visais būdais stengėsi išsisukti nuo Švedijos ir Britanijos teisinių institucijų. Mano vertinimu, artimoje ateityje perdavimas neįmanomas“.

Tai reiškia, kad „WikiLeaks“ lyderis nebebus kaltinamas seksualine prievarta Švedijoje.

X02350/Marianne Ny
X02350/Marianne Ny

Tačiau britų policija suskubo pareikšti, kad J.Assange'as tebeieškomas Britanijoje dėl paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimo 2012 metais, todėl turės jį areštuoti, jei jis išeis iš Ekvadoro ambasados.

„Visiška Juliano Assang'o pergalė. Dabar jis gali palikti ambasadą, kai tik panorės. Laimėjome J.Assange'o bylą. Jis, suprantama, laimingas ir jaučia palengvėjimą. Jis neigiamai vertino tai, kad visa tai truko taip ilgai“, – Švedijos radijui sakė J.Assange'o advokatas Švedijoje Peras Samuelssonas.

Dėl išsamesnių komentarų su advokatų kol kas susisiekti nepavyko.

J.Assange‘as nuo 2012 metų slapstosi Ekvadoro ambasadoje Londone. Jeigu jis išeitų iš pastato, jį iškart sulaikytų britų policija.

Šis penktadienis buvo paskutinė diena, kai Švedijos prokuratūra prieš Stokholmo teismą privalo arba atnaujinti, arba panaikinti J.Assange‘o arešto orderį.

Įtariamojo advokatas Švedijoje praėjusį mėnesį pateikė naują prašymą, reikalaujantį panaikinti J.Assange‘o arešto orderį. Tai buvo padaryta po to, kai JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas balandį pareiškė, kad „WikiLeaks“ lyderio areštas yra jo šalies „prioritetas“.

„Tai reiškia, kad dabar galime pademonstruoti, jog JAV nori imtis veiksmų... todėl prašome panaikinti arešto orderį, kad Julianas Assange‘as galėtų išskristi į Ekvadorą ir pasinaudoti savo politiniu prieglobsčiu“, – naujienų agentūrai AFP tąkart sakė J.Assange'o advokatas Peras Samuelssonas.

Bylą tirianti prokurorė M.Ny, švedų prokurorė, tirianti šią bylą, iš anksto nebuvo atskleidusi savo planų. Apie savo sprendimą ji paskelbė per spaudos konferenciją, prasidėjusią 11 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku.

Ketvirtadienį situacijos nepakomentavo nei J.Assange‘o advokatai, nei galimos jo aukos gynėjai.

J.Assange‘ui kaltinimus išžaginimu 2010-ųjų rugpjūtį pateikė viena jauna moteris, tvirtinanti, kad susipažino su juo keliomis dienomis anksčiau per „WikiLeaks“ konferenciją Stokholme.

Ji kaltina J.Assange‘ą, kad šis ją išžagino be prezervatyvo jai miegant, nors moteris tvirtino ne kartą jam sakiusi, kad be apsaugos priemonių ji su juo nesimylės.

Begaliniai atidėliojimai

„Esu visiškai nekaltas“, – rašė J.Assange‘as 19 puslapių parodymų medžiagoje, paskelbtoje pernai gruodį.

Jis tvirtina, kad su ta moterimi turėjo lytinių santykių abipusiu sutikimu, o jam metami kaltinimai esą yra „politiškai motyvuoti“.

Jis tvirtina, kad su ta moterimi turėjo lytinių santykių abipusiu sutikimu, o jam metami kaltinimai esą yra „politiškai motyvuoti“.

Nuo pat pradžių tyrimas dėl šių kaltinimų susidūrė su begaliniais procesiniais sunkumais.

Senaties terminas kaltinimui išžaginimu sukaks 2020-ųjų rugpjūtį.

Savo laiške, kurį gegužės 8 dieną išsiuntė Švedijos vyriausybei, J.Assange‘as smerkė „akivaizdų progreso stygių“ tyrime, nors švedų prokurorai įtariamąjį Ekvadoro ambasadoje apklausė dar 2016-ųjų lapkritį.

„Kelia didelį nerimą, kad praėjus šešiems mėnesiams po apklausos Ekvadoro ambasadoje Jungtinėje Karalystėje Švedijos prokuratūra dar nenusprendė dėl teisinės J.Assange‘o padėties“, – sakoma Ekvadoro užsienio reikalų ministerijos laiške, su kuriuo susipažino AFP.

Ekvadoras reikalauja, kad Švedija arba pateiktų oficialius kaltinimus J.Assange‘ui, arba nutrauktų tyrimą.

Švedijos teisėjai nesutiko atsižvelgti į 2016 metų vasarį Jungtinių Tautų darbo grupės dėl savavališko sulaikymo pateiktą nuomonę, kad jo laisvė buvo faktiškai „neteisėtai suvaržyta“ Švedijos ir Didžiosios Britanijos, ir raginimą anuliuoti jo arešto orderį.

Penktadienį paskelbtas pranešimas reiškia, kad Švedija nebetirs jokių J.Assange'o veiksmų. Tačiau dar prieš paskelbiant šį sprendimą Britanijos policija pareiškė, kad „WikiLeaks“ įkūrėjas toliau bus laikomas šioje šalyje ieškomu asmeniu, nes jis pažeidė paleidimo už užstatą susitarimą. Kol kas neaišku, ar britai nuspręs nutraukti šį tyrimą.

Prašo laisvo judėjimo

Ekvadoro užsienio reikalų ministras penktadienį paragino Britaniją „suteikti laisvę išvažiuoti“ iš šalies tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjui Julianui Assange'ui, Švedijai panaikinus Europos arešto orderį, dėl kurio jam teko prisiglausti Ekvadoro ambasadoje Londone.

G.Long: „Europos arešto orderis nebegalioja. Jungtinė Karalystė privalo suteikti ponui Julianui Assange'ui laisvę važiuoti.“

„Europos arešto orderis nebegalioja. Jungtinė Karalystė privalo suteikti ponui Julianui Assange'ui laisvę važiuoti“, – parašė tviteryje ministras Guillaume Long, Švedijos teisėsaugai paskelbus, kad nutarta nepratęsti tyrimo dėl išžaginimo, kuriuo įtartas J.Assange'as.

Pats J.Assange'as, penktadienį Londone pareiškė „neatleisiąs ir neužmiršiąs“ to, kaip su juo buvo pasielgta.

„Įkalintas septynerius metus be kaltės. Per tą laiką mano vaikai užaugo, mano vardas buvo koneveikiamas; aš neužmiršiu ir neatleisiu“, – parašė jis tviteryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius