-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šveicarai balsuoja referendume dėl sintetinių pesticidų uždraudimo

Šveicarai sekmadienį balsuoja referendume dėl pasiūlymų uždrausti sintetinių pesticidų naudojimą.
Šveicarijos vėliava
Šveicarijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Balsavimas vyksta po kampanijos, kurios metu stebėtas didelis visuomenės susiskaldymas smarkiai prieštaravo idiliškam taikios Šveicarijos įvaizdžiui.

Šalies piliečiai taip pat balsuoja dėl kitų aktualių klausimų, kaip antai, kovos su terorizmu priemonių bei su COVID-19 pandemija susijusių įstatymų.

Balsavimo apylinkės duris atvėrė 10 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku, tačiau dauguma žmonių jau balsavo paštu. Rezultatų laukiama dienos pabaigoje.

Rinkėjai turi balsuoti dėl COVID-19 įstatymo, kuris pratęstų vyriausybės įgaliojimus kovoti su pandemija ir švelninti jos pasekmes visuomenei bei ekonomikai.

Tačiau daugiausia debatų šalyje sukėlė du prieš pesticidus nukreipti pasiūlymai. Referendumo kampanijos debatuose aktyviai dalyvavo ūkininkai. Įtampa buvo taip išaugusi, kad vakariniame Vo kantone padegėjai sudegino lauke stovėjusią priekabą su transparantu, ant kurio buvo užrašytas raginimas balsuoti prieš, o tai įsiutino ūkininkus.

Tuo tarpu už draudimą raginantys balsuoti ūkininkai sako kampanijos metu sulaukę įžeidimų, grasinimų ir bauginimų.

Remiantis pirmąja iniciatyva, pavadinta „Už Šveicariją be sintetinių pesticidų“, rinkėjams siūloma per ateinantį dešimtmetį uždrausti šalyje naudoti sintetinius pesticidus, taip pat uždrausti importuoti maisto produktus, kurių auginimo metu buvo naudojami tokie pesticidai.

Antroji iniciatyva „Už švarų geriamąjį vandenį ir sveika maistą“ numato, kad tik ūkiai, nenaudojantys pesticidų ir antibiotikų gyvuliams gydyti, galės gauti valstybės subsidijas. Taip pat būtų ribojamas kiekis skystųjų trąšų, kuriomis tręšiami laukai ir kurios potencialiai gali patekti į vandens sistemą.

Aplinkosaugininkai ir kairiųjų pažiūrų politikai palaiko abi šias iniciatyvas.

Tačiau Šveicarijos vyriausybė ragina gyventojus nepritarti abiem šioms iniciatyvoms ir teigia, kad jos pakenktų šalies nacionaliniam maistiniam suverenitetui.

Šveicarijoje taip pat yra įsikūrusi bendrovė „Syngenta“, kuri yra viena didžiausių augalų apsaugos produktų gamintojų pasaulyje. 2017 metais ją nupirko Kinijos milžinė „ChemChina“.

Nors pasiūlymams pritaria dauguma miestų gyventojų, kaimo vietovių gyventojai yra prieš. Apklausos rodo, kad abu šie pasiūlymai veikiausiai bus atmesti.

Šveicarijoje galioja tiesioginės demokratijos sistema, kuomet kas kelis mėnesius rengiami referendumai ir kiti gyventojų balsavimai nacionaliniu, regioniniu ir vietos lygmeniu. Dėl bet kokios idėjos šalyje galima surengti nacionalinį balsavimą, jeigu 8,6 mln. gyventojų turinčioje šalyje bus surinkta 100 tūkst. parašų už tokį projektą.

O inicijuoti referendumą dėl parlamento sutartų naujų įstatymų reikia 50 tūkst. balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius