Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Švedų Teisingo gyvenimo būdo premiją laimėjo aplinkosaugos srityje dirbantis JAV teisininkas

Aplinkosaugos srityje dirbantis JAV teisininkas Robertas Bilottas, gynęs amerikiečius, kurių geriamasis vanduo buvo teršiamas chemikalais, antradienį laimėjo 2017 metų Teisingo gyvenimo būdo premiją (The Right Livelihood Award), paskelbė šias Švedijos žmogaus teisių premijas skirstanti komisija.
Komisijos nariai paskelbia Teisingo gyvenimo būdo premijos laureatą
Komisijos nariai paskelbia Teisingo gyvenimo būdo premijos laureatą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

52 metų R.Bilottas pagerbiamas už tai, kad „atskleidė dešimtmečius trukusią cheminės taršos istoriją, laimėjo ilgai siektą teisingumą nukentėjusiesiems ir nustatė veiksmingo pavojingų medžiagų reguliavimo precedentą“, nurodė komisija.

Vasario mėnesį laimėjęs 19 metų trukusią teisinę kovą su JAV chemijos milžine „DuPont“, R.Bilottas pasiekė „šio amžiaus vieną reikšmingiausių aplinkos įstatymų ir korporacijų atskaitomybės pergalių“.

Jis atstovavo 70 tūkst. piliečių, kurių geriamasis vanduo buvo teršiamas perfluoroktanine rūgštimi (PFOA), naudojama gaminti indams su teflonine danga ir kitiems produktams. Šis chemikalas gali sukelti kvėpavimo problemų ir įvairių vėžinių susirgimų.

R.Bilottas: „Viliuosi, kad šis apdovanojimas padės skleisti informaciją ir pripažinti, kad skubiai reikia tolesnių žingsnių mūsų geriamajam vandeniui apsaugoti, taip pat vietos gyventojų ir bendruomenių sugebėjimo ir galios užtikrinti, kad tokių žingsnių būtų imtasi.“

„Viliuosi, kad šis apdovanojimas padės skleisti informaciją ir pripažinti, kad skubiai reikia tolesnių žingsnių mūsų geriamajam vandeniui apsaugoti, taip pat vietos gyventojų ir bendruomenių sugebėjimo ir galios užtikrinti, kad tokių žingsnių būtų imtasi“, – apdovanojimus skiriantis fondas „Right Livelihood Award Foundation“ savo pareiškime citavo R.Bilottą.

R.Bilottas gavo vadinamąjį „garbės apdovanojimą“, o 3 mln. kronų (315 000 eurų) premiją pasidalijo kiti trys laureatai: azerbaidžaniečių žurnalistė Khadija Ismayilova, pagerbta už korupcijos aukščiausiuose vyriausybės sluoksniuose atskleidimą, indų teisininkas Colinas Gonsalvesas, ginantis pažeidžiamiausių Indijos piliečių teises, ir neregė Etiopijos aktyvistė Yetnebersh Nigussie, kovojanti už neįgaliųjų teises.

Donorų finansuojamą Teisingo gyvenimo būdo premiją 1980 metais įsteigė švedų ir vokiečių filantropas Jakobas von Uexkullis. Ji teikiama už nuopelnus, kuriuos, steigėjo nuomone, ignoruoja Nobelio fondas. Tai buvo padaryta Nobelio fondui atsisakius įsteigti aplinkosaugos ir tarptautinės plėtros premijas.

Teisingo gyvenimo būdo premijomis „pagerbiami ir remiami tie, kas pateikia praktiškų ir pavyzdingų atsakymų į neatidėliotinus šiandienos iššūkius“, nurodo „Right Livelihood Award Foundation“, savo apdovanojimus dažnai pavadinamtis „alternatyviomis Nobelio premijomis“.

Šios premijos laureatų jau yra 170. Jie atstovauja 69 pasaulio valstybėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius