Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 02 /2015 04 03

Šveicarijoje – lūžis dėl Irano

Po dešimtmetį trunkančių bandymų susitarti – lūžis. Irano ir šešių pasaulio valstybių atstovams pavyko pasiekti kompromisą dėl Teherano branduolinės programos – susitarta dėl esminių gairių, kurios lems, kaip Teheranas vykdys savo branduolinę programą. Vakarų politikai džiūgauja, tačiau apžvalgininkai į ketvirtadienio žinias žvelgia skeptiškai. „Iranas gavo daug to, ko norėjo“, – rašo Arminas Rosenas iš „Business Insider“.
Iraniečiai švenčia Teherane
Iraniečiai švenčia Teherane / AFP/„Scanpix“ nuotr.
VIDEO: Spaudos konferencija po derybų su Iranu

Esminiai dalykai, dėl ko susitarta:

  • JAV ir ES sutinka nedelsiant panaikinti sankcijas Irano bankų ir naftos sektoriams, kai tik bus pasirašytas išsamus susitarimas;
  • Iranas savo urano sodrinimo programą sumažins dviem trečdaliais. Teheranui bus palikta maždaug 5 tūkst. veikiančių urano sodrinimo centrifugų;
  • Susitarimas tęsis 10 metų. Iranas taip pat įsipareigoja atsikratyti visu savo sodrintu uranu.
  • Iranui nereikės uždaryti ar išardyti dabar esančių branduolinių įrenginių.
  • Iranui sodrinti uraną bus leidžiama tik Natanze.
  • Fordo branduolinis bunkeris tebeliks atidarytas, tačiau jis bus paverstas branduolinės fizikos tyrimo laboratorija, kurioje negalės būti raketų. Tačiau joje liks centrifugų.
  • Iranas taip sutinka įsileisti inspektorius į Parčino karinį poligoną.

Daugiausia išlošė Iranas?

Teheranas pasiekė, kad JAV ir Europos Sąjunga sustabdytų sankcijas jam, kai tik bus pasirašytas susitarimas, kuris galios vos 10 metų, ir pagal kurį nereikės išardyti branduolinių įrenginių, pažymi A.Rosenas.

Kita vertus, šešios su Iranu besiderančios valstybės tiki, kad ketvirtadienį pasiektas susitarimas padės išspręsti Irano branduolinės programos problemą, o Teheranas negalės slapčia pasigaminti branduolinių ginklų.

Be to, jeigu Iranas pažeis susitarimą, sankcijos iškart būtų grąžintos.

JAV prezidentas Barackas Obama spaudos konferencijoje sakė, kad tai – geras susitarimas, o jeigu Iranas mėgins sukčiauti, pasaulis tą iškart sužinos.

Svarbu tai, kad kol kas tai – tik susitarimas dėl esminių gairių. Galutinis susitarimas turi būti pasiektas iki birželio 30 d.

F.Mogherini: „Lemiamas žingsnis“

„Scanpix“/AP nuotr./ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini ir Irano užsienio reikalų ministras Javadas Zarifas
„Scanpix“/AP nuotr./ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini ir Irano užsienio reikalų ministras Javadas Zarifas

Ketvirtadienio vakare bendroje spaudos konferencijoje su Irano užsienio reikalų ministru Javadu Zarifu ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini sakė, kad šiandien žengtas lemiamas žingsnis. „Mes pasiekėme susitarimą dėl esminių parametrų dėl būsimo visapusiško branduolinės programos susitarimo“, – paskelbė ji.

ES ir JAV sustabdys visas su branduoline Teherano programa susijusias ekonomines sankcijas.

F.Mogherini teigimu, susitarimai, pasiekti Lozanoje, sukuria pagrindą būsimai išsamiai sutarčiai tarp Irano ir šešių valstybių. Ją ketinama pasirašyti birželio pabaigoje.

Anot ES užsienio politikos vadovės, ES ir JAV sustabdys visas su branduoline Teherano programa susijusias ekonomines sankcijas.

Iranas apribos savo urano sodrinimo programą. Fordo branduolinis bunkeris bus paverstas branduolinės fizikos vieta, kurioje nebus raketų. 

Tarptautinė stebėjimo agentūra taip pat gaus leidimą apžiūrėti Irano įrangą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Derybos dėl Irano branduolinės programos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Derybos dėl Irano branduolinės programos

J.Kerry: „Susitarėm“

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry „Twitter“ tinkle paskelbė, kad Irano ir šešių valstybių derybose susitarta dėl parametrų, kurie padės išspręsti pagrindines problemas dėl Teherano branduolinės programos. „Netrukus grįšime prie darbo dėl galutinio susitarimo“, – parašė jis.

Irano užsienio reikalų ministras Javadas Zarifas sakė, kad po aštuonių dienų derybų Lozanoje buvo rasti sprendimai. Vokietijos Užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad susitarta dėl susitarimo esminių punktų.

Anot „Reuters“, Iranas sutiko, kad du trečdaliai dabartinio urano sodrinimo programos būtų suspenduota. Jis taip pat sutiko, kad programa bus 10 metų stebima.

„Bloomberg“ šaltinių duomenimis, per artimiausius tris mėnesius turėtų būti susitarta dėl kitų skirtumų, dėl kurių nepavyko pasiekti konsensuso. 

Jungtinės Valstijos, Kinija, Britanija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija derasi su Iranu, siekdamos pažaboti jo galimybes pasigaminti branduolinį ginklą. ES užsienio politikos vadovė F.Mogherini atlieka jų įgaliotos koordinatorės vaidmenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius